Cep Telefonu Boynu Sendromu: Nasıl Önlenir?

Cep telefonu boynu sendromu doğrudan akıllı telefon kullanımıyla ilişkili bir dizi semptomla birlikte ortaya çıkar. Boyun ağrısı temel semptomudur. Hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 
Cep Telefonu Boynu Sendromu: Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Cep telefonu boynu sendromu, başka terimlerin yanı sıra, kırık boyun sendromu olarak da bilinir. Ancak birincisi bu boyun sorununun yaygın sebebine yapılan bir referanstır: Cep telefonu kullanımı. Akıllı telefon kullanımının ve diğer elektronik cihazların kullanımının artmasıyla daha da yaygın hale geldi.

Bu sendrom bir dizi ağrılı boyun semptomuyla kendini gösterir. Ağrı genellikle boyun bölgesinde başlar ve omuzlara ve sırta yayılır. Ayrıca baş ağrısı da görülebilir.

Burada temel sorun ağrı olsa da, bu cihazlar nedeniyle ortaya çıkan diğer bozukluklarla ilgili de medikal uyarılar vardır. Bunların arasında ekran ışığına maruz kalmaktan kaynaklanan sorunlar ve tekrarlayıcı hareketler nedeniyle oluşan eklem hasarı var.

Bu durumdan en çok etkilenenler genç insanlardır. Çünkü bu grup mobil cihazları daha uzun süre kullanıyor. Ancak dünyada 3 milyar cep telefonu kullanıcısı olduğunu düşünürsek, popülasyonun bu soruna eğiliminin çok yüksek olduğunu görürüz.

Cep telefonu boynu sendromu, henüz uluslararası hastalıklar sınıflandırmasının bir parçası olmasa da tanınmış bir sendromdur. Servikaljinin veya vertiginöz sendromunun bir formu olduğu söylenebilir. Ancak bu durumda, boyun ağrısı, başın pozisyonundan kaynaklanır.

Cep telefonu boynu sendromu: Nedenleri

Burada altta yatan sorun başın pozisyonudur. Bu da doğrudan cep telefonu kullanımıyla ilgilidir. Ancak ağrıya asıl sebep olan şey, sonuçta, uzun süre boyunca başın anormal eğik bir pozisyonda kalmasıdır.

Başımız düz dururken veya normal nötr bir pozisyondayken, omurgamıza uyguladığı ağırlık 4-5 kilo civarındadır. Genellikle kafatasının ağırlığı bu kadardır. Bu nedenle kafanızı öne doğru eğdiğinizde boynun desteklemesi gereken ağırlık artar. Önemsiz gibi görünen 45 derecelik bir değişim ağırlığı artırır.

cep telefonu salon kadın
Cep telefonu boynu sendromuna yol açan temel sebeplerden biri aşırı mobil cihaz kullanımıdır.

Böylece sorun bir alışkanlığa dönüşür ve kötüleşir. Telefonunuzu kullandıkça onda yazmak ve onu okumak için boynunuzla oluşturduğunuz açı büyür. Bu, ilerlemeli bir şekilde gerçekleşir. Pek çok insan bunu hemen hemen hiç fark etmez.

Peki, ya bilgisayarlar?

Cep telefonları, bilgisayarlara kıyasla, başın daha fazla eğilmesine yol açar. Ayrıca araştırmacılar, bir kişi bilgisayar kullanırken başın daha az yattığını ve omuzlarının yüksekliğinin daha düşük olduğunu keşfetmişlerdir.

Ergonomi uzmanları (Duruş ve bunun insan sağlığına etkileri üzerine çalışanlar) riski belirlemek için bir ölçek kullanırlar. Buna RULA ölçeği adı verilir ve her gün cep telefonu kullanmak 6 puandadır. Bu da çok büyük risk anlamına gelir.

Akıllı telefon kullanırken ideal pozisyon ne olmalı?

Belirli bir duruşu içeren her aktivite gibi, cep telefonu kullanırken de daha iyi, daha sağlıklı yollar izlemek mümkündür. Telefon kullanırken vücudun doğru pozisyonda olması için üç ana konsept vardır:

  1. Başı 0 derecelik nötr pozisyonda tutmak.
  2. Akıllı telefonu tutan kolu her zaman göz hizasında tutmak. Böylece kafatasınızı aşağıya indirmek için zorlamanız gerekmez.
  3. Çeşitli zaman aralıklarında boynu dinlendirmek ve pozisyonları değiştirmek.

Cep telefonu boynu sendromu, aynı zamanda sürekli bilgisayar kullanılmasıyla da ilişkili olduğundan yukarıdaki tavsiyeler, bilgisayar kullanımı için de geçerlidir. Bu nedenle bilgisayar kullanırken de başınızı 0 derecede tutun. Monitörünüz göz hizanızda olsun ve düzenli aralıklarla ara verin.

bilgisayar çalışma masası boynunu tutan kadın
Boyun ağrısı, düzgün olmayan bir duruşla bilgisayarın karşısında çok fazla zaman geçirdiğinizde de oluşabilir.

Cep telefonu boynu sendromunu önlemek için adımlar

Cep telefonu boynu sendromunu önlemek için çok sert tedbirler almak gerekmiyor. İşte hemen başvurabileceğiniz bazı temel tavsiyeler:

  • Akıllı telefonunuzu bırakın. Ekrana bakmaya ara verin. Özellikle de cep telefonunuzun ekranına bakmayı bırakın ve gözlerinizin ve boyun kaslarınızın rahatlamasına izin verin.
  • Esneyin. Hazır bu cihazları kullanmıyorken, başınızı döndürmek ve boyun kaslarınızı esnetmek için fırsatı değerlendirin. Boynunuzu daha da fazla rahatlatmak için kollarınızın üst kısımlarını da esnetebilirsiniz.
  • Kollarınızı yükseltin ve bunun için destek kullanın. Ekranlarınız göz hizasında olsun. Böylece başınız nötr bir pozisyonda kalabilir. Cep telefonunu tutan kolunuzun duruşunu kontrol edin ve çalışma masanızın ve masanızın yüksekliğini ayarlayın.
  • Ekranınızın ışığını ayarlayın. Telefon ışığı göz kaslarınızı çok fazla uyarabilir. Bunlar boyun kasılmalarıyla ilişkilidir.
  • Yatağa gittikten sonra cep telefonunuzu kullanmayın. İnsanlar genellikle mesajlarını yataklarında okur ve incelerler. Bu, hiç doğal olmayan bir pozisyona yol açar çünkü kollarınızı yüksekte durmaları için zorlamanız, görüşünüzü aşırı uyarmanız ve boynunuzu desteksiz bir şekilde tutmanız gerekir.

Cep telefonu boynu sendromu nedeniyle ağrınız varsa bir sağlık profesyoneline danışın. Size tanı koyabilmeli, fizyoterapi seansları ayarlayabilmeli ve ağrınızı anlık olarak gidermek için ağrı kesici verebilmeliler. Bu durum sizi çok korkutmasın ama önleyebilirseniz çok daha rahat olacağınızı bilin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Chronic Conditions Team. Text Neck: Is Smartphone Use Causing Your Neck Pain? Healthessentials. 2015.
  • Cuéllar J, Lanman T. “Text neck”: an epidemic of the modern era of cell phones?. The Spine Journal.2017;17:901-902.
  • Mössle T, Kleimann M, Rehbein F, Pfeiffer C. Media use and school achievement–boys at risk? Br J Dev Psychol. 2010;28:699–725.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.