Ceviz ile Kan Basıncının Düşebileceğini Biliyor Muydunuz?

Beslenmenize kabuklu yemişleri dahil etmeniz en sağlıklı alışkanlıklardan biridir. Aslında, cevizin kan şekerini düşürdüğünü biliyor musunuz?
Ceviz ile Kan Basıncının Düşebileceğini Biliyor Muydunuz?
Anna Vilarrasa

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Anna Vilarrasa.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bir tek basit beslenme hareketi ile, sağlığını iyileştirmeniz mümkündür. Aslında konu cevize geldiğinde, durum böyle görünüyor. Daha açık olmak gerekirse, ceviz kan basıncınızı düşürür.

Aşağıdaki yazıda bu konu hakkında çok daha fazlasını anlatacağız.

Kan basıncı hakkında kısa bilgiler

Yüksek kan basıncı, dünyadaki çok sayıda insanı etkileyen ve artmaya devam eden bir sağlık problemidir. Dahası, genellikle belirgin belirtiler görünmez ve vücuttaki belli organ ve dokulara belirgin hasarlar verir.

Yüksek kan basıncı, kardiyovasküler problemler rahatsızlığı olan veya sadece daha sağlıklı bir hayata sahip olmak isteyen kişiler için, iyi bir beslenme, sağlıklı alışkanlıklar ve ceviz gibi doğal ve sağlıklı yiyecekler ile nasıl kardiyovasküler durumun iyileşmesinin sağlanabileceğini bilmek iyidir.

Cevizin besinsel zenginliği

Cevizler, ceviz ağacının veya diğer bir deyişle Juglans Regio cinsi bitkinin meyveleridir.

Bu tür Avrupa’dan güney doğu ve orta Asya ve Çin’e en çok yayılan türlerden biridir. Genel olarak, besinsel içeriği ve biyoaktif komponentleri nedeniyle değer verilen bir besindir.

Bu kaliteli içerik, sağlığınız için bir dizi faydalı özelliği vermektedir. Bunların ötesinde, örneğin, atar damarlara yapılan basıncı düşürmeye konu olduğunda faydalı etkilerinden bahsedebiliriz. Aslında, cevizler kan basıncını düşürür. Dahası, sağlığımızı iyileştirme yeteneği için yüksek oranda tanınan bir besin olan kabuklu yemiş türüdür. Aslında, kabuklu yemiş yemek uzun zamandır popülerdir, özellikle Akdeniz diyetinde. Bu sebeple, kanıtlar gösteriyor ki; kabuklu yemişlerin kardiyovasküler sistem ve beyin üzerinde pozitif etkileri bulunmaktadır.

  • Özellikle, bu besinler %65 yağ ve %15 protein içeren bir çeşitliliğe sahiptir.
  • Ek olarak, neredeyse yok denecek kadar karbonhidrat içerir ve bunları da fiber formda içerir.
  • Bu sırada, çoklu doymamış yap asidi içermeleri ile de öne çıkmaktadır. Bilhassa, bir Omega 3 yağ asidi türü olan alfa linolenik asit (ALA)
  • Aynı zamanda, belirgin miktarda vitamin E ve B6, potasyum, bakır, ve fosfor içermektedir.
ceviz kıracağı ve cevizler
Ceviz Omega 3 yağ asidi için, vitamin E, protein, ve esansiyel mineral içerikleri ile öne çıkmaktadır.

Ceviz kan basıncını nasıl düşürür?

Gördüğümüz gibi, kabuklu yemişlerin besinsel içeriklerinden birisi de alfa linolenik asittir (ALA) Yakın zamanda Pensilvanya State Universitesinde yapılan bir çalışma ceviz tüketimi ile kardiyovasküler sağlığın iyileştiği yönünde bir ilişki olduğu bulunmuştur.

Bilim insanları, diyetlerine ceviz ekleyen insanların, aynı diyeti uygulayıp ceviz tüketmeyenlere kıyaslandığında daha düşük kan basıncı olduğunu tespit etmişlerdir. Dahası, beslenmenizde doymuş yağları doymamış yağlar ile yer değiştirdiklerinde kardiyovaskuler seviyede diğer faydaları da sunmaktadır.

Bu yüzden, sonuçlar alfa linolenik asit içeren ilginç lipid profili sayesinde cevizin kan basıncını düşürdüğünü önermektedir. Ancak, tüm faydaları bu komponent yapmamaktadır.

Tokoferol, fenolik asit, melatonin, ve flavonoidler  gibi diğer besin bileşenleri de önemlidir. Bu besin bileşenlerinin antioksidan özellikleri olup, endotel tabakasını koruma fonksiyonu ve atar damalarda meydana gelen oksidatif hasarı azaltma yetenekleri vardır.

Bu bulgular çok önemlidir. Uzmanlar, ceviz tüketiminin LDL kolesterolü düşürme kapasitesine sahip olduklarının zaten farkındadır. Ancak, diyastolik basınç (küçük tansiyon) üzerinde nasıl bir etkisi olduğunun henüz farkında değillerdir. Bildiğiniz üzere, konu kardiyovaskuler sağlığımız olduğunda her ikisi de risk faktörüdür.

Yüksek kan basıncına sahip kişiler için doğru diyet

Yüksek kan basıncı, çoğu insanı etkileyen ve kontrol altında tutulması gereken bir sağlık problemidir. Eğer birisi bu hastalığı çekiyorsa, yüksek kan basıncını önlemek ve yüksek değerleri kontrol edebilmek için olumsuz etkilerini azaltmak önemlidir. Bu ayrıca koroner sebeplerle olan ölüm ve hastalık oranını düşürmektedir.

Ne yazık ki, yaşam tarzınıza küçük değişiklikler eklemek, bu durumda yapılacak en iyi yollardan birisidir. Bu bakış açısıyla, en sağlıklı alışkanlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Fiziksel olarak aktif kalan, her gün egzersiz yapın.
  • Sağlıklı bir kiloda kalın
  • Stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışın. Fiziksel egzersiz en iyi stres kontrol etme yöntemlerinden biridir. Ancak, yoga, tai chi, meditasyon, masaj yapmayı deneyebilirsiniz.
  • Tütün ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun.
  • Sağlıklı yiyecekler tüketin.
sağlıklı bir öğün
Tek başına yüksek kan basıncını düşürmek için yeterli değildir. Sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak yapmalısınız.

Sodyum alımınızı sınırlandırmak, yüksek kan basıncını düşürmek için uyguladığınız diyetiniz için en sık yapılan önerilerden biridir. Bu uygulama daha yaşlılar için olumlu olduğu kadar, diabetes mellitus (diyabet) rahatsızlığı için de iyidir.

Benzer olarak, diğer minerallerin alımını yükseltmeniz beslenmeniz için verimli olacaktır. Bunlar arasında magnezyum, potasyum, kalsiyum ve diğerleridir.

Bu sebeple, meyve sebze, tam tahıl, tohum, kabuklu yemişler (özellikle ceviz) ve düşük yağlı süt ürünleri alımını yükseltmeniz de beslenmeniz için verimli olacaktır.

DASH diyeti (hipertansiyon için beslenme yaklaşımı) üzerine yapılan araştırmalarda çok şey vardır. Bilimsel kanıtlar bu diyeti uygulamak ve beraberinden düşük sodyum alımı sistolik arteriyal basıncı düşürmesi sebebiyle önermektedir.

Daha fazlasını okuyun: Yüksek Kan Basıncı İçin 5 Doğal Reçete

Her gün ceviz tüketmek kan basıncını düşürür

Sağlıklı bir diyetin içeriğinde, örneğin Akdeniz veya DASH diyetinde kabuklu yemiş gibi yiyeceklerin tüketimi yüksek kan basıncını ve zararlı etkilerini önler. Tabi ki, diğer sağlıklı alışkanlıkları da uygulamak önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Banel D.K, Hu F.B. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition. Mayo 2009. 90(1):56-63.
  • Cook N. R, et al. Sodium Intake and All-Cause Mortality over 20 Years in the Trials of Hypertension Prevention. Journal of American College of Cardiology. Octubre 2016. 68(15):1609-1617.
  • Hermansen K. Diet, Blood Pressure and Hypertension. British Journal of Nutrition. Marzo 2000. 83(Suppl 1): S113-9.
  • Jurasheck S.P, et al. Effects of Sodium Reduction and the DASH Diet in Relation to Baseline Blood Pressure. Journal of American College of Cardiology. Diciembre 2017. 70(23):2841-2848.
  • Kim Y, et al. Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. Diciembre 2018. 10(12):1935.
  • Blondeau N, Lipsky RH, Bourourou M, Duncan MW, Gorelick PB, Marini AM. Alpha-linolenic acid: an omega-3 fatty acid with neuroprotective properties-ready for use in the stroke clinic?. Biomed Res Int. 2015;2015:519830. doi:10.1155/2015/519830
  • Kris-Etherton P.M. et al. The Effects of Nuts on Coronary Heart Disease Risk. Nutrition Reviews. Abril 2001. 59(4):103-111.
  • Schwingshackl L. et al. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. Noviembre 2017. 8(6):793-803.
  • Tindall A.M. et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A RandomizedControlled‐Feeding Trial. Journal of the American Heart Association. Mayo 2019. 8(9).
  • West Sh.G et al. Effects of Diets High in Walnuts and Flax Oil on Hemodynamic Responses to Stress and Vascular Endothelial Function. Journal of the American College of Nutrition. Junio 2013. 29(6):595-603.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.