Cilt Hastalıklarını Önlemek İçin İpuçları
Deri, en görünür organdır ve muhtemelen değişikliklerden muzdarip olmaya da en açık olan organlardan biridir. Genellikle ciddi olmamalarına rağmen cilt hastalıklarının neden oldukları semptomlar rahatsız edicidir. En yaygın cilt hastalıklarını önlemek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
İnsan vücudundaki başka hiçbir organ, deri kadar değişmez. Bunun nedeni, derinin pek çok iç ve dış etkiye maruz kalmasıdır. Aşağıda, cilt hastalıklarını önlemek için bazı ipuçlarını keşfedebilirsiniz.
Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Deri, vücuttaki en büyük organdır ve vücudu örter ve korur. Bu nedenle, temel işlevlerinden bazıları şunlardır:
- Vücut sıvılarını vücut içinde tutarak dehidrasyonu önler.
- Sizi enfeksiyonlara neden olabilecek bakteri ve virüslere karşı korur.
- Dış dünyayı algılamanıza yardımcı olur. Örneğin, sıcak ya da soğuk, ya da ıslak ya da kuru olan şeyleri algılamanızı sağlar.
- Vücut ısısını düzenler.
- Güneşe maruz kaldıktan sonra D vitamini üretir.
Cildinizi tahriş eden, tıkanıklığa yol açan ya da enflamasyon yaşamasına neden olan herhangi bir şey kızarıklık, şişlik, yanma ve kaşıntı gibi semptomlara yol açabilir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Cildinizin Bir Sorunu Göstermesinin 5 Yolu
Bazı Cilt Hastalıklarını Önlemek İçin İpuçları
Çoğu zaman önleme, cilt problemlerini kontrol etmenin en iyi yoludur. Bazen acı ya da rahatsızlık, bir cilt rahatsızlığının başlangıcının ilk belirtileridir. Görünür olmasalar bile, bu sorunları yaşadığını bilmenizi sağlar.
Aşağıda, sizinle yaygın cilt rahatsızlıkları ve bunların nasıl kontrol edileceği hakkında genel bilgiler paylaşacağız:
Cilt Döküntüleri
Döküntüler kırmızı, ağrılı ve kaşıntılıdır. Bazı döküntüler ayrıca kabarcıklara veya deride açık yara olan parçalara da yol açabilir. Ek olarak, birçok farklı klinik tablonun bir semptomudurlar.
İnsanlar sivilce ya da kızamık gibi görünen bir döküntü yaşayabilir. Ciddiyetine göre, bir döküntüyü kontrol etmenin birkaç yolu vardır:
- Pek çok farklı şey döküntülere neden olabileceğinden, tedavi etmeden önce hangi türden muzdarip olduğunuzu keşfetmeniz önemlidir. Ciddi bir döküntü ise, düzelmiyorsa ya da başka semptomlardan muzdaripseniz, bir doktora görünmelisiniz.
- Tedaviler arasında nemlendiriciler, losyonlar, banyolar, enflamasyonu hafifleten kortizonlu kremler ve kaşıntıyı hafifleten antihistaminikler bulunur.
Cilt Hastalıklarını Önlemek: Güneş Alerjisi
Bu terim, polimorföz ışık eripsiyonu (PLE), solar ürtiker (SU), aktinik prurigo ya da porfiri gibi farklı cilt hastalıklarını kapsar.
Bazı insanlar güneşlendiklerinde yüzlerinde, boyunlarında ve kollarında kurdeşen ya da sivilcelerden muzdarip olurlar. Bu durum başınıza gelirse, daha ciddi durumları elemek için dermatoloğunuza danışmanız gerekir. Aşağıda, buna yararlı olabilecek önerileri keşfedebilirsiniz:
- Sabah on bir ile öğleden sonra dört arasında güneşe maruz kalmaktan kaçının
- Bir şapka giyin
- Alerji görülmeye başladığında kendinizi güneşe maruz bırakmayın
- Etkilenen alanları örtün
- Güneş alerjileri için özel güneş kremi kullanın
Güneş Lekeleri ya da Melazma
Yaz aylarında güneşe maruz kalma nedeniyle pigmentasyondaki değişiklikler artar. Aşağıda, bunları önlemenize yardımcı olacak bazı ipuçlarını paylaşıyoruz:
- En çok etkilenen bölgeler oldukları için üst dudak bölgenize, yanaklarınıza ve alnınıza dikkat edin.
- Bölgeyi tahriş etmekten kaçının çünkü bu yeni güneş lekelerine yol açabilir ya da önceden var olanların yayılmasına neden olabilir.
- Güneşten korunma önlemleri uygulamak ve şapka ya da güneş gözlüğü kullanmak çok önemlidir. Ayrıca gölgeli alanlarda kalmaya çalışmalısınız.
- Güneş kremini güneşe çıkmadan 20 ila 30 dakika önce uygulayın ve koruyucu etkisini sürdürmek için her iki saatte bir tekrar uygulayın.
- Güneş bazılarını harekete geçirip enflamatuvar reaksiyonlara neden olabileceğinden tahriş edici kozmetik ürünler kullanmayın.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Güneşin Cildinize Zararlı Etkileri
Atlet Ayağı
Bu cilt durumu, ayakları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Özellikle ayak parmakları arasındaki boşlukları etkiler. Atlet ayağını önlemek için şunları yapmanızı öneririz:
- Ayaklarınızı yıkadıktan sonra, özellikle ayak parmaklarınızın arasını iyice kurulayın.
- Çoraplarınızı ve ayakkabılarınızı her gün değiştirin.
- Ayaklarınızı uzun süre sıcak suda bırakmayın çünkü bu mantarların nüfuz etmesini kolaylaştırır.
- Halka açık havuzların ve duşların çevresinde çıplak ayakla yürümekten kaçının.
- Ayaklarınızı her gün nemlendirin.
- Eğer bir enfeksiyonunuz varsa, genellikle birkaç gün mantar önleyici krem kullanmak yeterlidir.
- Günün sonunda ayaklarınız antiseptikli suda bekletin.
Sırt Lekeleri ya da Tinea Versikolor
Bu, çoğunlukla sıcak ve nemli ülkelerde yaşayan 15 ila 30 yaş arasındaki erkekleri etkileyen başka bir mantar enfeksiyonu türüdür. Göğüs ya da uzuvlarda pullarla kaplı, belirgin, yuvarlak, koyu kahverengi ya da pembemsi beyaz lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumla ilgili olarak şunları öneriyoruz:
- Öncelikle, mantar büyümesi için en uygun koşullar olduklarından ter, sebum ve yüksek sıcaklıklara dikkat edin.
- Yaz aylarında dar giysilerden ve çok nefes aldırmayan giysilerden kaçının.
- Ayrıca fazla sebumu ve teri hafif bir temizleme losyonu ile temizleyin.
- İlkbahar ve yaz aylarında, sabun ya da şampuan formundaki tinea versikolor ilaçları uygulayın. Relapsları önlemek için haftada bir ya da iki kez kullanın.
- Antifungal bir krem kullanmak durumu iyileştirmek için yeterli olabilir. Bununla birlikte, en dirençli mantarlar oral ilaçlara ihtiyaç duyabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bolognia, J. L., Schaffer, J. V., & Cerroni, L. (Eds.). (2018). Dermatología. Elsevier Health Sciences.
- Fitzpatrick, T. B. (2009). Dermatología en medicina general. Ed. Médica Panamericana.
- Mascaró, J. M. (2003). Medicina Cutánea: recuerdos de ayer, realidades de hoy. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 31(4), 219-220.
- Alergia al sol. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077
- Denise Aaron. 2018. Tiña versicolor (Pitiriasis versicolor). Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-de-la-piel/infecciones-f%C3%BAngicas-de-la-piel/ti%C3%B1a-versicolor
- Pie de atleta. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000875.htm
- Melasma. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000836.htm
- Consejos de la AEMPS sobre protección solar. Asociación Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/proteccion_solar.pdf
- Benedetti, Julia. 2019. Estructura y funcionamiento de la piel. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-de-la-piel/biolog%C3%ADa-de-la-piel/estructura-y-funcionamiento-de-la-piel