Cilt Lekelerini Doğal Yollarla Giderin
Birçoğumuz cilt bakımı hakkında biraz fazla endişeleniyor hatta cildimizin daha pürüzsüz, kırışıksız, lekesiz ve sorunsuz görünmesi için çeşitli yollar bulmak için uğraşıyor olabiliriz.
Cildimizde lekelerin, pürüzlerin oluşmasında; güneşe maruz kalmak, hormonal değişiklikler, kimyasalların kullanımı ve bunlar gibi bir çok etkenin payı var. Bu makaleyi okuyarak, cildinizdeki lekeleri, doğal yollarla nasıl giderebileceğinizi öğreneceksiniz.
Neyse ki cildinizde oluşan rahatsız edici lekeleri iyileştirmek veya görünülürlüklerini azaltmak ve güzelliğinizi geri kazanmak doğal yöntemlerle mümkün. Burada, cildinize güzelliğini geri kazandırabilecek doğal tedavi yöntemlerinden söz edeceğiz.
Aloe Vera
Antik çağlardan bu yana, aloe vera bitkisi cilt güzelliği için uygulanan tedavilerde kullanılagelmiştir. Çünkü; aloe vera, derinlemesine nemlendirir, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve hücre yenilenmesinde etkilidir, yaralarla savaşır, yanıkları iyileştirir ve lekeleri siler.
Aloe vera bitkisinden maksimum fayda sağlamak için, bitkinin jelini yaprağından sıyırarak çıkarın ve sorunlu bölgeye günde iki defa uygulayın.
Limon Suyu
Limon suyu, parlaklık verici özelliği ile bulup bulabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir. İçerdiği yüksek oranda C vitamini, melanin üretimini dengeler ve içerdiği antioksidanlar hücre yenilenmesini destekleyicidir.
Limondan faydalanmak için, yarım limonu sıkın ve cildinizde ilgili bölgeye gece yatmadan önce uygulayın. Bu tedaviyi sadece geceleri uyguladığınızdan emin olun; çünkü güneşe maruz kalmak, limon suyunun cildinizde beyaz lekelerin oluşturmasına yol açabilir. Sabah kalktığınızda, soğuk su ile durulayın.
Soğan
Soğan, cildi güzelleştirmede oldukça etkili bir diğer dosttur. Soğanda bulunan sülfür ve C vitamini kombinasyonu, cilt lekeleri ile savaşta ve hücre yenilenmesinde mükemmeldir.
Soğanı, kırışıklıkları azaltmada, akne tedavisinde ve lekeleri gidermede harici olarak kullanabilirsiniz. Soğanın suyunu, bir parça pamuk yardımı ile ilgili bölgeye uygulayın. Soğuk su ile durulamadan önce on dakika bekletin.
Sirke
Asidik pH içeriği sayesinde, sirke güzellik tedavileriniz için mükemmeldir. Pürüzsüz ve parlak bir cilt sahibi olmanıza yardımcı olur. Bir parça pamuğu elma sirkesine batırın ve sorunlu bölgeye uygulayın. Yirmi dakika bekletin ve ardından soğuk su ile durulayın.
Yoğurt
Yoğurtta bulunan laktik asit onu en etkili güzellik ürünlerinden biri yapar, çünkü cildin ölü hücrelerden arındırılmasına yardımcı olur, cildi yumuşatır ve cilde tazelenmiş yeni bir görüntü kazandırır. Yoğurt, yüzdeki gözenekleri temizlemeye yardımcıdır, cilt dezenfeksiyonu sağlar ve erken yaşlanma ile savaşır.
Lekelerden kurtulmak için, bir miktar sade yoğurt kullanarak bir maske hazırlayın ve sorunlu bölgelere uygulayarak yirmi dakika bekletin. Ardından sıcak su ile durulayın.
Ayrıca bakınız: Doğal Ev Yapımı Yoğurt Tarifi
Cilt Lekelerinden Korunmak ve İyileştirmek İçin Bazı İpuçları
Cilt lekelerinin oluşumuna sebep olan birçok faktör, aşağıda belirteceğimiz sağlıklı alışkanlıklar ve ipuçlarını kullanarak engellenebilir. İster lekeleri oluşmadan engellemek için, ister var olan lekeleri gidermek için bu önerileri dikkate alın:
- Her gün güneş koruyucu kullanın: Güneş ışınları, zararlı yanıklara, cilt lekeleri ve güzelliğinizi olumsuz etkileyecek daha birçok probleme yol açabilir. Güneş ışınlarından korunmak, oluşturduğu zararları iyileştirmeye çalışmaktan daha iyidir, bu yüzden her zaman güneş koruyucu kullanmalısınız.
- Güneş varken, dışarıya çıkmaktan kaçının: Eğer; cildinize parlaklık kazandırmak veya lekeleri yok etmek için uğraşıyorsanız, tedavilerinizi geceleri uygulamaya özen gösterin. Bazen güneşe maruz kalmak beklenmeyen bir etki yapabilir ve lekeleri daha belirgin kılabilir.
- Kendinizi ve cildinizi nemlendirin: Cildinizi lekelerden arınmış ve sağlıklı kılmanın en önemli yollarından biri de, nemlendirme işlemidir. Bunun için bol su içerek kendinizi, her gün nemlendirici losyon uygulayarak da cildinizi nemlendirin.
- Doğru beslenin: Sağlıklı ve güzel görünen bir cilde sahip olmak için son ipucu da, sağlıklı beslenmektir. Bol bol meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Kızartılmış ve yüksek oranda yağ, şeker, sodyum içeren besinlerden ve abur cuburlardan kaçının çünkü bu besinler cilt sağlığınızı doğrudan etkileyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4). Available at: http://revista.svderma.org/index.php/ojs/article/view/179/179. Accessed 23/03/2020.
- DERMOFARMACIA, F. P. E. (2006). Conceptos básicos de hidratación cutánea (III). Mecanismos de hidratación activa y pasiva. OFFARM, 25(9). Available at: https://www.academia.edu/download/60162410/4._Conceptos_basicos_de_hidratacion_cutanea20190730-72551-xls124.pdf. Accessed 23/03/2020.
- Draelos, Z. D. (2012). Cosmetics, diet, and the future. Dermatologic therapy, 25(3), 267-272. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2012.01500.x. Accessed 23/03/2020.
- Ferraro, G. M. (2009). Revisión de la aloe vera (Barbadensis Miller) en la dermatología actual. Revista argentina de dermatología. Available at: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2009000400004. Accessed 23/03/2020.
- Mayo Clinic (2019). Manchas blancas en la piel: ¿debería preocuparme? Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dermatitis-eczema/expert-answers/white-patch-on-skin/faq-20058027. Accessed 23/03/2020.
- Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and medicinal properties of lemon (Citrus limonum). International Journal of Ayurvedic and Herbal Medicine, 3(1), 1095-1100. Available at: http://interscience.org.uk/v3-i1/8%20ijahm.pdf. Accessed 23/03/2020.
- Yeom, G., Yun, D. M., Kang, Y. W., Kwon, J. S., Kang, I. O., & Kim, S. Y. (2011). Clinical efficacy of facial masks containing yoghurt and Opuntia humifusa Raf.(F-YOP). Journal of cosmetic science, 62(5), 505-514. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22152494. Accessed 23/03/2020.