Cilt Sağlığını Korumak: Sigara İçmek Nasıl Etkiler?

Sigara içmek cildi pek çok şekilde etkiler. Görünüşü fark edilir biçimde bozar ve erken yaşlanmayı tetikleyebilir. Ayrıca cilt kanseri gibi pek çok cilt hastalığına yol açabilir. 
Cilt Sağlığını Korumak: Sigara İçmek Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 05 Mayıs, 2020

Cilt sağlığını korumak açısından bakılacak olursa, sigara içmek, hem sigara içenlerin hem de onun dumanına maruz kalanların cildini etkiler. Sigarada yaklaşık 4000 toksik bileşen olduğu unutulmamalıdır. Bu bileşenlerin en az 300’ü çok tehlikelidir ve dermatolojik etkileri olabilir.

Öncelikle sigara içmek, estetik açıdan istenmeyen değişimler yaratarak cildi etkiler. Vücudun tamamında cilt hasarına yol açar ancak yüzdeki etkileri daha görünür haldedir. “Sigara içen insan yüzü” diye bir kalıp bile vardır. Ancak sigara içmek, estetiğin ötesinde cildi etkiler. Bazı durumlarda cilt kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olur.

Yine de iyi haber şudur; bir kişi sigara içmeyi bırakırsa kısa, orta ve uzun vadede etkiler tersine döner.

Cilt sağlığını korumak: Sigara içmenin etkileri

sigara içen adam

Cilt sağlığını korumak açısından bakarsak, sigara içmenin ciltte yol açtığı ilk etki serbest radikallerdeki artıştır. Bunlar, hücre zarlarına zarar veren kimyasal elementlerdir. Ayrıca genetik bilgiyi bile değiştirebilirler ve iç deri ve dış deride anomalilere yol açarlar.

Bu koşullar altında, cildin dolaşımı ve beslenmesi tehlike altındadır. Cilt oksijenden ve temel besinlerden yoksundur. Bu da dehidrasyona ve kuruluğa yol açar.

Ayrıca nikotinde, kan basıncını yükselten ve östrojeni azaltan vazopressin isimli bir bileşen bulunur. Bu arada düşük östrojen seviyesi de kuruluğa yol açar.

Öte yandan sigara kullanımı, A vitamininin özümsenmesini azaltır ve elastini ve kollajeni değiştirir. Tüm bunların sonucu ışıltısı azalmış, kırışıklıkları barizleşmiş kuru bir cilttir.

Sigara içen kişilerin yüzü grimsi-sarı görünür ve elmacık kemikleri daha çıkıktır. Bazen mor lekeler çıkar. Benzer şekilde saçları da kurur ve kırılganlaşır.

Erken yaşlanma

Sigara içmenin cildi etkilediğinin bariz göstergelerinden biri de erken yaşlanmadır. Bu, erkeklere göre kadınlarda daha rahat fark edilir ve 39 yaşından sonra belirgindir.

Sigara içenlerle sigara içmeyenlerin kırışıkları birbirinden farklıdır. Sigara içenlerde izler daha derindir ve daha çok göze çarpar. Konturler daha görünür haldedir. Bir çalışmaya göre, 40 ile 49 yaşları arasındaki sigara içen kişilerin kırışıkları, 60 ile 70 yaşları arasındaki sigara içmeyen kişilerin kırışıklıklarına benzer.

Ayrıca kırışıklar, genellikle gözlerin ve üst dudağın çevresinde daha görünür durumdadır. Bu durum, sigara içen kişinin sigara içmek için aldığı pozisyondan kaynaklanır.

Bu arada erken yaşlanmanın temel sebebi sigaranın deride elastin atığı birikimine yol açmasıdır. Bu kollajen dejenerasyonunu ve kırışıklık oluşumunu beraberinde getirir.

Sigara içmek cildin iyileşme sürecini etkiler

yara kan pamuk sigara iyileşme

Sigara içmenin cilde etkilerinden bir diğeri de cildin iyileşmesiyle ilgili sorunlardır. Sigara içmek doku oksijenasyonuna hasar verir, dolaşımı azaltır ve kanı zehirler. Bunun sonucu yaraların, özellikle de cerrahi yaraların iyileşmesinin daha uzun sürmesidir.

Kronik ülseri olan kişilerin, özellikle de daha aşağı kısımlardaki organlarının daha dengesiz bir gelişimi vardır ve iyileşmelerinde zorluk yaşanır. Günde bir paket sigara içen kişilerde içmeyenlere göre kangren gelişme riski üç kat daha fazladır.

Diğer sorunlar

Sigara kullanımı pek çok cilt hastalığını tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Alopesi veya saç kaybı
  • Sedef hastalığı
  • Hidradenitis suppurativa
  • Kronik el egzaması ve diğer pek çok hastalık

Ayrıca sigara eldeki parmakların ve tırnakların ve aynı zamanda dişlerin sararmasına da yol açar. Çünkü bakteriyel plağı artırır. Sigaranın ağza verdiği ısı, tekrarlı agresyon üreterek dudak kanserine neden olabilir. Bu kanser türünün görüldüğü insanların yüzde 80’i sigara kullananlardır.

Ayrıca sigara non melanom cilt kanseri için de potansiyel bir tetikleyicidir. Özellikle, sigara içenlerde iki kat daha fazla görülen, epidermoid karsinomaya yol açabilir. Ayrıca ağız boşluğunda kansere neden olabilir ve metastaz riskini artırabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.