Çocuğunuz Nefes Almada Güçlük Mü Çekiyor? 6 İpucu
Semptomların farkında olmalı ve bir çocuk nefes almada güçlük çektiğinde bunu nasıl fark edeceğimizi bilmeliyiz. Çoğu durumda bu bir mukus birikimi dolayısıyla olabilse de, nefes almada güçlük çekmek diğer durumları gizleyebilen bir semptomdur.
Bu yazımızda size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğiz.
Çocuklarda Dispne
Nefes almada zorluk ya da dispne solunum sisteminin bir semptomudur ve değişen yoğunluklarda ortaya çıkabilir. Bu nefes darlığı çocuğun nefes alabilmek için konuşmayı bırakmak zorunda kalması anlamına dahi gelebilir.
Ancak, bir semptom olarak, buna neden olabilecek pek çok durum vardır. Bir soğuk algınlığından gelebilir, bu biriken ve küçüğünüzün iyi nefes almasını engelleyen mukusun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca larenjit, bronşit, astım ya da lenf bezlerinin şişmesi gibi durumlardan da kaynaklanabilir.
Benzer şekilde, dispne alerjinin, pnömoninin ya da bariz bir şekilde çocuğun boğulmasının bir semptomu olabilir. Ayrıca, anksiyete ve stresin de dispne episotlarına neden olabileceğini unutmamalıyız.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çocukluk Çağı Astımı: Nedenleri ve Tanısı
Çocuğum Nefes Almada Güçlük Çekiyorsa Ne Yapmalıyım?
Doktora Gidin
Her şeyden önce, çocuğun yaşadığı zorluğun türüne bağlı olarak, hastaneye gitmeniz gerekip gerekmediğine karar vermelisiniz. Eğer çocuğunuz sesler ya da ıslık sesleri çıkarıyorsa, hızlı nefes alıyorsa, dudaklarında mavimsi bir renk varsa ya da nefes alırken göğüs kemiklerindeki boşluk daha belli hale geliyorsa, o zaman çocuğunuzu muayene ettirmek için bir acil durum merkezine gitmelisiniz.
Ayrıca, bu bir acil durum olsa da olmasa da çocuğunuzun solunum güçlükleri hakkında çocuk doktorunuza danışmalısınız, ki bir tanı koyabilsin ve nedeni belirleyebilsin.
Sakin Kalın
Çocuğunuzun dispnesinin nedeni ne olursa olsun, ebeveynler ya da bakıcıların sakin kalması önemlidir. Eğer strese girerseniz o zaman küçüğünüzün gerilmesine neden olabilirsiniz ve hatta nefes alma güçlüğünü daha da kötüleştirebilirsiniz.
“Kontamine” Ortamlardan Kaçının
Eğer çocuğunuz nefes almada güçlük çekiyorsa tütün dumanı ile dolu alanlardan kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca temiz hava alabilmeleri için onları dışarıya çıkarmalısınız. Oksijen daha iyi hissetmelerini ve akut dispne episotları sayesinde sakinleşmelerini sağlayacaktır.
Durum ne olursa olsun, solunum güçlüğünün şiddetinden bağımsız olarak, küçüklerin bu tür ortamlara maruz kalmasını her zaman engellemelisiniz.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çocuklarda Kuru Öksürüğü Nasıl Tedavi Edersiniz
Nazal Yıkama
Salin birikmiş mukusu sökmek için en iyi ilaçtır. Bundan dolayı çocuğunuzun daha iyi nefes almasına yardım eder. Bebeklerde de bu birikimi önlemek için bunu sık sık yapmanızı öneririz.
Nazal yıkama burun yollarını temizler, tıkanmalarını ve mukus birikimini önler. Bu sebepten dolayı dispneyi hafifletmeye ve ortaya çıkmasını engellemeye yardımcı olur. Ancak, eğer çocuğunuz hala nefes almada güçlük çekiyorsa doktora gitmelisiniz. Bu başka, daha ciddi bir durum olabilir.
Onları Sırt Üstü, Hafif Eğimli Bir Şekilde Yatırın
Çocuğunuzun uyuma pozisyonu geceleri dispnenin ortaya çıkmasını önlemek için önemlidir. Bundan dolayı çocuğunuzun yüz üstü ya da tamamen uzanarak uyumasını önlemelisiniz. Yarı dik, sırt üstü bir pozisyon mukusun akışını ve nefes almayı kolaylaştıracaktır.
Evinizin Yeterince Nemli Olduğundan Emin Olun
Evinizin içerisindeki nem seviyesi dispneyi iyileştirebilir ya da kötüleştirebilir. Bu sebepten dolayı, eğer bir nemlendirici makineniz varsa nemi uygun bir seviyede tutmak için bunu kullanmalısınız.
Durum ne olursa olsun, gösterdiğimiz üzere, nefes almada güçlük son derece çeşitli ve farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bundan dolayı eğer güçlük akutsa ya da devam ederse bir doktora danışmalısınız. Gerekli testlerden sonra doktor nedeni teşhis edip tedaviye başlayabilecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hendriekje Eggink et al. “Clinical Scores for Dyspnoea Severity in Children: A Prospective Validation Study”, PLoS One. 2016; 11(7): e0157724.
- Ana Alice Amaral Ibiapina Parente et al. “Perception of dyspnea in childhood asthma crisis by the patients and those in charge of them”, J. Pediatr. (Rio J.) vol.87 no.6 Porto Alegre Nov./Dec. 2011
- Woodgate, Roberta, “The Experience of Dyspnea in School-Age Children with Asthma”, MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing,May/June 2009, Volume :34 Number 3 , page 154 – 161 [Buy]