Çocuklarda Gece Öksürüğü İçin 7 Tavsiye
Çocuklarda gece öksürüğü çok yaygındır. Çocuk gün boyunca öksürmeyebilir ancak gece olduğunda ısrarcı bir öksürük onu etkisi altına alır, uyumasına engel olur ve hatta kusmasına bile neden olabilir. Bu kesinlikle ebeveynleri alarma geçiren bir sorundur.
Öksürük fizyolojik bir reflekstir ve vücudun istemeden verdiği bir tepkidir. Vücut şiddetli bir şekilde soluk vererek balgamı, kiri ve hava yollarındaki diğer parçacıkları dışarı atmaya çalışır.
Solunum yolu enfeksiyonu geçmişi olmayan, okul çağındaki sağlıklı bir çocuk günde en fazla 34 kez öksürür. Genelde tıbbi tedavi gerekmese de öksürük, ebeveynlerin çocuklarını bir çocuk doktoruna götürme nedenlerinin başında gelir.
Neden öksürürüz?
Öksürük reseptörleri hava yolları boyunca gırtlaktan bronşlara kadar uzanan kısımda yer alırlar. Aşağıdaki faktörlerin varlığı onları uyarır:
- Rinit, rino-faranjit, larenjit ve soğuk algınlığı dahil üst solunum yolu enfeksiyonları.
- Aşırı bronşiyal duyarlılık.
- Astım ve alerjiler
- Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD).
Gün boyunca pek çok çocuk zaman zaman öksürür ancak yatağa gittiğinde bir türlü öksürükleri durmaz. Bunun nedeni çocuğun gün boyunca ayakta durması ve hareket etmesi nedeniyle balgamının da hareket halinde olmasıdır.
Ancak uzandıklarında balgam artık gündüz olduğu kadar hareket etmediği için hava yolları daha çok tıkanır. Tıkanma ve duruş balgamın ve hava yollarının kurumasına yol açar. Bu nedenle öksürükleri bitmek bilmez.
Bunu da okuyun: Öksürük İçin En İyi 5 Çay Önerisi
Çocuklarda gece öksürüğü nasıl iyileştirilir?
Çocuklarda gece öksürüğü uzun süre görüldüğünde çok stres verici olabilir. Çünkü bu durum daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Uykuyu, çocuğun günlük aktivitelerini, ebeveynlerinin ve kendisinin hayat kalitesini olumsuz bir biçimde etkiler.
Genellikle bu tavsiyelerle evde tedavi edilebilir:
Çok kuru bir ortamda kalmaktan kaçının
Çocuğun odasının nemlendirilmesi gerekir. Odadaki havayı nemlendiren cihazlar çok faydalı olabilir ancak iyice temizlenmiş olmalıdırlar.
Isıtıcı cihazınız varsa sıcaklığının çok yüksek olmadığından emin olun ve havayı nemlendirmek için radyatörün üzerine bir su kabı koyun.
Balgamı inceltmeye yardımcı olun
Balgamı inceltmek ve böylece daha kolay çıkmasını sağlamak için çocuğunuzun yeterince su içiyor olması önemlidir. Bu konuda dikkatli olmayı unutmayın. Ayrıca çocuğunuza Hindistan cevizi suyu veya farklı meyve suyu kombinasyonları da içirebilirsiniz.
Yarı oturur pozisyonda uyumasına yardımcı olmayı deneyin
Yatay uyku pozisyonu çocuklarda gece öksürüğünü kötüleştirdiği için hafif oturur bir pozisyonda uyumalarını sağlamaya çalışabilirsiniz. Yatağın başını biraz kaldırın veya başlarının ve sırtlarının altına birkaç tane yastık ekleyin.
Burundan nefes alıp vermesi için yardımcı olun
Balgamları yoğunsa spreylerde veya damlalarda bulunabilen tuz içerikli çözümleri deneyin. Çocuklar onları kullanmayı pek sevmeyebilirler ancak bu çözümler çok etkilidir.
Ayrıca esansiyel yağlardan oluşan bir karışım kullanarak çocuğun göğsüne (2 yaşından büyük olduğu sürece) masaj da yapabilirsiniz:
Malzemeler
- 2 damla esansiyel okaliptüs yağı
- 10 damla esansiyel tütsü yağı
- ½ bardak tatlı badem yağı (100 ml)
Nasıl hazırlanır?
- Tüm yağları bir kabın içinde iyice karıştırın.
- Ellerinize az bir miktar alın ve tıkanıklığının rahatlaması için çocuğunuzun göğsüne masaj yapın.
Bu yazıya da bakın: Çocuklarda Kuru Öksürüğü Nasıl Tedavi Edersiniz
Boğaz kuruluğunu rahatlatın
Balın boğaz kuruluğunu yatıştırdığı kanıtlanmıştır. Çocuğunuza yatmadan önce veya öksürmeye başladığında bir çay kaşığı bal verebilirsiniz. İsterseniz balı ılık sütün içine koyarak seyreltebilirsiniz.
Gece öksürüğü için bir başka ev yapımı çözüm de beyaz veya kırmızı soğanı doğramak ve üzerine biraz bal dökmektir. Birkaç dakika içinde bal seyrelecektir. Çocuğunuza her gün bu “şuruptan” içirebilirsiniz.
Gece öksürüğü için soğan: Eski bir çözüm
Çocuklarda gece öksürüğünü rahatlatmak için bir diğer etkili yöntem yataklarının yanına doğranmış soğan koymaktır.
Kökenleri geçmişe dayanan bu çözüm etkilidir çünkü soğan, alerji semptomlarını rahatlatan ve hava yolu enflamasyonunu azaltan doğal bir antihistamin olan polifenol açısından zengindir.
Soğanın içine biraz şeker eklerseniz kokusu odayı dolduracaktır ve çocuğunuzun öksürmesi duracaktır.
Kendi kendinize ilaç seçmekten kaçının
Genelde çocuklarda görülen gece öksürüğü için herhangi bir ilaç verilmesi gerekmez. Ancak bununla ilgili şüpheleriniz varsa çocuğunuzun doktoruna danışın.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ilaçlar iki yaşından küçük çocuklar için uygun değillerdir. Bu ilaçlarda kodein, dekstrometorfan veya kloperastin gibi maddeler bulunur. Bu maddeler zararlı yan etkilere yol açabilirler.
Sonuç
Çocukların ana okuluna veya okul öncesi eğitime gitmeye başladıklarında öksürmeye başlamaları yaygın olarak görülen bir şeydir. Doktorlar, öksürük 4 haftadan fazla sürerse onu kronik olarak kabul ederler.
Çocuğunuz nefes alma ve uyku konusunda sıkıntı çekiyorsa çocuk doktorunuza danışmalısınız. Sigara dumanı ve kimyasal temizlik maddeleri gibi tahriş edici maddelerin evde bulunmasına izin vermemeniz de önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alsubaie, H., Al-Shamrani, A., Alharbi, A. S. & Alhaider, S. (2015). Clinical practice guidelines: Approach to cough in children: The official statement endorsed by the Saudi Pediatric Pulmonology Association (SPPA). International Journal of Pediatrics and Adolescent Medicine, 2(1), 38-43. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6372369/
- American Academic of Pediatrics [AAP]. (s.f.). La tos y el resfriado en niños: ¿medicamentos o remedios caseros? HealthlyChildren.org. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/chest-lungs/Paginas/Coughs-and-Colds-Medicines-or-Home-Remedies.aspx
- Beigoli, S., Behrouz, S., Memarzia, A., et al. (2021). Effects of Allium cepa and its constituents on respiratory and allergic disorders: A comprehensive review of experimental and clinical evidence. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM, 2021, 1-22. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8452398/
- Begic, E., Begic, Z., Dobraca, A. & Hasanbegovic, E. (2017). Productive cough in children and adolescents–view from primary health care system. Medical Archives, 71(1), 66-68. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5364784/
- Chapman, K. R. (2021). Just as the Twig Is Bent, the Tree’s Inclined. Annals of the American Thoracic Society, 18(9), 1461-1463. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8489861/
- Chang, A. B. (2005). Cough: are children really different to adults?. Cough, 1(7), 1-15. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1277009/
- Dorsch, W. & Ring, J. (2020). Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19—a hypothesis. Allergo journal international, 29(8), 284-285. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7573243/
- Lamas, A., de Valbuena, M. & Máiz, L. (2014). Cough in children. Archivos de Bronconeumología, 50(7), 294-300. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24507905/
- Marchisio, P., Picca, M., Torretta, S., et al. (2014). Nasal saline irrigation in preschool children: a survey of attitudes and prescribing habits of primary care pediatricians working in northern Italy. Italian journal of pediatrics, 40(1), 1-8. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4041066/
- Oduwole, O., Udoh, E., Oyo, A., et al. (2018). Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2018(4), 1-80. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513626/
- Pasdaran, A. & Sheikhi, D. (2016). Volatile oils: Potential agents for the treatment of respiratory infections. The Microbiology of Respiratory System Infections,2016, 237-261. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7149900/
- Paul, I. M., Beiler, J. S., King, T. S., et al. (2010). Vapor rub, petrolatum, and no treatment for children with nocturnal cough and cold symptoms. Pediatrics, 126(6), 1092-1099. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21059712/