Çocuklarda Herpes Zoster'ın Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklar, tıpkı yetişkinler gibi herpes zoster (zona) geçirebilirler. Nasıl görülüyor? Nedeni nedir? Bugünün makalesi size bu enfeksiyon hakkında daha fazla bilgi verecek, bu yüzden okumaya devam edin.
Çocuklarda Herpes Zoster'ın Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 06 Aralık, 2020

Çocuklarda zona olarak da bilinen herpes zoster, suçiçeği-zoster virüsünün yeniden aktivasyonunun neden olduğu nadir bir viral enfeksiyondur. Bu durum için prognoz, çocuk sağlıklı olduğunda genellikle iyidir.

Ancak komplikasyonları önlemek için zamanında teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Peki ama nedenleri nelerdir? Onu nasıl tanırsınız? Ayrıntılı cevaplar bulmak için okumaya devam edin.

Çocuklarda herpes zoster nedenleri

Zona hem sağlıklı çocuklarda hem de altta yatan bağışıklık yetmezliği olanlarda ortaya çıkabilir. Ana nedeni, bir ömür boyu sinir sisteminde gizli kalan suçiçeği-zoster virüsü ile yakın temastır. Böylece, suçiçeği geçiren herkes daha sonra zona da geçirebilir.

Bu enfeksiyonun çocukluk döneminde ortaya çıkması şunlarla ilgilidir:

  • Rahim İçi Varisella-Zoster Virüsü (VZV) Enfeksiyonu. Sağlıklı çocuklarda artan herpes zoster insidansı, bağışıklığın tam olarak gelişmediği uterustaki birincil suçiçeği enfeksiyonuna bağlı olabilir.
  • Canlı zayıflatılmış virüs aşılaması. Çocukluk çağı herpes zosterde birincil enfeksiyon anındaki bağışıklık durumu en önemli belirleyicidir. Latent varisella-zoster virüsü (VZV), suçiçeği öyküsü olmayan ve epidermal tutulumu olmayan çocukların dorsal kök ganglionlarında bulunmuştur.
  • Erken yaşta doğum sonrası VZV maruziyetine ikincildir. Bu muhtemelen bağışıklık sisteminin tam olarak gelişmediği bebeklik döneminde olmuştur.
  • Pediatrik zoster vakalarının yaklaşık % 3’ü malign neoplazmalı çocuklarda görülür.

Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi’nde yayınlanan bilgilere göre, erken çocukluk döneminde su çiçeği, çocuklarda herpes zoster için bir risk faktörüdür.

Boynunda lezyonlar olan çocuk hasta
Çocuklarda herpes zoster, suçiçeği-zoster virüsü enfeksiyonundan kaynaklanır, gizli kalır ve kişinin yaşamı boyunca herhangi bir zamanda yeniden etkinleşebilir.

Çocuklarda herpes zoster semptomları

Genel olarak, bu hastalığın gelişimi çocuklarda daha hafiftir – ortalama süresi 1 ila 3 haftadır. 2-12 yaşları arasındakiler kaşıntılı olabilir ve ağrılı lezyonlara sahip olabilir. Bununla birlikte, yetişkinlerde herpes zoster’in ayırt edici özelliği olan akut nöropatik ağrı yoktur.

Enfeksiyon genellikle gövde ve kalça gibi alanlarda lokalize olmakla birlikte kollar, bacaklar veya yüzde de görülebilir. Her çocuğun farklı semptomları vardır ancak en yaygın klinik belirtiler şunlardır:

  • Herpes zoster’in göründüğü bölgede cilt aşırı duyarlılığı
  • Beş gün sonra, daha sonra su toplamasına dönüşen küçük kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkan hafif döküntü
  • Sonrasında bu kabarcıklar sararır ve kurur
  • Vücudun bir tarafında lokalize bir döküntü
  • Sonunda bir veya iki hafta içinde kaybolur

Herpes zoster’ı herpes simpleks zosteriformdan ayırmak önemlidir. İkincisindeki çocuklarda daha sık görülen monomorfik veziküler lezyonlardan ayırabilirsiniz.

Çocuklarda herpes zoster tedavisi

Zona için tedavi seçenekleri çocuğun yaşına, bağışıklık durumuna, semptomlarının süresine ve görünümüne bağlıdır. Çoğu tedavinin amacı:

  • Şiddetini azaltmak
  • Ağrı süresini azaltmak
  • Zona süresini kısaltmak
  • Komplikasyonları azaltmak

Çocuklarda herpes zoster için ilk tedavi yöntemi, günde dört kez uygulanan oral asiklovirdir. Ek olarak süperenfeksiyonları önlemek için topikal antibiyotikler ve çinko sülfat takviyeleri ile tedaviye başlayabilirsiniz.

Oftalmik herpes zoster geliştiren çocuklar oral asiklovir almalıdır. Bunun nedeni, ön üveit veya stromal keratit gibi komplikasyonlar üzerindeki belgelenmiş etkileridir.

Merhem sürülen deri döküntüleri
Asiklovir ile oral tedavi zona için ilk seçenektir, ancak bir doktor topikal bir antibiyotik reçete edebilir.

Reçetesiz ilaç önlemleri

Asetaminofen (parasetamol), tercih edilen ateş düşürücü bir maddedir. Bunun nedeni, aspirin ile Reye sendromu (ani başlangıç, yaşamı tehdit eden ensefalopati ve karaciğer disfonksiyonu) arasındaki ilişkidir.

Ayrıca ibuprofen arasındaki epidemiyolojik bir bağlantı ile nedensel olmasa da suçiçeği bağlamında invazif grup A streptokok hastalığı riskinin artmasından da kaynaklanmaktadır.

Ayrıca bakınız: Herpetik Keratit Neden Olur?

Önemli hususlar

Çocuklarda herpes zoster bulaşıcı değildir, ancak buna rağmen, bu hastalığa sahip herhangi biri suçiçeği virüsünü hiç geçirmemiş kişilere bulaştırabilir. Araştırmacılar, bu tür yayılmanın yalnızca kabarcıklarla doğrudan temastan kaynaklandığını belirlediler.

Bu enfeksiyonun semptomları diğer cilt rahatsızlıklarına benzeyebilir. Son olarak, doğru bir teşhis için bir doktora danışmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
  • Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
  • Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
  • Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
  • Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.