Herpetik Keratit Neden Olur?

Herpetik keratit, sürekli göş yaşına ilaveten, gözlerde ağrı ve kızarıklığa neden olur. Göz sağlığı açısından ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden tedavisi önemlidir.
Herpetik Keratit Neden Olur?
Leonardo Biolatto

Yazan ve doğrulayan Doktor Leonardo Biolatto.

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2022

Herpetik keratit, Herpes ailesinden bir virüs enfeksiyonun neden olduğu korneanın iltihaplanmasıdır. Kornea, gözün irisi ve gözbebeğini örten ön kısmıdır; hasar gördüğünde, o gözün görüş açısında değişiklik olabilir.

Herpes ailesi virüsleri çok yaygın virüslerdir. Bunu açmamız gerekirse, Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezindeki bir yayında detaylı bir şekilde anlatıldığı üzere, herpetik keratitin ana nedeni herpes simpleks virüsü tip 1’dir. Nüfusun %90’ının çocukluk zamanlarından beri bu mikroorganizma ile temas halinde olduğu tahmin edilmektedir.

Bu virüsler vücutta gizlice tutunabilir ve vücut direncinin düşmesi gibi belirli durumlarda yeniden aktive olabilir. Bu da herpetik keratit gibi patolojileri oldukça sık rastlanır hale getirir.

Herpetik keratit, diğer patolojilerle karıştırılabilen ve ayrıca tekrarlanabilir bir göz enfeksiyonudur. Bu nedenle, bu yazıda size bu konuda bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

Herpetik keratite sebep olan şeyler nelerdir?

herpes virüsü

Tip I Herpes virüsü çok yaygın ve bulaşıcıdır. Deri ile temas ettiğinde veya tükürük yoluyla bulaşır. Normalde insanlar çocukluk döneminde enfekte olurlar, ancak bu genellikle belirtilere neden olmaz. Birincil tip adı verilen enfeksiyonlardandır.

Virüs sinir sisteminde, ciltte ve gözlerde beklemede kalır. Bu virüsün, semptom üretmemesine rağmen, vücutta hala mevcut olduğunu ve herhangi bir zamanda yeniden aktif olacağı anlamına gelir.

Bu virüsün yeniden etkinleşmesine sebep olabilecek çok sayıda durum vardır. Örneğin, stres, güneşe maruz kalma, ateş veya vücut direncinde önemli bir düşüşe neden olan bir travma. Kadınlarda adet kanaması veya bazı ilaçların alınması bile Herpes virüsünün yeniden aktive olmasına neden olabilir. Bu aktif olan mikroorganizma çeşidi, genellikle herpetik keratite neden olan şeydir.

Peki nasıl oluşur?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, virüs göze ilk kez birincil enfeksiyon adı verilen enfeksiyon yoluyla bulaşabilir. Bu da genellikle çocuklarda olur. Ancak bu vakalarda semptomlar hafiftir ve yaygın konjunktivit ile karıştırılır.

Ancak vakaların çoğunda, herpetik keratit, bahsettiğimiz gibi virüsün yeniden aktif olması nedeniyle oluşur. Gözde bulunan virüs, kişinin vücut direncinde zayıflık oluştuğunda enfeksiyon meydana gelir.

Herpetik keratitin belirtileri nelerdir?

Birincil enfeksiyon olması durumunda semptomlar, yaygın konjunktivit semptomlarına benzer. Göz genellikle kırmızı ve kaşıntılıdır. Buna ilave olarak sarımsı veya yeşil olabilen bir akıntı vardır. Göz kapaklarında veya kirpiklerde yapışkan lekeler görülür.

Virüsün yeniden aktivasyonu söz konusu olduğunda, herpetik keratit daha şiddetli belirtiler gösterir. En yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Sürekli gözyaşı akması.
  • Parlak ışığa karşı duyarlılık.
  • Gözlerde ağrı ve kızarıklık.
  • Gözün içinde yabancı cisim var hissi.

Tıpkı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bizleri uyardığı gibi, enfeksiyon komplike hale geldiğinde kornea çok iltihaplanır ve görmede bulanıklık meydana gelebilir. Aslında korneada ülserler oluşmasına kadar yolu vardır. Bu sorun görme kaybına yol açabileceği için son derece önemlidir.

Ayrıca, herpetik keratit tekrarlanırsa, korneanın daha geniş bir yüzeyi hasar görür. Kornea üzerinde görmeyi azaltan kalıcı skar oluşur.

kırmızı göz

Nasıl teşhis edilir?

Herpetik keratiti teşhis etmek için, semptomlardan herhangi birine rastlamanız durumunda, aile doktorunuza veya göz doktorunuza gitmeniz çok önemlidir. Size uygun bir göz muayenesi yapma görevini yerine getireceklerdir.

Bunun için genellikle geçici renkte olan göz damlaları kullanılır. Bunlar varsa kornea yaralanmalarını işaretler ve hangi alanların hasar gördüğünün tespit edilmesine olanak sağlar.

Bazen doktorlar, laboratuvarda incelenmek üzere bu hasarlı bölgelerden numune alırlar. Bu kültür örnekleri sayesinde gözdeki virüs varlığı tespit edilebilir.

Herpetik keratit tedavisi

Herpes virüslerini vücuttan tamamen yok edecek bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak, herpetik keratit gibi enfeksiyonları tedavi etmemize izin veren ilaçlar vardır.

Öncelikle, doktorlar genellikle antiviral göz damlaları reçete ederler. Bu antiviraller ayrıca oral veya intravenöz olarak da verilebilir. En yaygın kullanılanı asiklovir adı verilen bir ilaçtır. Bununla beraber, keratit korneada ciddi lezyonlar ürettiğinde tedavi daha karmaşıklaşır. Hatta kornea nakli bile gerekli olabilir.

En uygun tedavi yöntemine karar verecek kişi doktorlardır.

Herhangi bir tedavi yöntemini seçmeden önce doktora danışın!

Gördüğümüz gibi, herpetik keratit, uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi görme kaybı sorunlarına yol açabilen yaygın bir göz enfeksiyonudur. Bu nedenle, bu virüsle şüpheleriniz varsa doktorunuza gitmeniz önemlidir. Bunu yaparak bir an önce hangi doğru şekilde hareket edeceğinizi öğrenir ve kendinizi rahat hissetmiş olursunuz.

Kendi başınıza önlem almak daha zararlı sonuçlar doğurabileceği ve daha fazla komplikasyona neden olabileceği için, bunu yapmaktan kaçının. Unutmayın, her zaman doktorun talimatlarına uymak daha sağlıklıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.