Çocuklarda İşbirlikçi Oyun Nasıl Teşvik Edilir

İşbirlikçi şekilde oyun oynamanın çocuklara ne kadar yararlı olduğunun farkında mısınız? Bu, ortak bir hedefe ulaşabilmek için bir ekip olarak çalışmayı teşvik eden eğlenceli ve müşterek bir aktivitedir.
Çocuklarda İşbirlikçi Oyun Nasıl Teşvik Edilir

Son Güncelleme: 28 Aralık, 2019

İşbirlikçi oyun takım çalışmasını destekleyen eğlenceli bir aktivitedir. Hedef, rekabete odaklanmak yerine ortak bir amaca ulaşabilmektir. Bu öğretici araç bu çağdaki değerlerle eğitim vermek için harikadır. Ayrıca, çocuklara yetişkinlikte sosyal beceriler geliştirebilmeleri için stratejiler öğretmenin de harika bir yoludur.

İşbirlikçi Oyun

İşbirlikçi oyun veya müşterek oyun rahat ve samimi bir ortamda geliştirilen eğlenceli tekliflerle rekabetçi oyunlara bir alternatif olmayı amaçlıyor. Bu oyunlara tüm çocuklar dışlama veya ayrımcılık olmaksızın katılabilir. Bu şekilde, her biri kendi eşsiz becerilerine katkıda bulunabilir.

Görebileceğiniz gibi, işbirlikçi oyunun çocuklar üzerinde birçok yararı vardır. Kısa vadede, yapıcı bir eğitim ortamının oluşmasına yardımcı olur. Dahası, uzun vadede de çocukların pozitif sosyal etkileşim becerilerini geliştirir.

İşbirlikçi Oyunu Teşvik Etmek İçin Sebepler

1. İşbirlikçi oyun farkındalık, saygı ve dayanışma yaratır.

Halat çekme oyunu oynayan dört çocuk.

Bazı okullar halihazırda çocukların sınıf arkadaşları ile empati kurmasını sağlayabilmek için bu tip teknikleri benimsemiştir. Bu şekilde, çocuklar kendilerini başka birinin yerine koyabilir ve zorlukları beraberce çözmek için seçenekler bulabilirler.

2. İşbirlikçi oyun beraber uğraşmak ve takım çalışması ile ilgilidir.

Bu oyun şekli tüm katılımcıları entegre eder ve onları birbirlerine yardım etmeye davet eder. Hatta, oyunu çözmek için bir takım olarak çalışmanın bir yolunu bulmak şarttır. Yani, herhangi bir durumda bir çocuk ortak bir dış elemente sahip olan birçok oyunda olanın aksine tek başına kazanamaz.

Sizin de görebileceğiniz üzere, işbirlikçi oyunla çocuklar birbirlerinin özgün yeteneklerine değer vermeyi ve bu yetenekleri ne zaman kullanabileceklerini öğrenir. Örneğin, bir çocuk matematikte iyi ama spor aktivitelerinde kötü ise bu yolla bir yarışı kazanamadıkları için gruptan dışlanmazlar. Onun yerine, kendi yetenekleri ile ilgili olan başka bir görevden sorumlu olurlar.

3. İşbirlikçi oyun çocukların iletişim yeteneğini geliştirir.

Farklı müzik aletleri çalan çocuklar.

Bir oyunun ortaya çıkardığı testleri veya zorlukları çözebilmek için çocuklar akranları ile iyi iletişim kurmalıdırlar. Böylece, kendilerini nasıl ifade edeceklerini ve fikirlerini nasıl kelimelere dökeceklerini öğrenirler.

Aynı zamanda, birbirlerini dinlemeyi de öğrenirler. Bu strateji sürekli konuşan çocuklar ile çok nadir konuşan çocuklar arasındaki iletişimi dengelemeyi amaçlar. Yani, herkes için eşit fırsatlar vardır.

4. İşbirlikçi oyun çocuklara çatışmaları çözmeyi öğretir.

Oyun oynarken çocuklar çatışmaları çözmeyi öğrendiklerini fark etmezler.

İlk adım bir çatışmayı çözme ihtiyacını ifade etmeyi öğrenmektir. Bu şekilde çocuklar bu stratejinin ne kadar işe yaradığını kontrol edebilir ve sonrasında derste veya teneffüste gerçekleşen diğer durumlara da bu stratejiyi uygulayabilirler. Aynı şekilde, çocuklar bu beceriyi aile ortamında kullanmayı, ve yetişkin hale geldiklerinde işlerinde kullanmayı da öğreneceklerdir.

5. İşbirlikçi oyun çocuklara özgüven aşılar.

Toplarla oynayan üç çocuk.

Son olarak, işbirlikçi bir şekilde oyun oynama konsepti her çocuğun benlik saygısını ve özgüvenini güçlendirir. Bu aktivite sayesinde ortak bir amaca ulaşmak için bir grup içerisindeki temel bir işlevi yerine getirmeyi öğrenirler. Hatta, akranlarını gözlemledikten sonra sahip olduklarını bilmedikleri yeteneklerini bile keşfedebilirler.

İşbirlikçi oyun bir eğitim ortamına taşınabilecek harika bir öğretici araçtır. Çocuklar sünger gibidir, gördükleri her şeyi emerler. Bu şekilde tüm bu değerleri spontane ve doğal bir şekilde edineceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bay-Hinitz, A. K., Peterson, R. F., & Quilitch, H. R. (2006). Cooperative games: a way to modify aggressive and cooperative behaviors in young children. Journal of Applied Behavior Analysis. https://doi.org/10.1901/jaba.1994.27-435
  • Creighton, S., & Szymkowiak, A. (2014). The Effects of Cooperative and Competitive Games on Classroom Interaction Frequencies. Procedia – Social and Behavioral Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2014.04.402
  • Marker, A. M., & Staiano, A. E. (2014). Better Together: Outcomes of Cooperation Versus Competition in Social Exergaming. Games for Health Journal. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0066

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.