Çocuklarda Nefrotik Sendrom: Nedenleri ve Tedavisi
İspanyol Pediatri Derneğine göre, nefrotik sendromlu çocuk sayısı her 100.000 çocuktan yaklaşık 15 vakadır.
Ancak, bu hastalık tam olarak nedir? Olası nedenleri ve tedavileri nelerdir?
Bu yazıda size her şeyi anlatıyoruz!
Çocuklarda nefrotik sendrom nedir?
Bu sendromun ne olduğunu anlamak için önce böbreklerinizin nasıl çalıştığını açıklamalıyız. Bu iki fasulye şeklindeki organ, kalçanın hemen üzerindedir. Aslında, kanı filtreleyerek aşağıda saydıklarımızı yapmaktan sorumludurlar:
- Fazla su da dahil olmak üzere atıkları vücuttan uzaklaştırmak.
- Potasyum, fosfor ve sodyum gibi elementleri ayırmak ve kan dolaşımına geri göndermek.
Her böbreğin yaklaşık bir milyon nefronu vardır. Bunlar glomerulus adı verilen bir filtreye sahip küçük organlardır. Glomerulus, kanınızdaki plazmayı temizlemek ve filtrelemekten sorumludur. Düzgün çalışmadığında, böbreklerinize çok fazla protein geçirebilirsiniz.
Proteinlerin ve albüminin işlevlerinden biri, sıvıların kan dolaşımında tutulmasıdır. Bu nedenle, proteinler idrara (su ve atık karışımı) geçerse, sıvılar kandan “kaçar” ve uzuvlarınızda, kollarınızda, ellerinizde ve diğer vücut parçalarınızda şişmeye neden olabilir.
İlginizi çekebilir: Sıvı Tutulması ve Bu Sorundan Kurtulmanın 5 Yolu
Çocuklarda nefrotik sendrom belirtileri
Nefrotik sendromdan muzdarip çocuklar, idrarlarındaki ekstra proteine ek olarak, karınlarında, yüzünde (özellikle gözlerin çevresinde) ani bir ağırlık artışı ve şişlik yaşarlar. İkinci durumda, bu uzun süre ayakta durduktan veya oturduktan sonra ayak bileklerinde ve ayak parmaklarında şişmeye neden olur.
Bunlar ana ve en belirgin semptomlar olsa da, tüm semptomlar bunlarla sınırlı değildir. Bu duruma sahip çocuklar ayrıca şunları da yaşayabilir:
- İshal
- İdrar yapmada sorun
- Koyu ve köpüklü idrar
- Yorgunluk
- Abdominal ağrı
- Tırnak çevresinde beyaz deri
- İştahsızlık
Ayrıca okuyun: İştahsız Çocuklar İçin Doğal Yöntemler
Çocuklarda nefrotik sendromun üç nedeni
Çocuklarda nefrotik sendrom idiyopatiktir. Başka bir deyişle, idiyopatik, doktorların bu hastalıktan muzdarip 2 ila 12 yaş arasındaki çocukların %90’ında buna neyin neden olduğuna tam olarak emin olmadığı anlamına gelir.
Genellikle, bu çocukların böbrekleri normal görünmektedir. Yani, doktorlar mikroskop altında bile böbreklerinde neyin yanlış olduğunu söyleyemezler. Renal doku normal görünür ve nedeni belirlemek genellikle imkansızdır.
Çocuklarda ikinci en yaygın neden çocuk diyabetidir. Bu, glomerülleri etkileyerek ve neyin atık ve neyin yararlı olduğuna karar vermelerini engelleyerek böbreklere zarar verebilir.
Üçüncü neden genetik mutasyonlardır. Genellikle nefrotik sendrom genetik olarak kabul edilir. Bununla birlikte, 12 aylıktan küçük çocuklarda bu, konjenital nefrotik bir sendrom olarak kabul edilir.
Olası tedaviler
Çocuğunuzda nefrotik sendrom olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktor sonrasında, muhtemelen aşırı protein barındırıp barındırmadığını görmek için bir idrar örneği isteyecektir.
Daha sonra, doktorunuz mümkün olan en iyi tedaviyi seçmek için nedenleri belirlemeye çalışacaktır. Ek olarak, kan testleri ve hatta böbrek biyopsisi yapmak isteyebilir. Biyopside küçük bir doku örneği analiz eder.
Genellikle, nefrolog konjenital durumlar dışında kortikosteroidlerle tedavi önerecektir. Ayrıca, bu tür ilaçların yan etkileri varsa, doktorunuz siklofosfamid veya antikalinürinikler gibi diğer tipleri deneyebilir. Ayrıca, doktorunuz şişmeyi tedavi etmeye yardımcı olmak için diüretik kullanmayı önerebilir. Aynı nedenle, düşük sodyum diyetleri bu durumdan muzdarip çocuklar için idealdir.
Genetik olarak nefrotik sendromlu birçok çocuk genellikle tedaviye cevap vermez. Bununla birlikte, immünosüpresanların belirli hastalarda çalışabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Sonuçta, doktorunuz çocuğunuzun özel ihtiyaçları için en iyi tedaviyi bulacaktır.
Çocuğunuzda nefrotik sendrom olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın. Nefrologtan randevu almanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir. Her zaman dediğimiz gibi: kimse size bir uzmandan daha iyi tavsiyede bulunamaz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Román Ortiz, Elena. (n.d.). SÍNDROME NEFRÓTICO PEDIÁTRICO. Asociación Española de Pediatría. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/18_sindrome_nefrotico.pdf
- NIH staff. (n.d.). Los riñones y su funcionamiento. National Institute of Diabetes and Digestivo and Kidney Disease. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-rinones/rinones-funcionamiento
- KidsHealth. (n.d.). Síndrome nefrótico. KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/nephrotic-syndrome-esp.html
- Cisneros, L. (2018). Síndrome nefrótico en niños: rol del pediatra y nefrólogo pediatra. Revista de la Facultad de Medicina Humana, 18(1). http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH/article/view/1270/1163
- Gómez Morejón, A., Pérez González, L., & Chaviano Mendoza, O. (2019). El síndrome nefrótico en pediatría: un impacto en la infancia. Revista Finlay, 9(1), 20-25. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2221-24342019000100020&script=sci_arttext&tlng=pt
- Mayo Clinic staff. (n.d.). Biopsia renal. Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/tests-procedures/kidney-biopsy/about/pac-20394494
- Jones, L. V. (2014). Tratamiento del síndrome nefrótico idiopático en niños. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 71(5), 315-322. https://www.elsevier.es/es-revista-boletin-medico-del-hospital-infantil-401-articulo-tratamiento-del-sindrome-nefrotico-idiopatico-S1665114614000318