Çocuklarda Uçuk Nasıl Tedavi Edilir
Çocuklarda uçuk herpes virüsünden kaynaklanır. 10-20 yıl kadar önce uçuk çocuklarda çok yaygındı. Fakat son yıllarda bu durum iyiye gitti. Bu, çocukların bu günlerde maruz kaldığı risklere bağlı olarak gelişmiş olabilir.
Şimdilik, uçuğun bir tedavisi yok ama bazı semptomları tedavi edebilirsiniz. Ayrıca virüsün bir tetikleyici tarafından aktive edilene dek vücutta uykuda yattığını da belirtmemiz gerekir.
Uçuk Virüsünün Hangi Tipleri Vardır?
Farklı uçuk virüsü tipleri bulunur. Virüsün hangi tip olduğu, kişide nasıl etkiler yarattığına ve kimin etkilendiğine bağlı olarak değişir. Belirtiler ve bulundukları bölge çeşitlilik gösterebilir.
Aşağıda bunların hangileri olduklarını öğrenebilirsiniz.
Herpes Simpleks Virüs 1 (HSV-1)
Bu virüs çocukları etkileyen en yaygın virüslerden biridir. Dudak ve yüzde uçuğa sebep olur. Ağız ülserine ya da kabarmalara sebep olabilir. Direkt temasla bulaşır ve genel olarak en başta belirti göstermez.
Herpes Simpleks Virüs 2 (HSV-2)
Genital uçuk olarak da bilinir. Genellikle genital çevresinde ortaya çıkıp çocuklarda sıklıkla görülmese de bazı vakalar mümkün olabilir. Genellikle cinsel temas ile bulaşır. Fakat, çocuklarda görüldüğünde bu her zaman cinsel istismardan kaynaklandığı anlamına gelmez.
Herpes Zoster
Herpes Zoster, su çiçeği hastalığı gibi Varisella Zoster virüsünden kaynaklanır. Bu yüzden, bu uçuğu geçirmeden önce su çiçeği geçirmiş olmanız gerekir. Bu virüs yıllar boyu kuluçkada bekler ve kişiler yaşlandıkça daha da zayıf hale gelir.
Herpes Zoster çocuklar arasında yaygın değildir. Fakat, çocuklarda görüldüğü vakalarda, belirtileri çok hafiftir ve kısa zamanda yok olur. Buna rağmen, Herpes Zoster çok fazla bulaşıcı olduğu için yine de önleminizi almalısınız. Eğer çocuğunuzun çok zayıf bir bağışıklık sistemi varsa, bu virüs çocuğunuzda çeşitli zorluklara yol açabilir.
Bunu da okuyun: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 4 Vitamin
Çocuklarda Uçuk Nasıl Tedavi Edilir
Uçuk virüsünün en yaygın türü (HSV-1) enfekte olmuş deri, tükürükle direkt temas ile ya da enfekte olan biri tarafından önceden dokunulmuş bir nesnenin tutulması ile bulaşır.Dudakta çıkan uçuk dudak üzerinde ya da diş etlerinde kabarcık olarak ortaya çıkar. Çocuğunuzun ateşi, boğaz ağrısı olabilir ya da salgı bezlerinde şişme olabilir
Bu lezyonlar birkaç hafta içinde yok olur fakat yine de rahatsızlığınızdan kurtulmak için onları tedavi etmelisiniz. Lokal ya da antiviral ilaçlar yoğunluklarını ve bulunma sürelerini ilk aşamada azaltır. Asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir harika sonuçlar vermektedir.
Buz torbası uygulamak ağrı kesici etki yapar ve kabarcıkların sebep olduğu kaşınmaları azaltır. Ayrıca, soğuk içecekler ve dondurma gibi soğuk gıdalar da ağız etrafındaki ağrıyı azaltıp susuz kalmayı önleyebilir. Kabarcıklara zarar vereceği için çocuklarınıza sitrik ya da asidik yiyecekler vermekten de kaçınmalısınız.
Eğer çocuğunuz sürekli olarak ağrı çekiyor ve yemek yiyemeyecek kadar rahatsızlık duyuyorlarsa, çocuk doktorları parasetamol gibi ağrı kesici ilaçlar verebilir. Çocuğunuzun yeterince dinlendiğinden emin olun. Dinlenmek ve stresli durumlardan kaçınmak daha kolay iyileşmelerini sağlayacaktır.
Eğer çocuğunuz Herpes Simpleks Virüs 2 (HSV-2) ya da Herpes Zoster belirtileri gösteriyorsa, evde tedavi etmemenizi öneririz. Bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Benzer şekilde, Herpes Simpleks Virüs 1 (HSV-1)’i tedavi etmeden önce de doğru ilacı çocuğunuza verebilmek için bir çocuk doktoruna danışın.
Bunu da okuyun: Çocuklar İçin Öksürük Tedavisi
Uçuk Virüsünün Yayılmasını Nasıl Önleyebilirsiniz
Çocuklarda uçuk çok sık görülmese de, mümkün olduğunca yayılmasına engel olmalıyız. Özellikle, bu dönemlerde onları oyuna ya da okula götürmemelisiniz. Ayrıca bardak ya da çatal kaşık gibi eşyaların da ortak kullanılmaması çok önemlidir.
Diğer yapmanız gereken şey çocuğunuzun uçuklu alanı kaşımasına ya da koparmasına izin vermemektir. Bu virüsün vücudun diğer kısımlarına yayılmasına sebep olabilir. Virüsün göze yayılmamasını sağlamak gerçekten çok önemlidir. Önlem olarak yapabileceğiniz en iyi şey çocuğunuzun ellerini sık sık yıkamaktır.
Çocuğunuzun uçuk kabarcıkları varken kimseyi öpmemelidir. Ayrıca ağzına götürme ihtimali olan oyuncakları da paylaşmamalıdırlar.
Aklınızda Bulunması Gereken Belirtiler
Çocuklarda uçukla ilgili komplikasyonlar pek yaygın değildir. Fakat eğer aşağıdaki belirtilerden birini görürseniz hemen çocuk doktoruna gitmelisiniz:
- Eğer yeni doğmuş bebeğinizde kabarcıklar varsa ve buna ek olarak ateşi çıkıyorsa bu kronik herpes simpleks enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
- Eğer çocuğunuzun gözlerinin etrafında kabarcıklar çıkıyorsa. Bu virüs kornea enfeksiyonlarının ana sebeplerinden olabilir.
- Eğer çocuğunuz baş ağrısından şikayet ediyorsa ya da aşırı kasılıyorsa, yüksek ateşi varsa ve aklı karışıyorsa. Bu virüsten kaynaklı herhangi bir beyin enfeksiyonu olup olmadığını kontrol etmek için çocuğunuzu bir çocuk doktoruna götürün.
- Eğer uçuğun etrafı kırmızıysa, dokununca ısı hissediliyorsa ve lezyon 10-14 günden fazla sürdüyse. Bu ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun belirtisi olabileceği için özellikle dikkat edin.
Sonuç olarak, doğal tedaviler çocukların uçuk açısından daha az acı çekmesini sağlayabilir. Fakat, doğru teşhis ve çocuğunuz için doğru ilaçları kullanmanız için bir uzmana danışmanız çok önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Herpes testing. (2016, November 10)
labtestsonline.org/understanding/analytes/herpes/tab/test - Herpes simplex. (n.d.)
aad.org/skin-conditions/dermatology-a-to-z/herpes-simplex - Herpes simplex: Who gets and causes. (n.d.)
aad.org/public/diseases/contagious-skin-diseases/herpes-simplex#causes - Oral herpes. (n.d.)
hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/pediatrics/herpes_simplex_viruscold_sores_90,P02518/
- Herpes testing. (2016, November 10)