Çocukların Badem Sütü Tüketmesi: Yararları ve Dezavantajları
Badem sütünün çocuklarda kullanımı, süt ürünlerinin yerini alması nedeniyle Batı ülkelerinde beslenme programında yerini alan yeni moda bir moda içecektir. Laktoz intoleransı olanlarda sıvı ürün olarak kullanılır. Ancak herkese uygun değildir.
Tıbbi bir neden olmadıkça sütün yerini bir başka şeyin almaması gereken iyi bir besin olduğunu bilmelisiniz. Laktoz intoleransının doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir, aksi takdirde beslenme programında yüksek kaliteli proteinler ve yağlar sağlayabilen bir ürünü ortadan kaldırılmış olur.
Bunu da okuyun: Hamilelik Sırasında Kaçınmanız Gereken On Bir Alışkanlık
Badem sütü hangi yaştan itibaren tüketilebilir ve neden?
Anne sütünün 6 aya kadar olan bebekler için en iyi gıda olduğu ve besin takviyesi olarak 2 yaşına kadar kullanılabileceğinin kanıtlandığı unutulmamalıdır. Anneye ait olmayan ürünlerin bebeğe tanıtımının kademeli olması ve çocuk doktorunun talimatlarına uyulması önemlidir.
Teknik açıdan bakıldığında, kuru meyveler 6 aylıktan itibaren tanıtılabilir, ancak boğulmayı önlemek için söz konusu alımın doğranarak yapılması tavsiye edilir. Bu anlamda altıncı ay artık badem sütünün tanıtılabileceği zamanlardır.
Ancak kullandığınız badem sütü ürününe çok dikkat etmeniz gerekir. Birçoğunun bileşimlerine besin değerini düşüren şeker eklemiştir. Düzenli olarak basit karbonhidrat alımının çocuğun sağlığını olumsuz etkilediği net bir şekilde görülmektedir. Bu, Journal of Pediatric Gastroenteerology and Nutrition’da (Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Dergisi) yayınlanan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.
Çocukların badem sütü tüketmesinin faydaları
Şimdi size çocuklara badem sütü vermenin faydalarını anlatacağız.
Alerji oluşma riskini azaltır
Bademin beslenme programına erken girmesi, daha sonraki aşamalarda kuru meyvelere karşı alerji geliştirme riskini azaltır. Bu da olumlu bir durumdur. Bu gıdaların yüksek kaliteli yağ ve proteinlere sahip olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca mikro ve bitkisel besinler de sağlayabilirler.
Bu da ilginizi çekebilir: Protein Frapeleri Neden Yararlı
İnek sütü proteinlerine alerjisi olan çocuklara bir alternatif sürer
Alerjik süreçler nedeniyle inek sütü vermenin mümkün olmadığı çocuklarda badem sütü harika bir seçenektir. Ancak emzirme her zaman öncelikli olmalıdır.
Ancak emzirme eyleminin kendisini gerçekleştirmek için bir tür sınırlayıcı faktör varsa, bu tür içeceklerle biberonlar hazırlanabilir. Böylelikle enflamatuar reaksiyonları artıran süreçlerden kaçınılır.
Mineral takviyesi
Söylenenlere göre kuru meyveler, aralarında çinkonun da öne çıktığı eksiksiz bir mineral tedariki ile karakterize edilir. Nutrients Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu mikro besin, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir. Bu mineral, vücudun savunma hatlarını oluşturan hücrelerin farklılaşmasını etkiler.
Çocuklarda badem sütü tüketiminin kontrendikasyonları ve dezavantajları
Size daha önce anne sütünün bebekler için en iyi besin olduğunu söylemiştik. Benzer şekilde, inek sütünün de ilginç bir besin katkısı vardır. Ancak bademde protein ve yüksek kaliteli lipid bulunmadığından, makro besinler açısından eksiktir.
Bunun yanında, bazı versiyonlarda bebeğin metabolik sağlığı için zararlı olan yüksek miktarda ilave şeker bulunur. Bu anlamda, olumsuz bir etki yaratabilecek ultra işlenmeden kaçınmak için içindekiler etiketlerine bakmak çok önemlidir.
En iyi durumda, badem sütünün kurutulmuş meyve kalıntıları ile birlikte yüksek miktarda sudan oluşacağını, bu nedenle oldukça tatsız ve çok yararlı olmayan bir ürün elde edeceğimizi unutmayın. Alerji geliştirme riskini azaltmanın sağladığı avantajın ötesinde beslenmede daha kaliteli başka besinler de vardır.
Badem sütü alerjisi olan çocuklar için bir seçenektir
Tıpkı size yazımızda açıkladığımız gibi, çocuklarda badem sütü tüketimi alerjilerin gelişmesini önlemek ve proteinlerin varlığında otoimmün patolojiler geliştiren veya intoleransı olan kişilerde inek sütü tüketiminden kaçınmak için gereklidir.
Tercih edilmesi gereken seçenek her zaman anne sütü olmasına rağmen 6 aylıktan itibaren bu tarz besinler tanıtılabilir. Bu, bebeğin düzgün bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlayabilecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
- Mis NF., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolesecents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Wessels I., Maywald M., Rink L., Zinc as a gatekeeper of immune function. Nutrients, 2017. 9 (12): 1286.