İyi Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Gerekli 4 Değer
Eğitim, bir insanı yetiştirebilmek açısından en önemli faktörlerden biridir. Eğer bir baba, anne, büyükanne veya öğretmenseniz, iyi bir çocuk yetiştirmek için gerekli eğitim nasıl olmalıdır sorusunu kendinize mutlaka sormalısınız. Bugünkü yazımızda, bu konu ile ilgili en önemli dört değerden bahsedeceğiz.
1. Empati
Kendinizi, karşınızdaki kişinin durumuna koyarak durumu değerlendirebilmekten daha önemli ne olabilir? Bu sayede, kendiniz ve diğer insanlar hakkında daha iyi bir anlayış kazanabilmeniz, hayatınızı karşılıklı saygı, mutluluk ve uyum üzerine kurabilmeniz mümkün olabilir.
Sizin eylemleriniz, bir başkası için zarar getirebilir. Bunu anlamak ve çevrenizdekilere zarar vermekten kaçınabilmek, olağanüstü bir erdemdir. Empati insanların gerçek arkadaşlıklar kurabilmesine, partnerlerine saygı duyabilmelerine ve gelecekte yaşamlarında diğer insanlarla birlikte mutlu olabilmelerine olanak tanır.
Diğer insanların da korku, sevinç, kaygı ve utanma gibi duyguları yaşıyor olduklarını bilmek, toplumumuzu geliştirmeye yardımcıdır. Ayrıca, yaptığımız davranışların başka insanları incitebileceğini bilmek, başka insanların duygularına daha saygılı olabilmemizi sağlar. Bu sebeplerden dolayı, empati çevremizdekilere aşılamamız gereken önemli bir değerdir.
İlginizi çekebilir: Empati Kurabilen İnsanlar ve 5 Özellikleri
2. Alçak gönüllülük
Çocukların, başka insanlardan daha iyi olmadıklarının bilincinde olmaları önemlidir. Çocuklar, sahip oldukları şey her ne olursa olsun, diğerlerine karşı övünmemelidirler.
Alçak gönüllülük, kendimizle daha mutlu olabilmemize olanak sağlar çünkü bu sayede yaşamdaki basit şeylerden, ki aslında en önemli şeyler bunlardır, minnettarlık duyabilmeyi öğreniriz.
Alçak gönüllü bir tutumla yaşıyor olmak, çevrenizdeki olaylara ve insanlara karşı daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olabilmeyi sağlar. Bunu başarabilmek için çevrenizi maddesel mutluluklarla veya nesnelerle çevirmemelisiniz.
Çocuklarınıza, yaşamdaki her şeyin çaba gerektirdiğini ve daha küçük ve soyut şeylerin çok daha önemli olduğunu öğretmeniz en önemlisidir. İyi bir çocuk yetiştirmek için alçak gönüllülüğü aşılamak çok önemlidir. Bu sebeple, şimdiden itibaren denemek ister misiniz?
3. Sorumluluk
Sorumluluk, çocukların zaman içinde geliştirecekleri bir olgudur ancak daha küçük yaşlarda bu konuda eğitilebilirler. Böylece, büyüdükçe yaptıkları davranışlardan sorumlu olmayı öğrenerek, daha olgun hale geleceklerdir.
Kendilerini bir şeylere adamaları; daha iyi insan, daha iyi öğrenci, daha iyi aile üyesi, daha iyi arkadaş olmalarını sağlar. Güçlü bağlar ve değerler bu yolla aşılanabilir.
Onlara, hayatta savaşmaya değer bazı şeylerin olduğunu ve yaptıklarından sorumlu olmalarının ve kendilerini geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu öğretin. Konuşulan her söz bir anlam içermektedir, hem duyulan kısmı hem de işaret ettiği anlam açısından. Çocuklarımızın bunu öğrenmeye ihtiyaçları var.
4. Öz saygı
Öz saygı, çocuğunuzun yaşamını ilk günden ilerletecek, hayati öneme sahip bir değerdir. Ona destek ve övgü verin, iyi yaptıkları şeyler konusunda onları güçlendirin ve hatalarından ders çıkarmaları konusunda onlara kılavuzluk edin.
Onlardan ne yapmalarını istediğinizi örneklerle açıklayın ve bu konuda onları yüreklendirin, karşılarına çıkan şansları güvenle kabul edebilmeleri konusunda onları teşvik edin ve başarısızlığın kötü bir şey olmadığını, çaba sarf ederek her şeyi başarabilecek olduklarını onlara öğretin.
Öz saygısı yüksek kişiler, güçlülerdir ve diğerlerine zarar vermezler çünkü kendileri ile mutlulardır. Çocuklar bu duyguyu yaşamayı hakediyorlar ve sizler onlara bu duyguyu yetiştirmek konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Bu ana değerleri çocuğunuza aşılarken iyi örnek olması gereken kişi sizsiniz, bunu hatırlayın. Çocuğunuza büyük bir sevgi gösterirken; tutarlı, kesin ve coşkulu olmayı da önemseyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alpízar Alvarado, D., Calvo Fonseca, S., Garita Campos, M., Méndez Mora, S., Mora López, A., Loría Garita, D., … & Flores Sandí, G. (2011). Importancia de inculcar valores en menores de edad como prevención de la violencia. Medicina Legal de Costa Rica, 28(1), 31-37.
- Candro, V. I. K. T. O. R. (2009). Valores morales para niños. Recuperado de: http://www. mailxmail. com/curso-valores-morales-ninos/valor-amor.
- Díez, E. M., & De Sousa, R. G. (2008). El valor de la responsabilidad en los niños de educación infantil y su implicación en el desarrollo del comportamiento prosocial. Revista Iberoamericana de Educación, 47(2), 6. https://www.researchgate.net/publication/28230218_El_valor_de_la_responsabilidad_en_los_ninos_de_educacion_infantil_y_su_implicacion_en_el_desarrollo_del_comportamiento_prosocial
- Fernández-Poncela, A. M. (2012). ‘Riéndose aprende la gente’: Humor, salud y enseñanza aprendizaje. Revista iberoamericana de educación superior, 3(8), 51-70. https://www.redalyc.org/pdf/2991/299129032003.pdf
- Froh, J. J., & Bono, G. (2014). EN LA GRATITUD. https://bibliotecaalfayomega.com/wp-content/uploads/2020/03/Educar-en-la-gratitud-Jeffrey-J.-Froh.pdf
- Hernández, I. (2004). Educar para la tolerancia: una labor en conjunto. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 47(191), 161-174. https://www.redalyc.org/pdf/421/42119108.pdf
- Lovato Yupanqui, V. P., & Palomo Guamani, S. M. (2017). Los valores en el desarrollo socioafectivo en los niños de educación inicial (Bachelor’s thesis, Ecuador: Latacunga: Universidad Técnica de Cotopaxi; Unidad Académica de Ciencias Administrativas y Humanísticas; Licenciatura en Parvularia).
- Prosser, L. N. (2006). La pedagogía del humor en los primeros años. Theoria, 15(1), 57-64. https://www.redalyc.org/pdf/299/29915106.pdf
- Valdiviezo, J. M. (2015). Papel de la risa y el humor en la enseñanza y aprendizaje: Explicaciones neurofisiológicas-The role of laughter and humor in teaching and learning: neurophysiological explanations. Apuntes universitarios, 5(2), 41-55. https://www.redalyc.org/pdf/4676/467646280003.pdf