Çok Çaba Harcamadan İncelmek için İpuçları

Bir çelişki gibi görünse de, acı çekmeden zayıflamak istiyorsanız bir diyete başvurmamalısınız. Burada sır doğru yemek yapmayı ve doyurucu, sağlıklı gıdaların tüketimini arttırmayı öğrenmektir.
Çok Çaba Harcamadan İncelmek için İpuçları

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Kilo vermek için diyet yapmayı düşündüğünüzde otomatik olarak bunun korkunç olacağını, sürekli aç kalacağınızı ve kötü bir ruh hali içerisinde olacağınızı zannediyorsunuz. Ancak çok çaba harcamadan incelmek mümkündür. Nasıl mı? Bu yazımızda size bundan bahsedeceğiz.

Çok çaba harcamadan incelmek mümkün müdür?

Diyet yapmak zorlanmakla ve acı çekmekle eş anlamlı değildir. Bu yanlış bilinen bir şeydir. İyi haber depresyona girmeden, kötü bir ruh hali içinde veya öfkeli olmadan ve çok çaba harcamadan incelmek mümkündür! İdeal bir diyet için aşağıdaki ipuçlarına dikkat edin:

1. Metabolizmanızı kötü etkileyen yiyeceklerden uzak durun

makarna ekmek ve kruvasan

Vücudumuza fayda sağlamayan yiyecekleri belirleyebilir ve hatta üç gruba ayırabiliriz; işlenmiş şeker, un ve yağlar. Elbette, yiyeceklerin çoğunluğu bu listededir. Bu yiyecekleri tüketmek şişkinliğe neden olabilir ve dokularınızda biriken nişasta ve yağlar kilo vermenizi engeller.

2. Belirli bir diyet uygulamayın

Bu durum kulağa garip gelse de, çok çaba harcamadan incelmek ve kilo vermek için en ideal yöntem belirli bir diyet programı uygulamamaktır. Bunun nedeni, pek çok insan için kalori hesaplamak ve yiyeceklerin paketlerini kontrol etmenin yanı sıra, porsiyonlara dikkat etmek bir saplantıya dönüşür.

Sürekli kilonuzu kafaya takmak ve yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz şeyler hakkında düşünmek fiziksel ve zihinsel sağlığınız için iyi değildir. Bu yüzden belirli bir diyet programı uygulamamak daha iyidir. Özellikle de sadece birkaç hafta içinde mucizevi bir şekilde kilo vermenizi vaat eden diyetler söz konusu olduğunda…

3. İyi bir kahvaltı yapın

kahvaltı yapan kadın

Sağlıklı bir beslenmenin temeli, vücudunuza ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamaktır. Yani, sağlıklı bir kahvaltı yapmak her şeyin temelini oluşturur. Öncelikle, vücudunuza uzun bir iş günü boyunca gerekli olacak besinleri sağlar.

Geceleri uzun bir süre uyuduğunuzu ve bu süreç içerisinde yemek yemediğinizi göz önünde bulundurursanız, kahvaltının önemini daha iyi anlayabilirsiniz. Ayrıca, eksiksiz bir kahvaltı gün boyunca açlık hissinizi kontrol eder ve öğle yemeğine kadar bir şey yeme isteğinizi azaltır.

Aynı zamanda egzersiz yapmak için gereken enerjiye sahip olmanıza ve daha üretken olmanıza olanak tanır. Uzun süre aç kalmak vücudunuzdaki yağların depolanmasına neden olur; çünkü vücut gıda almadıkça elinde bulunanları “saklama” moduna geçer.

Kahvaltınızı meyve, sebze, süt ve süt ürünleri ve tahıllar ile zenginleştirmeye çalışın. Kızartmalardan, şekerli yiyeceklerden ve hamur işlerinden uzak durun.

4. Sık sık tartılmayın

Vücut ağırlığı belirli faktörlere bağlı olarak değişir. Örneğin, sabah saatlerinde tartılmakla, gün içinde çeşitli öğünler yedikten sonra gece tartılmak aynı şey değildir. Eğer egzersiz öncesinde ve sonrasında tartılırsanız, sonuçlar yine değişiklik gösterecektir.

Duşa girip girmediğinize, ne kadar su içtiğinize ve adet döneminize bağlı olarak kilonuz değişebilir. Yapmanız gereken en sağlıklı şey, aynı koşullar altında ayda bir tartılmaktır. Örneğin her zaman kahvaltıdan sonra ve egzersizden önce tartılabilirsiniz.

5. Daha sık ama daha az yiyin

salata yiyen kadın

“Mucizevi diyetler” ile ilgili temel sorunlardan biri, gıda alımınızı büyük ölçüde azaltmalarıdır. Bu iyi bir şey değildir; çünkü vücudunuzun farklı besinlere ihtiyacı vardır.

Öğle yemeğinde sadece yoğurt yemeniz veya akşam yemeğinizin sadece bir kase çorba olması tavsiye edilen bir şey değildir. Çok çaba harcamadan incelmek için bir diğer yol da miktarı abartmadan daha sık yemek yemektir.

Bu ne anlama geliyor? 4 öğün fazla yemek yerine, bunu 6 öğüne bölerek daha az yiyebilirsiniz. Her 3 veya 4 saatte bir yemek yemek iyi bir fikirdir. Bu şekilde, öğle veya akşam yemeğinde daha az aç hissedersiniz. Vücudunuzda daha fazla enerji olacak ve vücudunuz yiyecekleri sindirmek için çalışırken yağ yakacaktır.

6. Yiyecekleri iyice çiğneyin

“Mucizevi” diyetleri uygulamadan kilo vermenize yardımcı olabilecek başka bir önemli nokta da yiyecekleri iyi çiğnemektir. Yavaş yediğiniz zaman daha az yemek yersiniz; çünkü beyniniz midenizden tokluk sinyalini aldığında genellikle çok geç olur.

Her lokmayı 30 kez çiğneyerek sindirim sisteminizin yiyeceği daha kolay işlemesine yardımcı olabilirsiniz. Hedefinize ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir şey daha küçük tabaklar kullanmanızdır. Bu şekilde, daha az yiyebilirsiniz.

7. Sevdiğiniz yiyeceklerden kendinizi mahrum bırakmayın

dondurma yiyen kadın

Abartmadığınız sürece her zaman dondurmanın, bir parça kekin veya hamburgerin tadını çıkarabilirsiniz. En sevdiğiniz yiyeceklerden birini haftada bir kez tüketebilirsiniz. Kendinizi ödüllendirmekten korkmayın.

Bu ödülün en önemli yanı, anksiyetenizi düzenlemesi ve aşırı yeme isteğinden kaçınmanıza yardımcı olmasıdır. Ayrıca, bu durum bir dahaki sefere sevdiğiniz bir tabak yemekle karşı karşıya kaldığınızda size yardımcı olacak ve yemeğinizi bir an önce tüketme isteğinin önüne geçecektir.

8. Daha fazla protein tüketin

Proteinler vücudunuz için pek çok faydaya sahiptir ve çok çaba harcamadan incelmek ve kilo vermek için size yardımcı olabilir. Her öğününüzde, tam ve enerjik hissetmek için meyve ve sebze ile birlikte proteinleri dahil etmeye çalışın. Proteinlerde az kalori vardır, sindirimi yavaştır ve sağlıklıdır.

9. Yemek yerken dikkatinizi dağıtmayın

Televizyonu kapatın, telefonunuzu kapatın ve yerken sevdiğiniz kitabı okumayı bırakın. Yemek yerken başka bir şey yapıyorsanız, daha fazla yiyecek tüketirsiniz. Ayrıca, başka bir şeye odakladığınız için tam olarak doyduğunuz mesajı beyninize daha geç gidebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Brikou, D., Zannidi, D., Karfopoulou, E., Anastasiou, C. A., & Yannakoulia, M. (2016). Breakfast consumption and weight-loss maintenance: Results from the MedWeight study. British Journal of Nutrition.
  • Jager R., Kerksick CM., Campbell BI., Cribb PJ., et al., International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.