Yeterli Su İçmemek Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Yeterli miktarda su içmemek metabolizmada dengesizliklere neden olabilir ve diğer sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Günde altı ila sekiz bardak su içilmesi önerilir.
Yeterli Su İçmemek Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2018

Su, beyniniz, karaciğeriniz ve kalbiniz gibi yaşamsal organlarınızın ana bileşenidir. Kemikleriniz ve hatta hücreleriniz arasındaki boşluklar için hayati bir sıvıdır. Bu nedenle, yeterli miktarda su içmemek cildinizden vücudun temel organlarına kadar çeşitli hasarlara neden olabilir.

1. Su kaybeden cilt

Nemlendirici kremleri ve diğer doğal tedavileri kullanmanın yanı sıra, cildi nemli tutmak için en iyi çözüm su içmektir. Cildinizin esnekliği yeterli su dengesine sahip olmaya bağlıdır: kaybettiğiniz kadar ya da ondan daha fazla su içersiniz. Cildinizin susuz olup olmadığını öğrenmek için aşağıdaki testi uygulayabilirsiniz:

  • Cildinizin bir bölgesini nazikçe çekin ve normal konumuna geri dönmek için ne kadar zaman geçtiğini görün.
  • Eğer cildiniz nemsiz kaldıysa, normal konumuna yavaş yavaş geri dönecektir. Ancak vücudunuzda su eksiği yoksa, cildiniz derhal normal haline geri döner.
  • Ayrıca cildinizin sıcaklığını, özellikle de yüzünüzü, dehidre olup olmadığını görmek için test edebilirsiniz. Tipik olarak, vücut ideal bir sıcaklığı korumak için bol miktarda suya ihtiyaç duyar.
  • Derinizin normalden daha sıcak olması durumunda, su alımını artırmanız gerekebilir.

2. Yeterli su içmemek kabızlığa yol açabilir

az su içince kabız sorunu

Kabızlık, normal bağırsak hareketlerini zorlaştırır ve başlıca nedenlerinden biri çok az su içmektir. Bağırsaklar dışkıyı oluşturduğu zaman; kalın bağırsak, atıkları katılaştırmak için çok fazla su çıkarır.

Yeterli su olmadığında, bu katı atıkların atılması zorlaşır ve karın ağrısına neden olabilir. Doğrudan kabızlığa bağlı olan bir problem de, bağırsağınızın çok katı ya da kuru dışkı çıkarmaya çabalamasından kaynaklanan hemoroidlerdir. Hemoroid halk arasında basur olarak bilinir.

3. Kaslarda kramp

Kas krampları tipik olarak fiziksel aktivite ile ilişkilidir; ancak vücudunuzda yeterli miktarda su olmadığı zaman başka durumlarla da ilişkili olabilir. Tipik olarak , vücutta sıvı seviyeleri yetersiz olduğunda elektrolitler ve minerallerinizde bir dengesizlik yaşarsınız.

Bu bileşenler, kaslarınızın düzgün çalışması için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle spor yaparken ya da egzersiz yaparken su tüketmeniz iyi olur; çünkü teriniz aracılığı ile su ve mineral kaybedersiniz.

4. Yorgunluk

Yeterli miktarda su içmemek günlük yaşamınızı doğrudan etkiler ve yorgunluğa neden olabilir. Vücudunuz yeterli sıvı almadığında, hücreleriniz faaliyetlerini yavaşlatır ve daha az enerji üretir.

Dehidrasyondan muzdarip insanlar, bu nedenle genellikle yorgun ve uykulu olur. Neyse ki daha çok su içmeye başladıklarında yorgunluğun etkileri tersine çevrilebilir.

Vücudunuzdaki sıvı miktarını artırmak için bol miktarda su içeren meyve ve sebzeler yemeniz de iyi bir fikirdir. Karpuz ve narenciye gibi meyveler size vitamin sunmanın yanı sıra, enerji seviyenizi doğal olarak arttıran şekerler de sağlar.

5. Ağız kuruluğu

Ağız kuruluğu ile ilgili sorunlar genellikle oral hijyen ve gıdaların sindirimiyle ilişkilidir. Kuru ağız problemi yaşadığınızda verebileceğimiz en iyi tavsiye, derhal su içmenizdir. Ağız kuruluğu belirtileri:

  • Yapışkan ya da kuru bir his
  • Yoğun tükürük
  • Ağızda ya da dilde ağrı ya da yanma
  • Dudaklarda ya da ağız köşelerinde çatlama
  • Kuru ve sert dil
  • Çiğneme, tat alma ya da yutma zorluğu

6. Migren

az su içmekten kaynaklı migren

Çoğu zaman, migren dehidrasyon ile ilişkilidir. Yeterli miktarda su içmemek kan damarlarınızın genişlemesine neden olur; bu da yoğun baş ağrısı üretir.

Dehidrasyonun yalnızca çok sıcak olan günlerde gerçekleşmediğini unutmayın. Yeterli miktarda su içtiğiniz sürece, yeterli bir nem dengesini koruyabilirsiniz ve migren yaşama olasılığınız azalır.

7. Yüksek tansiyon

Yeterli miktarda su içmemek kan damarlarındaki kan hacmini düşürür. Kan hacmi ideal olarak tamamen dolu olmalıdır. Vücut, organları dehidrasyon halindeyken işler kılmak için histamin hormonu salgılar.

Bu madde, damarlarınızın ve arterlerin kasılmasına yol açar ve kan basıncınızda artışa neden olur. Bol miktarda su içmek kan dolaşımınızı artırarak, toksinlerin ve yüksek tansiyona neden olabilecek diğer zararlı maddelerin azalmasını sağlar.

8. Böbreklerde sorunlar

böbrek ağrısı yaşayan adam

Bol miktarda su içmek uygun böbrek fonksiyonlarını uyarır. Böbrekleriniz, toksinleri, üreyi ve tuzu vücudunuzdan çıkarmaktan sorumludur. Böbrekleriniz bu hayati fonksiyonu yerine getiremediğinde, böbrek taşları gibi bazı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.

Böbreklerinizi sağlıklı tutmak vücudunuzun metabolik dengesine katkıda bulunur ve çeşitli hastalıklarla kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

9. Kilo alımı

Bazen açlık belirtileri susuzlukla karıştırılabilir. İnsanlar bazen vücut aslında sıvı isterken yemek yerler. Bu durum kilo ve sağlık konusuna odaklanırken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür.

Su içmenin metabolizmayı hızlandırdığını ve bunun da yakılan kalori miktarını artırdığını bilmek gerekir. Bir çok diyet, tam da bu nedenlerden dolayı günde birkaç bardak su içmeyi gerektirir. Unutmayın ki, herhangi bir katkı maddesi ya da şeker içermeyen suları içmelisiniz.

10. Eklem ağrısı

Eğer eklemlerinizde sürekli ve yayılan bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni yeterinde su içmemeniz olabilir. Eklemlerde sürtünmeyi önleyen kıkırdakların yüzde 70’i sudan oluşur. Bu yüzden kıkırdakların şeklini koruması ve kemiklerin hareketini kolaylaştırması için bolca su tüketmek önemlidir.

İçmeniz gereken su miktarı yaşınız, fiziksel aktivite seviyeniz, hava ve sağlığınız gibi bir çok duruma göre değişkenlik gösterir. Çünkü vücudunuzun hayati işlemleri için temeldir. Bu yüzden sağlıklı kalmak için su alım miktarınızı artırmanızda fayda vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.