Daha Az Karbonhidrat Tüketmek için Tavsiyeler
Karbonhidrat, gün içinde yenilen çoğu şeyin içinde mevcuttur. Bu durum, kilo verememenizin sebeplerinden biri olabilir. Günlük aktiviteleriniz için size enerji ve besin sağlasalar da aşırıya kaçmamak iyi bir fikirdir. Bu yazımızda daha az karbonhidrat tüketmek için bazı tavsiyelerde bulunacağız.
Karbonhidratlar sağlığa zararlı mıdır?
Bu soru özellikle kilo vermek isteyen insanlar tarafından sıkça sorulan bir sorudur. Son zamanlarda, düşük karbonhidratlı diyetler popülerleşmeye başladı. Adından da anlaşılacağı gibi, bu diyetin temelinde “karbonhidratlar kilo almanıza sebep oluyor.” yargısı bulunmaktadır.
Ancak, karbonhidratları tamamen beslenmenizden çıkaramazsınız. Çünkü vücudunuzda oldukça önemli bir göreve sahiptirler. Örneğin, kanda glikozun başlıca kaynağı karbonhidrattır. Başka bir deyişle hücrelerinizin çalışması için yakıt sağlar. Üstelik, beynin çalışması için de enerji sağlar.
Karbonhidrat türleri
Başlıca iki çeşit karbonhidrat vardır.
- Birincisi, aynı zamanda şeker olarak da bilinen basit karbonhidratlar.
- İkincisi ise, nişasta ve lif gibi kompleks karbonhidratlardır.
Ancak bu durum değişti. İnsanlar yiyeceklerin işleniş şeklini değiştirdi. Ayrıca yeni bir karbonhidrat türü ortaya çıkardık: basit işlenmiş şekerler.
Bunlar nelerdir? Mağazalarda satılan ürünlerde bolca bulunmaktadır: kurabiyelerde, makarnalarda, hamur işi ürünler, paketlenmiş gevreklerde… Bunlarla ilgili en büyük sorun, içinde lif olmadığı için çabuk emilirler ve glukoz seviyesini dengesizleştirirler. Hatta vücudunuzda yağ depolarlar. (özellikle karın bölgenizde)
Karbonhidratlarla en büyük problem, insanlar sağlıklı karbonhidratlar yerine sağlıksız yani rafine edilmiş olanları tercih ediyorlar. Sağlıklı karbonhidratları, meyvelerde, tam tahıllılarda ve sebzelerde bulabilirsiniz. Eğer porsiyonlarınızı azaltırsanız, kilo verebilir hatta bir çok hastalığın önüne geçebilirsiniz.
Ayrıca bakınız: İncelmek İçin Yağ Yerine Karbonhidratları Azaltmanın Önemi
Daha az karbonhidrat tüketmek için tavsiyeler
Hangi karbonhidratın kötü olduğunu bilmeli ve onları beslenmenizden çıkarmanız çok önemli. Bunun için size yardımcı olacak birkaç tavsiyede bulunacağız.
1. Şekerli içecekleri bırakın
İnanın ya da inanmayın, spor içecekleri hiç de sağlıklı şeyler değildirler çünkü yüksek miktarda mısır şurubu ve şeker içerirler. Her ikisi de obeziteye ve insülin direncine yol açar. Diyet olanakları bile içinde zararlı malzemeler içerir.
Bu içeceklerin yerine, doğal meyve sularını ya da bitki çaylarını içmeyi deneyin.
2. Daha fazla meyve ve sebze tüketin
Çoğu zaman, insanlar açlığını bastırması için kurabiye, ekmek ya da cips gibi yiyeceklere yöneliyorlar. Bu çözülebilir bir problemdir. Örneğin sizi “cezbeden” yiyecekleri satın almayı bırakabilirsiniz ve onun yerine bir kase meyve salatasını tercih edebilirsiniz.
Karbonhidratla dolu bir yiyecek yemek yerine sebze yiyin. Örneğin, kereviz sapı ya da çiğ havuç iş görür. Bunları yiyerek gerginliğinizi üstünüzden atabilir ve açlığınızı bastırabilirsiniz.
3. Az ekmek yiyin
Makarnanın, etin ya da sosların yanında ekmek yemeye oldukça alışığız. Ancak bir somun ekmekte çok fazla rafine edilmiş basit karbonhidrat bulunur. Dolayısıyla kilo almaya yol açar.
Çavdar ekmeği gibi tam tahıllı ekmeleri tercih etmek gerekir. Bu ekmekler de karbonhidrat dolu olmasına rağmen iyi miktarda lif barındırırlar. Diğer faydalarının yanında bağırsak hareketini de arttırır.
4. Açken alışveriş yapmayın
Hem cüzdanınızı hem de vücudunuzu korumak için en iyisi tokken alışveriş yapmaktır. Açken, beyniniz sağlıklı kararlar veremez. Gördüğünüz her şeyi yemek istersiniz. Bu yüzden, bir restorana giderken çok aç olmamanızı tavsiye ediyoruz.
Unutmayın açken işlenmiş, yağlı, şekerli ve sağlıklı olmayan yiyecekler daha cazip gelecektir. Özetle, önce karnınızı doyurun sonra alış veriş yapın.
Ayrıca bakınız: Şekersiz Bir Diyet için 5 Alternatif
5. Az karbonhidrat tüketmek
Sabahın ortasında, öğleden sonra ya da akşam yemeğinden önce bir şeyler atıştırmanın bir sakıncası yoktur. Böylece yemek sırasında daha az yemiş olursunuz. Ancak daha az karbonhidrat tüketmek istiyorsanız dikkat etmelisiniz çünkü bu atıştırmalıklar her şeyden yapılıyor olabilir.
Patates kızartması, kurabiye, tatlılar yerine badem, fındık ya da ceviz gibi kuru yemiş tercih edebilirsiniz. Ancak bu kuru yemişler de kalori açısından yüksek oldukları için sadece bir avuç yemek yeterli olacaktır. İyi haberse açlığınızı giderecektir.
6. Diyet yiyeceklere kanmayın
Bunlar oldukça popüler. Marketler paketli olarak satılan ürünleri çoğu “düşük kalorili” olduğunu iddia ediyor. Sorun ise, bu yiyecekler her zaman sağlıklı değildir. Daha az karbonhidrat içeriyor olabilirler ama aynı zamanda daha az protein, tuz ve zararlı koruyucu maddeler içeriyor olabilirler.
7. Kahvaltınıza daha fazla protein ekleyin
Her sabah güne başlamak için enerji toplarsınız. Maksimum enerjiyi toplamak için açlığınızı yatıştırmak adına kahvaltıda haşlanmış yumurta yemenizi tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda vücudunuza daha fazla protein almış olacaksınız. Gün içinde farkı hissedeceksiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Systematic review and meta‐analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. F. L. Santos S. S. Esteves A. da Costa Pereira W. S. Yancy Jr J. P. L. Nunes. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x
- Systematic review of randomized controlled trials of low‐carbohydrate vs. low‐fat/low‐calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. M. Hession C. Rolland U. Kulkarni A. Wise J. Broom. (2008). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x
- Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Westman EC1, Feinman RD, Mavropoulos JC, Vernon MC, Volek JS, Wortman JA, Yancy WS, Phinney SD. Department of Medicine, Duke University Medical Center. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17684196
- National Health Services. Is white bread just as healthy as brown? (2017). Recuperado el 29 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/is-white-bread-just-as-healthy-as-brown/#:~:text=Wholemeal%20bread%20is%20a%20good,feel%20fuller%2C%20avoiding%20weight%20gain.
- Harvard T.H. Chan. Sugary drinks. Recuperado el 29 de septiembre de 2020. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/sugary-drinks/
- National Health Services. The truth about carbs. (2020). Recuperado el 29 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/why-we-need-to-eat-carbs/
- Samaha, F. F., Iqbal, N., Seshadri, P., Chicano, K. L., Daily, D. A., McGrory, J., Williams, T., Williams, M., Gracely, E. J., & Stern, L. (2003). A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa022637