Sağlıklı Kan ve Mutlu bir Vücut için 5 Yiyecek
Sağlıklı kan ve mutlu bir vücut için ne yapabilirsiniz? Öncelikle; kılcal damarlar, toplar damarlar, arterler, atriyumlar ve tüm omurgalıların ventriküllerinde dolaşan sıvı bir bağ dokusu olan kanın tanımı ile başlayalım. Kırmızı renk, eritrositlerde bulunan bir hemoglobin pigmentinin varlığından kaynaklanır.
Kıvamı yoğun ve opaktır aynı zamanda metal içerir. Kanın rengi, yüksek oksijen seviyesinin bir işareti olan açık, parlak kırmızıdan oksijen bakımından düşük olduğunu gösteren koyu kırmızıya kadar değişebilir. Kanın pH’ı ortalama 7.35 ila 7.45 arasındadır. Kan sıcaklığı 38 ° C, yani vücut sıcaklığından biraz daha yüksektir.
Ayrıca okuyun; En Sağlıklı Tuzlar Hangileridir?
Sağlıklı kan ne taşır?
- Besinler
- Hormonlar
- Antikorlar
- Oksijen
- Karbondioksit
- Elektrolitler
- Vitaminler
- Isı
Nerde üretilir?
Kan hücreleri, kalça kemiği, göğüs kafesi veya kafatası gibi vücudun bazı kemikleri içinde bulunan süngersi bir doku olan kemik iliğinde üretilir. İnsan vücudu yaklaşık 4.5 ila 6 litre kan içerir.
Kanın %55’i plazmadır. Sıvı kısmı su, mineral tuzları ve proteinlerden oluşurken, geri kalan %45’i kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur.
Sağlıklı bir beslenmeye nasıl başlayabilirsiniz?
- Domates, havuç ve ıspanak gibi nişastasız sebzeleri yemelisiniz. Patates alımını azaltmalı; ancak tamamen kesmemelisiniz.
- Yağsız et, tavuk, hindi ve balık gibi sağlıklı proteinleri tüketin. Kırmızı etten kaçının, özellikle salam ya da sosis gibi işlenmiş etleri yemeyin.
- Tam tahıllılar iyi bir seçenektir. Bulgur, makarna ve kepekli ekmek, lif içeriğinden dolayı beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Bu gıdalardan sonra kan şekeri seviyesi yavaşça yükselir ve tokluk hissi verir.
- Bitkisel yağ kullanın. Zeytinyağı ya da kanola yağı tat vermek açısından iyi seçeneklerdir. Öte yandan, çok fazla doymuş yağ içerdiğinden tereyağını kullanmaktan kaçının.
- Meyve suları, meşrubatlar ya da soğuk çaylar gibi şekerli içeceklerden kaçının. En iyisi bir kaç dilim meyve ile su içmektir.
Hangi vitamin ve mineraller kan yapar?
- E vitamini: En dayanıklı kırmızı kan hücreleri için çok önemlidir.
- İyot: Kırmızı kan hücrelerinin ve trombositlerin üretimine katkı sağlar.
- C vitamini: Demir emilimini teşvik eder.
- Çinko: Lenfositlerin oluşumunda rol oynar.
- K vitamini: Kagülasyona yardımcı olur.
- Kobalt: Hemoglobin ve alyuvarların üretiminde yardımcı olur.
- Bakır: Kırmızı kan hücreleri üretmek için demirin bulunduğundan emin olur.
- Demir: Hücrelere oksijen taşımadan sorumlu olan hemoglobin üretimi için gereklidir.
- B12 vitamini: Kırmızı kan hücrelerinin olgunlaşmasına yardımcı olur.
- Folik asit: Eritrositler ve lökositlerin olgunlaşmasına katkı sağlar.
Önerilen Yiyecekler
Ciğer
Karaciğer, antioksidan özelliklerinden dolayı cildin görünümünü iyileştiren A vitamini açısından zengindir. Bununla birlikte, yüksek miktarda demir içerdiği hemoglobin üretimini de artırır. Tüm bunlara ek olarak, yağ oranı düşüktür ve doğru hücre bölünmesini sağlamak için folik asit sağlar.
Yumurta
Yumurtaya karşı bir alerjiniz ya da toleransınız olmadığı sürece, her zaman beslenmenize eklemelisiniz. Daha sağlıklı bir kan için gerekli olan proteinler, mineraller ve vitaminler için mükemmel bir kaynaktır.
Yumurta sarısında arterdeki yağların temizlenmesinden sorumlu olan lesitin bulunur. Ek olarak sinir sistemini geliştiren kolin içerir. A, D ve E vitaminlerinin yanında demir, çinko, selenyum, fosfor ve folik asit gibi mineraller içerir. Tüm bunlar daha sağlıklı kan ve vücut için gereklidir.
Sebzeler
Sebzeler, et yemeyen insanlar için çok faydalıdır. Protein içerikleri yüksek olduğundan besin maddelerinin alımını dengelemeye yardımcı olurlar. Aynı zamanda karbonhidrat, lif, B vitaminleri, demir, magnezyum ve potasyum gibi mineraller de içerirler.
Kuru yemiş
- Kuru yemişler yüksek kalorili yoğunluğa sahip olmalarına rağmen, az miktarda tüketildiklerinde vücut için önemli besinler sağlar.
- Sağlıklı yağlar ve omega 3 yağ asitleri içerdikleri için, daha sağlıklı kana sahip olmanıza yardıcı olurlar.
- Ayrıca, potasyum, magnezyum, fosfor, E vitamini ve B kompleks vitamini gibi çeşitli vitamin ve mineraller içerirler.
Patates
Patates, vücudun enerji üretmesi için ihtiyaç duyduğu bir yakıt gibi görev yapar. B vitamini, folik asit ve mineral açısından zengindir ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyan ve kötü kolesterolü düşüren flavonoidler içerir.
B vitaminleri ise arterleri korumakla sorumludur. Özellikle, B6 vitamini, arterlerin iltihaplanmasına yol açan kimyasal bir bileşik olan homosistein seviyesini düşürür.Peki, daha sağlıklı kana sahip olmak için doğru adımları atmaya ne zaman başlayacaksınız?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Schmitt, M., Wang, L., & Freund, M. (2016). Blood. In Regenerative Medicine – from Protocol to Patient: 5. Regenerative Therapies II: Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-28386-9_1
- Calkins, C. R., & Hodgen, J. M. (2007). A fresh look at meat flavor. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.04.016
- Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652
- Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., … Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706