Demans için Uyarıcı 10 Egzersiz ve Aktivite
Demans, diğerlerinin yanı sıra hafıza, kavrama, düşünme ve hesaplama gibi bilişsel yeteneklerin ilerleyici kaybı ile karakterize edilir. Kesin bir tedavisi olmasa da, bazı uyarıcı aktiviteler demansın tedavisinde yardımcı olabilir.
Bundan muzdarip olanlar için çok engelleyici olabilse de, ilerlemesini geciktirmek aynı zamanda genel yaşam kalitenizi iyileştirmek ve hatta kendinizi eğlendirmek için bir fırsattır. Hadi daha yakından bakalım.
Demans bir kişiyi nasıl etkiler?
Demans, bilişsel bozulma ve hafıza, dil ve düşünme ile bağlantılı belirli yeteneklerin ilerleyici kaybı ile ilgilidir. Bununla birlikte, kişinin ruh halini, değer duygusunu ve benlik saygısını da etkiler.
Bu nedenle, hastalıkta bulunan tüm öznel ve duygusal bileşenleri göz ardı edemeyiz. Buna karşılık, bireysel özellikler ve bağlam da bozukluğun ifade edilme ve deneyimlenme şeklini etkiler.
Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Deri Hafızası: Hakkında Neler Bilmelisiniz
Demans için uyarıcı egzersizler ve aktiviteler
Demansınız olduğunda, beyninize ve genel sağlığınıza dikkat etmek söz konusu olduğunda belirli aktiviteler önerilir. İşte onlar:
1. Her gün okumaya biraz zaman ayırın
Birkaç dakikalığına da olsa her gün okuyun. Kişi okumaktan çok yoruluyorsa veya görmekte zorlanıyorsa sesli formatlar var, hem haberleri hem kitapları, hem de tanınmış podcast’leri dinleyebilirsiniz. Önemli olan, konsantrasyonu, dikkati ve hafızayı teşvik etmektir.
2. Farklı oyunlara veya eğlencelere katılın
Örneğin, Sudoku, kelime arama veya bulmacalar harika çalışıyor. Beyni çalıştırmak için zorluk derecesini değiştirebilir ve aktiviteleri tek başına veya birlikte gerçekleştirebilirsiniz.
Dijital becerilere sahip kişiler için, çevrimiçi oyunlar da vardır. Başkalarıyla etkileşim kurmanıza ve hatta rekabet etmenize olanak tanırlar.
3. Etkinlik kitapçıklarını doldurun
Bir önceki noktaya bağlı olarak, farklı becerileri güçlendirmeye odaklanan bilişsel stimülasyon kitapçıklarını kullanmak da mümkündür. Diğer şeylerin yanı sıra “5 temizlik elemanı yaz” gibi düşünme ve hafıza egzersizlerini içerir. Oldukça eğlenceli ve zorlayıcı olabilirler.
4. Anılarınız hakkında konuşun
Bakım verenseniz, kişiye bir dizi fotoğraf gösterebilir ve size oradaki durumu, ne yaptığını ve nerede olduklarını anlatmasını isteyebilirsiniz. Fotoğrafsız bir varyantta, gençken en iyi anılarını, arkadaşlarıyla neler yaptıklarını ve o sırada hayatın nasıl olduğunu anlatmalarını isteyebilirsiniz.
Aynı şekilde, hafıza tahta oyunları da çok faydalıdır. Aynı şekilde, partnerin söylediklerine bir kelime eklemekten oluşanlar da harikadır.
5. Şarkı söylemek
Şarkı söylemek çok faydalıdır, çünkü sadece bildiğimiz birkaç şarkı arasından bir tanesini seçip müzikten keyif almayı değil, aynı zamanda şarkı sözlerinin ne dediğini hatırlayabilmeyi de içerir.
6. Bazı nesnelerin yerini değiştirin ve bulmalarını sağlayın
Yaşlı yetişkin henüz hareket etmede zorluk çekmiyorsa, her hafta bazı günlük nesneleri değiştirmeyi önerebiliriz. Örneğin, tarak kullanıyorsa, bir hafta yatak odası dolabında, bir hafta daha banyoda bırakın.
Bu konuda önceden anlaşmak önemlidir.
7. Derslere, konferanslara ve kültürel ve eğlence etkinliklerine katılın
Diğer insanları dinlemek ve onların görüşlerine katılmak ya da katılmamak da aktif kalmanın başka bir yoludur. Belediyelerde başvurulabilecek çeşitli kültürel gündemler vardır.
8. Boş zaman etkinliklerini sağlıklı bir rutinle karıştırın
Kişinin gün boyu “oynadığını” algılaması veya hafızasını çalıştırması mesele değildir. Kendilerini yararlı hissetmelerine de izin vermeliyiz.
Örneğin, masayı kurmamıza, ödenecek faturaları hesaplamamıza veya süpermarket listesini hesaplamamıza yardım etmelerini isteyebiliriz. Bunlar basit ama gerekli görevlerdir.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Yaşlılarda Gün Batımı Sendromu: Nasıl Tedavi Edilebilir?
9. Evcil hayvanınız olsun
Demans ileri düzeyde değilse, bir evcil hayvana bakmak çok yardımcı olabilir. Ek olarak, hayvan değerli bir arkadaş olarak işlev görür.
10. Her gün fiziksel egzersiz için zaman ayırın
Bu, herhangi bir risk ima etmeden yeteneklerinize uygun olmalıdır. Bir odadan diğerine üç tur atmak veya tam bir şarkı eşliğinde dans etmek gibi basit aktiviteler olabilirler.
Yardım asla sorunun bir parçası olmamalıdır
Önerilen etkinlikler listesinin dışında, bunun uymanız gereken bir kontrol listesi olmadığını unutmamanız önemlidir. Aksine, onları ihtiyaç duyacak kişiye göre uyarlamalı ve karşımızda kim olduğunu tanımalısınız.
Bazen sevdiklerimizin yaşlanmasını kabullenemememiz onları talep etmemize ve onlara baskı yapmamıza neden olur. Daha sonra onları, yorgun olsalar veya canları istemeseler bile egzersizlere uymak zorunda olmanın yarattığı hayal kırıklığı ve strese maruz bırakıyoruz.
Peki nasıl uyum sağlayabilir ve dengeyi bulabiliriz? Demans için farklı aktiviteler önerebiliriz, ancak kısa aralıklarla, onları tüketmeyecek veya baskı hissettirmeyecek şekilde.
Öte yandan, her seferinde bir aktivite gerçekleştirmeniz ve aşırı uyarılmadan her zaman kaçınmanız önerilir. Ayrıca sabırlı olmalı ve bir aktiviteyi tamamlamaları için geçen süreye saygı göstermeliyiz.
Bakıcıysak, kendi duygularımızı ve endişelerimizi yönetmeyi öğrenmeliyiz. Hastayı ne yapmak istediğinin seçimine dahil etmeli, proaktif bir rolü kolaylaştırmalı ve onun haklarına ve isteklerine saygı duymalıyız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Nascimento, C.M.C., Varela, S., Ayan, C., & Cancela, J.M.. (2016). Efectos del ejercicio físico y pautas básicas para su prescripción en la enfermedad de Alzheimer. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 9(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.1016/j.ramd.2015.02.003
- Ayala San Martín, Lorena Soledad. (2020). Promoción y prevención del deterioro cognitivo y demencias en personas mayores. Ene, 14(3), e14304. Epub 05 de abril de 2021. Recuperado en 28 de septiembre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1988-348X2020000300004&lng=es&tlng=es.