Demans Tedavisinde Rivastigmin Bantları
Rivastigmin bantları, doktorların demansı olan kişilerin tedavisi için reçete ettiği bir ilaçtan yapılır. Bu ilaç, kolinesteraz inhibitörleri grubuna aittir.
Demans hastalarında nöronlarının bir kısmı ölür. Bu nöronal dejenerasyonun bir sonucu olarak, asetilkolin adı verilen bir nörotransmitterin seviyeleri, bu hastalıktan muzdarip olmayan insanlara göre daha düşüktür.
Rivastigmin bantları ne işe yarar ve nasıl çalışır?
Demans tedavisine yönelik bu ilaç, asetilkolinin yıkımından sorumlu enzimleri bloke ederek etkisini gösterir. Alzheimer hastalarında asetilkolin seviyeleri azalır. Asetilkolinin yıkımından sorumlu enzimler arasında asetilkolinesteraz ve butirilkolinesteraz bulunur.
Asetilkolin, nöronların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir nörotransmiterdir. Rivastigmin enzimleri bloke ettiğinde beyindeki asetilkolin düzeylerinde artışa neden olur. Bu nedenle etki mekanizmasının bir sonucu olarak bu ilaç Alzheimer hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Bunama ve Alzheimer Arasındaki Farklar
Göstergeleri nelerdir?
Rivastigmin bantları aşağıdaki durumlarda reçete edilir:
- Demans: Bu, hatırlama, net düşünme, iletişim kurma ve günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini etkileyen bir hastalıktır.
- Alzheimer hastalığı: Bu, beyni etkileyen ve giderek hafızayı ve düşünme yeteneğini yok eden bir hastalıktır.
- Parkinson hastalığı olan kişilerde bunama: Parkinson, sinir sistemini etkileyen dejeneratif bir hastalıktır ve demans hastalığın seyri boyunca kendini gösterir.
Rivastigmin bantları ile tedaviye nasıl başlanır?
Rivastigmin, transdermal bantlar şeklinde bulunur ve aktif maddenin farklı dozlarını içerebilir. Her gün bir bant kullanmak ve elbette önce bir öncekini sökmek gerekir.
Bandı doğru şekilde uygulamak için cildinize yapıştırın ve birkaç saniye avucunuzla bastırın. Normal olarak, Rivastigmin tedavisinin başlangıç dozu 24 saatte bir 4.6 mg’dır. Ancak ulaşılması önerilen günlük doz 24 saatte bir 9,5 mg’dır.
Herhangi bir nedenle Rivastigmin bantları ile tedaviyi durdurmak zorunda kalırsanız, bantları bıraktığınız dozda tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunu, tedaviyi bıraktığınızdan bu yana üç günden fazla geçmemişse yapabilirsiniz.
Bununla birlikte, tedaviye üç günden daha uzun bir süre ara verirseniz, bantları nasıl yeniden kullanmaya başlayacağınız konusunda tavsiye almak için uzmanınızla konuşmanız gerekir.
Rivastigmin bantlarını nereye uygularım?
Demans tedavisi için bir Rivastigmin bandı uygulamadan ve iyice yapıştığından emin olmadan önce bölgenin temiz, kuru ve tüysüz olduğundan emin olun. Tüm bu faktörler, bandın iyi yapışmasını ve istenen etkiye sahip olmasını engelleyebilir.
Yukarıda belirtildiği gibi, vücudun aşağıdaki bölgelerinden birine günde bir bant takabilirsiniz:
- Üst kol bölgesi, sol veya sağ tarafta
- Üst göğüs, sol veya sağ tarafta
- Alt sırt, sol veya sağ tarafta
- Üst sırt, sol veya sağ tarafta
Bununla birlikte, transdermal bandı uyluk ve karın üzerine yerleştirmekten kaçının. Hem uyluk hem de karın bölgesi kaçınılması gereken bölgelerdir, çünkü oraya uygulandığında aktif bileşenin biyoyararlanımı azalır ve dolayısıyla etkisi de azalır.
Bandı uygulayacağınız cilt bölgesini tekrarlamak için en az iki hafta beklemeniz önerilir. Bir bant çıkarsa, günlük dozu kapsayacak şekilde yenisini uygulayın.
Ayrıca okuyun: Araştırmaya Göre İki Dillilik Demansı Yavaşlatıyor
Rivastigmin bantlarının yan etkileri
En sık görülen advers reaksiyonlar şunlardır:
- Gastrointestinal reaksiyonlar: Bu reaksiyonlar arasında mide bulantısı, kusma veya iştahsızlık gibi sorunlar bulunur.
- Cilt reaksiyonları: Bandı uyguladığınız bölgede kızarıklık, kaşıntı veya tahriş.
Bu advers reaksiyonlardan herhangi birinin ortaya çıkması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır:
- Her hastanın hassasiyeti
- Tedavi gören kişinin kilosu
- Kullanılan Rivastigmin dozu
Rivastigmin bantlarıyla tedavi sırasında, yukarıda bahsettiğimiz gibi gastrointestinal advers reaksiyonlar yaşarsanız, semptomlar ortadan kalkana kadar tedaviyi bırakmalısınız.
Sonuç
Özetle, Rivastigmin Alzheimer hastalığı olan kişilerin tedavisinde faydalı olabilir. Genel olarak, bir transdermal flaster kullanımının, oral yoldan verilen ilaçlarla tedaviye göre daha az yan etkisi vardır.
Daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Giladi, N., Shabtai, H., Gurevich, T., Benbunan, B., Anca, M., & Korczyn, A. D. (2003). Rivastigmine (Exelon) for dementia in patients with Parkinson’s disease. Acta Neurologica Scandinavica. https://doi.org/10.1034/j.1600-0404.2003.00211.x
-
Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17
-
Onor, M. L., Trevisiol, M., & Aguglia, E. (2007). Rivastigmine in the treatment of Alzheimer’s disease: an update. Clinical Interventions in Aging. https://doi.org/10.2147/ciia.2007.2.1.17