Demiriniz Düşük Olduğunda Ne Olur?

Demiriniz düşük olduğunda, demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bunun başlıca belirtileri yorgunluk ve halsizliktir. Bazı durumlarda daha büyük bir sorunu gizleyebilir ve bu nedenle erken teşhis çok önemlidir.
Demiriniz Düşük Olduğunda Ne Olur?

Tarafından yazılmıştır Carmen Martín

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Demir vücudumuzdaki temel bir yapı taşıdır. Kırmızı kan hücrelerimizin oksijen almasını ve vücudun tüm hücrelerine dağıtmasını sağlayan molekül olan hemoglobinin bir parçasıdır. Bu oksijen vücut fonksiyonları için gereklidir. Bu nedenle, demirinizin düşük olması vücutta sonuçlara yol açar.

Demirin değerinin düşük olması genellikle anemi ile karıştırılır. Ancak, başka nedenlerden kaynaklanan birçok farklı anemi türü olduğu için durum böyle olmayabilir. Doğru olan, düşük demirin gerçekten de demir eksikliği anemisi ile ilişkili olmasıdır.

Demir eksikliği, dünyadaki en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir. Hem bu eksiklik hem de demir eksikliği anemisi ciddi sağlık sonuçları doğurabilir. Bu nedenle, bu yazımızda, bu sorun hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacağız.

Demirim düşükse ne olur?

Demiriniz azaldığında ne olduğunu bilmek için önce doğru seviyelerin ne olduğunu bilmelisiniz. Kanda dolaşan demir normalde 50 ile 150 mg/dl arasındadır.

Ancak vücutta demirin depolanmasının belli biçimleri vardır. Ferritin, demiri depolamaktan sorumlu bir proteindir ve toplam demiri ölçerken değerlerini hesaba katmalıyız.

Bu açığın birçok nedeni olabilir. Çoğu vaka, menstürasyon nedeniyle kadınlarda görülür. Bunun nedeni, kan kaybıyla birlikte demir seviyelerinde de bir azalma olmasıdır.

Bu ürünü gıda yoluyla elde ettiğimizi de göz önünde bulundurmalısınız, esas olarak ette bulunur. Bu nedenle vejetaryen olmak gibi bazı beslenme alışkanlıkları da bir açıklığa neden olabilir.

Aynı şey, demirin emilimini engelleyen bir sindirim sorunu olduğunda da olur. Örneğin, düşük demir genellikle çölyak hastalığının veya Crohn hastalığı gibi diğer kronik sindirim hastalıklarının ilk belirtilerinden biridir.

demir eksikliği

Demir eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Başlangıçta eksiklik çok belirgin olmadığında, genellikle hiçbir semptom yoktur. Ancak, anemi ilerledikçe farklı belirtiler ortaya çıkar.

Her şeyden önce, demiriniz azaldığında, daha yorgun olma ve daha zayıf hissetme eğilimindesiniz.

Ancak, sadece bu değil. Aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkar:

  • Saç dökülmesi
  • Kırılgan tırnaklar
  • Soluk ve soğuk cilt
  • Baş ağrısı
  • İştah azalması (özellikle çocuklarda).

Düşük demiri teşhis etmek ve tedavi etmek için ne yapılmalı?

bitkin kadın
Kandaki düşük seviyeler aşırı yorgunluğa neden olur.

En önemli şey yukarıda belirtilen semptomlardan herhangi biri uzun süreli görüldüğünde bir doktora gitmektir. Basit bir kan testi ile demir seviyenizi kontrol edilir ve demirinizin düşük olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bu sorunu çözmek için uygun bir diyet sürdürmek önemlidir. Uzmanlar bakliyat, et, balık ve yumurta tüketilmesini tavsiye ediyor. Diyetiniz dengeli ve sağlıklıysa, bu bozukluğun ortaya çıkma olasılığı çok daha düşüktür.

Çoğu durumda, bu açığın nedenini bulmak için belirli testlere ihtiyaç vardır. Örneğin, demir seviyenizi etkileyen bir ülser veya mide sorunu olup olmadığını kontrol etmek için sindirim endoskopisi kullanılabilir.

Aynı zamanda, sindirim sisteminin son kısmındaki kanamayı ekarte etmek için kolonoskopi yapılabilir. Bu durum kolon kanserinde sıklıkla görülür, bu nedenle şüpheli bir hastadaki anemi, neoplazmın göstergesi olabilir.

Bazı durumlarda, doktorlar bu eksikliği gidermek için demir takviyeleri reçete eder. Bununla birlikte, bu takviyelerin de yan etkileri olduğundan ve ölçülü olarak kullanılması gerektiğinden, bunları yalnızca reçeteyle almak önemlidir.

İlginizi çekebilir: Anemi İçin Farmasotik Tedaviler

Sonuç olarak

Düşük demir nadir değildir. Menstrüasyonun neden olduğu demir kayıpları nedeniyle kansızlık çekenler çoğunlukla kadınlardır. Diğer yandan, 50 yaş üstü demir eksikliği olan erkeklerde kolon kanserinden şüphelenilebilir.

Demirle ilgili bir sorunu tespit etmek için önerilen yıllık kontrolleri yaptırmak çok önemlidir. Yaşınıza ve klinik durumunuza uygun tamamlayıcı yöntemleri talep edebilmesi için doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.