Vejetaryen Diyet: Yeni Başlayanlar İçin Bir Kılavuz

Vejetaryen diyet, sadece bitki bazlı yiyecekler yemeye odaklanan bir diyettir. Bu makalede, vejetaryen diyet rehberini keşfedin.
Vejetaryen Diyet: Yeni Başlayanlar İçin Bir Kılavuz

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Vejetaryen diyet, sadece bitki bazlı yiyecekler yemeye odaklanan bir diyettir. Bu makalede, yeni başlayanlar için vejetaryen diyet için bir rehber keşfedin.

Vejetaryen diyet nedir?

Temel olarak, sadece bitki bazlı gıdalar yemeyi içeren bir diyettir. Buna meyveler, sebzeler, baklagiller ve taze ve kuru tahıllar dahildir. Vejetaryen diyetin bir alt kategorisi, hayvanlardan gelen yiyecekleri dışlayan daha katı bir diyet olan vegan diyettir.

Birçok insan bu diyetin sağlık için sahip olduğu büyük faydalar nedeniyle vejetaryen olmaya karar verir. Diğerleri bunu hayvanlarla empati ve dayanışmadan ötürü veya çevre üzerindeki etkilerini azaltmaya karar verdikleri için yapar.

Bununla birlikte, vejetaryen bir diyete başlamak karmaşık olabilir. Diyetinizden gerekli tüm besin maddelerini aldığınızdan emin olmak için çok çeşitli yiyecekler yemek önemlidir.

Aşağıda, yeni başlayanlar için vejetaryen diyet için bir rehber göstereceğiz.

Vejetaryen diyete yeni başlayanlar için bir rehber

Yavaş yavaş başlayın

vejetaryen diyet önerileri
Ani bir başlangıç endişe ve sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle diyetinizi aşamalı olarak değiştirmek daha iyidir.

Et, balık, tavuk ve diğer hayvansal ürünleri yemeyi tek seferde bırakmak zor olabilir. Bu nedenle, geçişi yavaş yavaş yapmalısınız. Herhangi bir alışkanlığı değiştirmek başlangıçta zordur. Kendi hızınızda bunu yapmak önemlidir. Her geçen gün işler daha da kolay olacaktır.

Bu değişikliği yapmanın iyi bir yolu, kısmi bir değişiklikle başlamaktır. Örneğin, bir vejetaryen diyeti haftada iki veya üç gün ya da sadece bir gün deneyin. Ancak, en başından itibaren radikal bir değişiklik yapmak istiyorsanız, bu da mümkündür. Her şey sizin için en iyi işleyenin hangisi olduğuna bağlıdır.

Ancak, tek seferde bu geçişi yapıyorsanız, kendinize karşı sabırlı olmanız ve her zaman kurallara uymamanız durumunda kendinizi suçlu hissetmemeniz önemlidir. Unutmayın, kimse mükemmel değildir ve baştan başlamak her zaman mümkündür.

Sosyal çevre

Birçok kez, vejetaryen bir diyet yapmaya karar veren insanlar aileleri ve arkadaşları tarafından sorgulanır. Bu nedenle bu diyete başlama sebeplerinizi coşku ve mutlulukla açıklamak ve onlara ne kadar iyi hissettiğinizi söylemek önemlidir.

Bu diyete başladığınızda, herkesi vejetaryenliğe döndürmeye çalışmak zorunda değilsiniz. Bu sadece çatışma ve düşmanlığa neden olur.

Bir daveti kabul ettiğinizde, en iyi şey işleri mümkün olduğunca kolaylaştırmaktır. Yeni yaşam tarzınızı yiyecek yapacak insanlar için bir problem haline getirmekten kaçınmalısınız.

Bu diyete başlamanın iyi bir yolu, hayvansal protein yerine geçebilecek bir şeyle başlamaktır.

Markette alışveriş

süpermarkette kadın
Kendinizi sadece meyve ve sebzelerle sınırlamayın. Günümüzde, mağazalarda bir ton vejetaryen seçenek vardır.

Vejetaryen diyetinize ilk başladığınızda, markette alışveriş yapmak muhtemelen biraz daha zor olacaktır. Bununla birlikte, en sevdiğiniz yiyeceklerin çoğunun içinde tavuk, et veya balık olması gerekmez.

Yeni kilerinizi doldurmak için yaptığınız alışverişlerin de sadece meyve ve sebzeden oluşması gerekmez. Ekmek, makarna, pirinç, kraker, kurabiye ve patates cipsi lezzetli bir yemek yapmak için mükemmel seçeneklerdir.

Yeni bir vejetaryen olarak unutmamanız gereken diğer malzemeler kuru yemişler, kuru meyveler ve granoladır. Vegan bir diyeti tercih etmediyseniz süt ürünleri ve yumurta da alabilirsiniz. Baklagiller veya konserve çorbalar da harika dostlardır, çünkü elinizin altında lezzetli ve besleyici yiyecekler tutmanızı sağlarlar. Ek olarak, yiyecekleri hazırlamayı kolaylaştırırlar, bu da diyet değiştirirken büyük bir yardımcıdır.

Et yerine kullanabileceğiniz lezzetli bitki kökenli seçenekler de vardır. Hayvan zulmü içermeyen ve hazırlanması çok kolay yiyeceklerdir. Örneğin, vejetaryen tavuk nuggetlar, vejetaryen sosisler, yumurta bazlı gıdalar ve etsiz hamburgerler.

Dengeli bir diyet oluşturun

Vejetaryen diyetinizin vücudunuza düzgün çalışması için gereken tüm besinleri sağladığından emin olmak için sadece birkaç tavsiyeye uymanız gerekir. Birincisi, gökkuşağının tüm renklerinden çok çeşitli yiyecekler tüketmektir.

Öte yandan, yeni diyetiniz sizi yorgun ve enerjisiz bırakırsa, bunun nedeni yeterli miktarda kalori veya protein tüketmemeniz olabilir. Sadece meyve ve sebze yemek yeterli değildir, aynı zamanda kuru yemiş, fasulye, mercimek ve sağlıklı yağlar da tüketmelisiniz.

Bununla birlikte, vejetaryen bir diyet ile ilgili bilmeniz gereken bazı riskler de bulunmaktadır. Vejetaryen diyetinize başlamadan önce herhangi bir şüpheniz varsa bir beslenme uzmanıyla veya doktorunuzla konuşun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.