Ders Notları: Ebeveynler İçin Bir Rehber

Ders notları çoğu ebeveyn ve çocuk için stres kelimesi ile eş anlamlıdır. Çocukları öğrenmeye teşvik etmek ve onları desteklemek, sorular sorup yanıtlar aramak başarının formülü olabilir.
Ders Notları: Ebeveynler İçin Bir Rehber

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Çocukları okula başlar başlamaz, çoğu ebeveyn çocuğunun ders notları konusunda endişelenmeye başlar. Karneyi elinize aldığınızda neşelenebilir ya da hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Ebeveynler, sanki kendi ebeveynlikleri teste tabi tutuluyormuş gibi, çocuklarının notlarını çok fazla ciddiye alırlar. Fakat farkına varamadıkları şey, ders notlarının yalnızca belirli bir akademik içeriğin hafızaya alındığını tescil eden rakamlar olduğudur. 

Bu kapsayıcı bir ölçüt değildir. Bu sebepten ötürü, ders notları çocuğun öğrenme konusunda başarılı olup olmadığının bir ölçütü de değildir.

Akademik notlar yalnızca, ebeveynlerin çocukları konusunda endişelenmeden, onları yargılamadan ya da onların kötü hissetmesine sebep olmadan harekete geçebilecekleri bazı durumları yansıtır.

Ebeveynleri Ders Notları İle İlgili Bilmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

ders notları kötü olan çocuk

Ders notları belirli durumlara bağlı puanlardır. Notlar bütün çocukların girdikleri testler sonucu elde edilir. Fakat bu testler çocukların olgunluk seviyelerini, ilgi alanlarını ve öğrenme biçimlerini değerlendirmek için kullanılmamalıdır.

Ayrıca, testler her zaman çocukların ne kadar çaba sarf ettiklerinin bir göstergesi olmazlar. Çocuklar hiç çaba sarf etmeden “A” alabilecekleri gibi, düşük bir not aldıkları halde iyi iş çıkardıklarını da düşünebilirler.

Ne olursa olsun, dersi geçmek bir şeylerin öğrenildiği anlamına gelmez. İşin aslı, eğitim sistemi çocukların dersleri geçmesi üstüne kurulmuştur fakat bu her daim onların bir şeyler öğrenmiş olduklarını garantileyemez.

Son olarak, düşük bir not ya da dersten kalmak çocuğu değerlendirmek için bir ölçüt değildir. Onları etiketlemek ya da değerlerini belirlemek için kullanılmayacağı gibi, onları korkutmak ya da cezalandırmak için hiç kullanılmaz.

Ebeveynler Çocuklarına Nasıl Yardımcı Olabilirler?

 1. Notların ötesine bakın.

Ebeveynler notlar yerine çocuklarının o notu almak için sarf ettikleri çabayı değerlendirmelidirler. Bu, karnelerini gördükten sonra onları çabalamaya ve hedeflerine ulaşmaya teşvik etmek için başvurabileceğiniz en iyi yoldur.

2. Çabalarını takdir edin.

Ebeveynler çocuklarını takdir etmek için sınav sonuçlarını görmeyi beklememelidirler. Her gün okulda sarf ettikleri çabayı fark edin.

Eğer o gün çocuğunuzun okulu çok iyi geçmemişse, bir şeyleri iyileştirebilmek için neler yaptığınızı gözden geçirin. Çocuğunuzu, görevlerini zamanında ve doğru bir biçimde tamamlaması için motive edin.

3. Başarılı ders notları için bir çalışma programı hazırlayın.

Yapılacakları önceden gözden geçirmek, çocukların yanlış yaptıklarında düzeltecek zamanları olmasını sağlar. Çocuklarınıza çalışmak için ihtiyaç duydukları gereçlerin olması ve ödevlerini yapabilmeleri için yardımcı olun.

Ayrıca, günün sonunda, okul için gerekli her şeyi yapıp yapmadıklarını kontrol edin.

4. Çalışmaları ve ödevlerini yapmaları için onları yalnız bırakın.

ders notları

Çocuğunuzun daha iyi notlar almasını sağlamak için onlara huzurlu bir ortam sağlamalısınız. Çalışmaları ve ödevlerini yapmaları için sessiz bir ortam yaratın. Televizyon, oyuncak ya da elektronik cihazların dikkatlerini dağıtacağı bir ortam olmadığından emin olun.

Eğer evde yalnız değilseniz, çocuğunuzun düzgün bir yerde çalışıp ödev yapmasını sağlayın. Ayrıca çocuğunuzun güzelce dinlenmesi ve güzel bir uyku çekmesi için de elinizden geleni yapın.

5. Öğretmenlerle düzenli olarak görüşün.

Öğretmenlerle sürekli iletişim halinde olun. Öğretmenlerle birlikte çocuğunuzun üstüne gitmesi gereken konuları, çalışma yöntemlerini ve nasıl gelişebileceklerini değerlendirin.

Çocuğunuzun akademik desteğe ihtiyacı varsa, maddi olarak özel öğretmen ile çalışıp çalışmama konusunu değerlendirebilirsiniz.

6. Ders notları konusunda onları tehdit etmeyin ya da bir şeyler vaat etmeyin.

Teşvik etmek, çocuklarınız onlardan beklenilen sonuçları elde ettiğinde onlara hediyeler vermek değildir. Bunun yerine onları sözlerinizle teşvik ve tebrik etmelisiniz.

Ayrıca, çocuklarınızı tehdit etmeyin ve tutamayacağınız sözler vermeyin.

7. Belirli bir not almalarını şart koşmayın.

Onlardan çalışmaları konusunda neler beklediğinizi açıkça ifade edin. Mümkün olan en iyi sonuçları alabilmek adına çocuğunuzu elinden geleni yapması için cesaretlendirin. Fakat onları belirli bir notu almaya mecbur bırakmayın.

Ayrıca, belirli bir çalışma programı ve yöntemine uymamanın sonuçları olacağını anlamalarını sağlayın.

8. Araç gereçlerini düzenli tutmalarına yardımcı olun.

Bu sayede, düzen konusunda küçük ve mantıklı hedefleri olduğu için çalışmaya hazır hissedecekler.

9. Bir konunun üzerinden geçerken çocuğunuzla birebir çalışın.

Düzeltilmesi gereken ve üstünde çalışacağınız konuları ayrı ayrı belirleyin. Bu sayede bunalmadan hedeflerine bir adım daha yaklaşabileceklerdir.

Öncelikleri belirleyin ve üzerinde çalışın. Ardından başka bir konuya geçin, o da bittiğinde yenisine geçin.

Çocuğunuz Başarısız Olursa Ne Yapmalısınız?

ailesinden çekinen çocuk
  • Başarısızlığın sebebini belirleyin. Bakış açılarını öğrenmek ve birlikte bir çalışma planı oluşturabilmek adına çocuğunuzun öğretmenleri ile iletişime geçin. Eğer çocuğunuzun başarısızlığının sebebi yeterince çaba sarf edilmemesi ise, çocuğunuzu günü gününe takip etmeli ve öğretmenlerine karşı motivasyonlarını artırmalısınız.
  • Çocuğunuzla sakin bir biçimde konuşun. Ders notlarının neden böyle olduğunu anlamaya çalışın. Daha aktif olmalarını sağlamak için yeni öğrenme yöntemlerine başvurabilirsiniz.
  • Onlara bağırmaktan ya da onlarla tartışmaktan kaçının. Bağırmak ya da tartışmak çocuğunuzun performansını artırmayacaktır. Tam tersine, neden daha iyi sonuç alamadıklarına odaklanmalısınız.
  • Sorumluluk duygularının artması için çaba sarf edin. Ders notları, çocuklarınızın çabalarının ve adanmışlıklarının bir yansımasıdır. Çocuğunuzun gerçek dışı bahaneler sunmasına izin vermeyin: Bu notlar öğretmenlerinin ya da konsantre olamamalarına sebep olan sınıf arkadaşlarının suçu değil.
  • Çocuğunuzu sınıftaki diğer öğrencilerle ya da kardeşleriyle kıyaslamayın. Her çocuk özeldir ve her çocuğun kendi güçlü yanları ve zayıflıkları vardır.
  • Ceza olarak çalışmalarını söylemeyin. Bu onların olumsuz şartlanmasına sebep olarak çalışmayı kötü ya da sıkıcı bir şey olarak kodlamalarına yol açar.

Ders Notları Ötesinde Son Öneriler

Okul dönemi çocuklar için bir formasyon dönemidir ve ders notları da bu sürecin bir parçasıdır. Çocuklarınızı zorlukların üstesinden gelmeleri için teşvik edin. Bu, eğitim sistemindeki yeni zorluklara olduğu gibi, hayatın kendisindeki zorluklara da uyum sağlayabilmeleri için bu edinecekleri en önemli derslerden olacaktır.

Son olarak, çalışma yöntemleri üstünde çalışmanıza rağmen çocuğunuzun notları yükselmiyorsa, çocuğunuzun öğrenme bozukluğu olup olmadığını araştırın. Bunun için öğretmenler dışında bir uzmana danışmanız gerekecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Navas, L., Maicas, G. S., & Germán, M. A. S. (2003). Predicción de las calificaciones de los estudiantes: la capacidad explicativa de la inteligencia general y de la motivación. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología56(2), 225-237. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=760681
  • Roth, C. (2011). The Entrepreneur Equation: Evaluating the Realities, Risks, and Rewards of Having Your Own Business. BenBella Books. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=UVrcWxnFHP0C&oi=fnd&pg=PR9&dq=The+Entrepreneur+Equation:+Evaluating+the+Realities,+Risks,+and+Rewards+of+Having+Your+Own+Business&ots=U8pACbFoMJ&sig=TOb5KSgHosRBZRMnWPwcmSAaTJo#v=onepage&q=The%20Entrepreneur%20Equation%3A%20Evaluating%20the%20Realities%2C%20Risks%2C%20and%20Rewards%20of%20Having%20Your%20Own%20Business&f=false

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.