Detoks Yapmak: Uzun Bir Yaşam için 5 Sebze ve Meyve
Yeni yıl kararlarınızdan biri daha az yemek ve detoks yapmak ise, o zaman bu süper yiyecekleri çok kez duymuş olmalısınız. Bu grup, içeriğinde bolca fitobesin, mineral, vitamin, temel protein ve amino asitlerin olduğu sebze ve meyvelerden oluşur.
Bu sebze ve meyveler birçok hastalıkla savaşmaya yardımcı olur; ama aynı zamanda vücudunuza detoks yapmak için idealdirler. Üstelik yaşlanma süreciyle de savaşırlar.
Bu süper yiyeceklerden sağlıklı biçimde faydalanmak için sadece bunları tüketmeyeceksiniz. Mesela bir gün boyunca sadece yulaf veya üzüm tüketmeyeceksiniz.İşin sırrı bu süper yiyeceklerin karışımından oluşan bir beslenme programını takip etmektir.
Ayrıca bol egzersiz yaptığınız daha aktif bir yaşam tarzı belirlemeli ve stresi kontrol altına almalısınız. Bugünkü makalede sizlerle detoks yapmak ve yaşlanmanın izleriyle savaşmak için en iyi 5 sebzeden bahsedeceğiz. Bunları çok seveceğinize eminiz!
Ayrıca keşfedin: Uzun Ömür İçin 6 İpucu Ve Bir Gizli Tarif!
1. Brüksel Lahanası ile Detoks Yapmak
Brüksel lahanası çok lezzetlidir, birçok yemeğin yanında tüketilebilir ve içeriğindeki inanılmaz bileşenler sayesinde çok doğal bir kaynaktır. Brüksel lahanası kesinlikle detoks yapmak ve uzun bir yaşam sürmek için en iyi sebzedir. Nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Brüksel lahanası A, C, E vitaminleri ve lütein açısından zengindir. Bunların hepsi serbest radikallerin etkisiyle savaşır ve yaşlanmaya ve tümör oluşumuna sebep olan hücrelerin oksitlenmesini önler.
- Ayrıca sinigrin isimli maddeyi içerir. Bu madde karaciğeri korur ve en önemli fonksiyonlarını geliştirir.
- Hücresel yaşlanma sürecinde gelişen toksinleri temizler ve vücudun arınmasına yardımcı olur.
- Yüksek protein içeriğine sahiptir, cilt ve kemik bakımına yardımcı olur.
2. Havuç
Havuç tazeleyicidir, lezzetlidir ve çiğ, pişirilmiş ve hatta meyve sebzelerle beraber yenebilir ve suyu sıkılabilir. Mineral ve proteinlerle doludur; ayrıca falkarinol isimli ilginç bir bileşen içerir.
İngiltere, Newcastle Üniversitesi ve Danimarka Üniversitesi Tarım, Gıda ve Kırsal Gelişim Enstitüsülerine göre pişmiş havuç yemek aşağıdaki faydaları sağlar:
- Cilt hücrelerini restore eder. Bu, inanılmaz bir antioksidan olan falkarinol sayesinde olur.
- Havuçtaki lif vücuda ağır gelen kurşun, kadmiyum ve diğer toksik ağır metallerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
- Havucun ilgi çekici turuncu rengi, içeriğinde yüksek oranda alfa ve beta-karoten olmasından kaynaklıdır; bunlar cilt hücrelerinin ve diğer organların hücrelerinin yenilenmesini sağlar.
3. Bal Kabağı
Bal kabağını sever misiniz? O halde farklı çeşitlerini denemekten çekinmeyin. Mevsim ne olursa olsun deneyebilirsiniz; çünkü bal kabağı vücudun arınmasına çok yardımcı olur ve gençliği korur.
- Bal kabağı su ve lif açısından zengindir, detoksa yardımcı olur.
- İçindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilde, eklemlere ve beyne iyi gelir.
- Bal kabağı kumarin açısından zengindir. Bu bir tür benzopirondur; enflamasyonu azaltır ve bağırsaklardaki zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Ayrıca serbest radikaller ve erken yaşlanmayla savaşan antioksidanlar ve A ve C vitaminleri içerir.
4. Su teresi
Sarımsakla sotelenmiş, haşlanmış, salata içinde çiğ veya peynirle servis edilerek yenebilir. Su teresi çok lezzetlidir ve detoks yapmak ve uzun bir yaşam sürmek için birebirdir.
- Su teresi içinde bolca karotenoid ve serbest radikallerle savaşmak için antioksidanlar içerir.
- Sindirim için iyidir. Karaciğere ve böbrek işlevlerine de iyi gelir.
- Ayrıca içeriğinde yüksek oranda iyodin bulunur. Bu, metabolizmayı düzenler ve kiloyu dengeler.
- Demir, kalsiyum ve magnezyum yönünden zengindir. Bunlar A, C ve E vitaminleri ile beraber kırışıklıklarla ve güneşin verdiği zararlarla savaşmaya yardımcı olur.
5. Shiitake Mantarı
Pek fazla mantar yemiyor olabilirsiniz; ama shiitake mantarı alışveriş listenize eklemek için harikadır. Çünkü vücudu temizler, bağışıklık sistemini güçlendirir, gençliğinizi korur ve yaşlanmanın etkileriyle savaşır.
Bu mantar (diğerleri gibi) Asya mutfağında bulunmasına rağmen, yeni tariflerle deneyler yapmak çok güzeldir. Özellikle de çok sağlıklı ise! Aşağıdakileri okuduktan sonra kesinlikle shiitake mantarını denemek isteyeceksiniz.
- Enerji verir ve bağışıklık sistemini güçendirir.
- Karaciğere yardımcı olur; çünkü doğal bir beta-glukan kaynağıdır; bu da zararlı toksinleri temizler.
- B3 vitamini açısından zengindir. Vücuttaki aşırı şekeri işler ve kilo almayı önler.
- Cildinizin sağlıklı görünümüne katkıda bulunur. Bunu içeriğindeki antioksidanlar, çinko ve selenyum gibi mineraller sayesinde yapar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chiavaro, E., Mazzeo, T., Visconti, A., Manzi, C., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2012). Nutritional quality of sous vide cooked carrots and brussels sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf300692a
- Yadav, M., Jain, S., Tomar, R., Prasad, G. B. K. S., & Yadav, H. (2010). Medicinal and biological potential of pumpkin: An updated review. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000107
- Hansen, S. L., Purup, S., & Christensen, L. P. (2003). Bioactivity of falcarinol and the influence of processing and storage on its content in carrots (Daucus carota L). Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.1442
- Yazdanparast, R., Bahramikia, S., & Ardestani, A. (2008). Nasturtium officinale reduces oxidative stress and enhances antioxidant capacity in hypercholesterolaemic rats. Chemico-Biological Interactions. https://doi.org/10.1016/j.cbi.2008.01.006
- Kitzberger, C. S. G., Smânia, A., Pedrosa, R. C., & Ferreira, S. R. S. (2007). Antioxidant and antimicrobial activities of shiitake (Lentinula edodes) extracts obtained by organic solvents and supercritical fluids. Journal of Food Engineering. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2006.06.013
- Borguini, R. G., & da Silva Torres, E. A. F. (2009). Tomatoes and tomato products as dietary sources of antioxidants. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559120903155859
- Manchali, S., Chidambara Murthy, K. N., & Patil, B. S. (2012). Crucial facts about health benefits of popular cruciferous vegetables. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2011.08.004