Diyabetin İlk 8 Belirtisi Nedir ve Hangi Önlemler Alınmalıdır?
Diyabetin ilk belirtilerini öğrenerek erkenden bu hastalığa karşı önlem alabilirsiniz.
Şeker hastalığı yani diyabet, vücudunuzun, kan dolaşımındaki glukozdan nasıl faydalandığını etkileyen bir rahatsızlıktır. Vücudunuzda aşırı şeker birikimine sahip olduğunuz anlamına gelir ve çeşitli şekillerde kendini belli edebilir.
Glukoz, sağlığınız için hayati bir maddedir. Sonuçta, beyniniz dahil, kaslarınızı ve dokularınızı oluşturan hücreler için çok büyük bir enerji kaynağıdır.
Vücudunuz glukozu düzgün işleyemediği zaman, bazı ciddi negatif sonuçlar doğabilir çünkü bu durum, diğer organlarınızın işlevine müdahale eder.
Kronik diyabetin tip 1 ve 2’si vardır. Buna ek olarak, tipik olarak geri döndürülebilir diyabet formları da vardır, mesela prediyabet (düşük glukoz toleransı) ve gebelik şekeri gibi…
Başarılı bir tedavi için zamanında müdahale oldukça önemli olduğu için, bu yazıda, onları tanımlamanıza yardımcı olmak için diyabetin ilk 8 belirtisinin üstünden geçmek istiyoruz.
Diyabetin sebepleri nedir?
Diyabet, vücudunuz yeterince insülin üretmediği zaman ya da onu doğru kullanma kabiliyetini kaybettiği zaman meydana gelir.
İnsülin, pankreas tarafından üretilen bir maddedir ve birincil işlevi, kan dolaşımınızdaki glukoz miktarını azaltmaktır.
Bugüne kadar, tip 1 diyabete neyin sebep olduğuna dair tam bir açıklama yoktur. Pankreasta insülin üretiminden sorumlu hücrelerin kendini yok etmesi ile sonuçlanabilen, bağışıklık sistemi üzerinde kontrol eksikliği yüzünden olabilir.
Prediyabet ve tip 2 diyabet, hücreleriniz insüline dirençli hale gelince ve pankreas buna karşı gelmeye yetecek kadar insülin üretemeyince meydana gelir.
Hamilelik dönemindeki hormonal değişimler, vücuttaki hücrelerde insüline karşı direnç yaratabilir. Eğer pankreasınız gerekli miktarı üretemezse, kan dolaşımında glukoz birikimi olacaktır ve bu da gebelik şekeri ile sonuçlanır.
Diyabetin ilk belirtileri
Diyabetin çok sayıda erken belirtisi, diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bu nedenle, bu belirtiler fark edildiği zaman, tanıyı doğrulamak için uygun sağlık testlerini yaptırmak en iyisidir.
1. Aşırı susamak
Glukoz düzgün bir şekilde emilmediği zaman, kan dolaşımında birikmesi, susuzluğa neden olur. Bu durumnormal tükürük üretiminizi değiştirir ve susuzluk hissinizi artırır.
2. Sık sık idrara çıkmak
Diyabet hastaları sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar çünkü böbrekleri, kan dolaşımındaki aşırı şekeri filtrelemeye çalışırken çok çalışır.
Bu sizin toksinleri parçalama yeteneğinizi azaltır ve idrar yollarınızın işlemesinde başka sorunlara da sebep olabilir.
Ayrıca bakınız:Diyabet Hastaları İçin Uygun 4 Farklı Tarif
3. Uyku sorunları
Yüksek kan şekeri, zamanında düzgün bir şekilde kontrol altına alınmadığı zaman, bir hasta, uykusunda devamlı bölünmeler yaşayabilir.
Tip 2 diyabet, genelde uykusuzluk ya da dinlenme sırasında bir çeşit bölünme ile birlikte gelir.
4. Yaraların yavaş iyileşmesi
Diyabetin ilk belirtilerinden biri de, cilt ülseri ya da iyileşmesi uzun süren ya da hiç iyileşmeyen lezyonlar görülmesidir.
5. İdrar yolları enfeksiyonu
Eğer vücudunuz, kan dolaşımınızdaki glukozu kullanma kabiliyetini kaybederse, bağışıklık sisteminiz zayıflar. Bu, böbreklerinize negatif etki etmenin yanı sıra, idrar yolları enfeksiyonu hassasiyetinizi artırır.
6. Ayak problemleri
Diyabet hastaları, ayak problemlerine özellikle dikkat etmelidir. Vücudun bu kısmı, dolaşım problemleri, su tutulması ve zaman içinde negatif etkilere sahip olabilecek çeşitli diğer belirtiler yaşayabilir.
7. Bulanık görüş
Yüksek kan şekeri seviyeleri kaynaklı susuzluk, görme sağlığınızı etkileyebilir. Kan damarlarınız, bazen zarar görür ve bulanık görüş meydana gelebilir.
8. Kuru cilt
Tip 2 diyabet geliştirdiğiniz zaman, bu cildi etkileyen dolaşım problemlerine neden olabilir. Bu sebeple hastalar sık sık kuru ciltten ya da sıkılığın kaybolmasından muzdarip olabilirler.
Diyabet nasıl teşhis edilir?
Eğer diyabetiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza görünmelisiniz. Erken teşhis, diyabetin vücudunuza yapacağı negatif etkilerin tedavi edilme şansını artırır.
Doktor, bu hastalığa sahip olup olmadığınızı test etmek için aşağıdaki testlerin birini önerebilir:
- Glikohemoglobin testi (A1C). Bu analiz, iki ya da üç aylık bir zaman dilimindeki kan şekeri seviyenizi takip eder.
- Rastgele kan şekeri testi.
- Aç karnına kan şekeri testi.
- Oral glukoz tolerans testi.
Teşhisiniz onaylandığında, hayat tarzınızı iyileştirmeye kendinizi tamamen adamalısınız. Reçeteli ilaçlarla birlikte bu, daha iyi kalitede bir hayat tarzına sahip olmanızı sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.