Diyetinize Östrojen Eklemenin Faydaları

Çoğu zaman, iyi besleniyor olsanız bile, vücudunuza ihtiyacı olan her şeyi vermeyebilirsiniz. Bunun olmasını önlemek için östrojen bakımından zengin bir diyet nasıl yapabileceğinizi size göstereceğiz.
Diyetinize Östrojen Eklemenin Faydaları
Sofía Quintana Alonso

tarafından incelendi ve onaylandı. fizyoterapist Sofía Quintana Alonso.

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Sağlıklı beslenme ile ilgili diyetler bir hayat tarzına dönüşmüştür. Fakat bazen fiziksel ve zihinsel durumumuzdan çok da haberdar değilizdir. Aşağıda, diyetinize östrojen eklemenizin faydalarını bulabilirsiniz.

Muhtemelen sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine geçmeyi düşünüyorsunuzdur. Eğer bir kadınsanız, şu an doğru yerdesiniz. Bunu söylemişken, daha iyi bir hayat tarzı için hangi besinleri tüketmeye ihtiyacınız olduğuna karar vereceksiniz.

Vücudunuza östrojen sağlayacak yiyecekleri diyetinize eklemeyi amaçlıyoruz. Bu hormon, cinsel ve üreme hayatınızı optimize etmede ve organlarınızın geri kalanının tam potansiyellerine ulaşmasında etkili bir rol oynar.

Östrojenin Faydaları

Birçoğu gençliğin ebedi olduğunu düşünür ve daha sonra, yetişkinlik ve yaşlılık baş gösterip hayatınız boyunca doğru kararları vermediğinizi size hatırlatır.

Östrojen az miktarda da olsa erkeklerde de mevcut olan kadınsı bir hormondur. Kadınlarda, üretimi menopoz sırasında düşmekte ve ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

menopoz

Sonuç olarak, östrojen aşağıdakilerin olmasından sorumludur:

  • Adet döngüsünün düzenlenmesi
  • Kadınsılık sağlaması
  • Sağlığı, kasları, kemikleri, üreme ve cinsel sistemleri iyi sağlıklı tutar.

İşte bu yüzden östrojen seviyelerini korumak önemlidir, aksi takdirde sonuçlar zararlı olabilir. Bunun olmasını önlemek için, östrojen açısından zengin besinler tüketmek önemlidir.

Östrojen olmayınca vücudunuz

Östrojen seviyelerini kontrol etmezseniz, düşük seviyede östrojenden doğabilecek sağlık problemlerini önleyemezsiniz. Ancak, rahatsız hissedince, uyumakta zorluk çektiğinizde ve çok miktarda saç kaybettikten sonra fark edeceksiniz.

Östrojeni diyetinize eklemek için gerekli besinler

Şimdi bu yazıyı okumadan önceki durumunuza oranla bu konu hakkında biraz daha bilgiye sahip olduğunuza göre, östrojen seviyenizi dengelemeye yarayabilecek besin kaynakları üzerinden geçeceğiz.

Meyve ve sebzeler

Bu iki seçenek, hemen hemen tüm sorunlarınızın cevabı olacaktır. Tüm diyetlere dahil edilmişlerdir ve bu diyet de bir istisna değildir. Meyve ve sebzeler kadınlarda östrojen üretimini uyaran bir besin grubu olan fitoöstrojen içerirler.

Yüz gram sebze, 94 ile 604 mikrogram arasında fitoestrojen içerebilir. Onları bir sonraki yemeğinize eklemek hiç kötü bir fikir değildir. En iyi meyveler elma, erik, domates, hurma ve papayadır.

meyve ve sebze

Aşağıdaki sebzeleri de tüketmeye çalışın:

  • Brokoli
  • Salatalık
  • Patlıcan
  • Kabak
  • Pancar
  • Patates
  • Kereviz
  • Yonca

Fındık ve tahıl

Kuruyemiş ve tahıllar da önemli miktarda fitoöstrojen içerir. Mineral ve vitamin bakımından zengin olan diğer ürünlerle birleştirilebilir.

Keten tohumu ve susam tohumu gibi tohumları ve buğday, pirinç, arpa ve yulaf ezmesi gibi tahılları da tüketin.

Soya ve kuru meyve

Soya önemli bir fitoöstrojen kaynağıdır. Bu yiyeceğin yüz gramı yaklaşık 103 mikrogram fitoestrojen içerir. Soya, yoğurt ve tofu gibi soyadan elde edilen ürünleri de tercih edin.

Daha sonra, aynı zamanda büyük bir fitoöstrojen kaynağı olan kurutulmuş meyveler vardır. En iyi seçimi Antep fıstığıdır, ancak badem, fındık ve yer fıstığını da diyetinize dahil ettiğinizden emin olun.

Östrojen seviyesini yükseltmeye yardımcı olan üç alışkanlık

Diyetinize östrojen açısından zengin besinler eklemeye ek olarak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak aktiviteleri de yapmalısınız.

1. Aerobik egzersiz yapın

Bu tip egzersiz östrojeni metabolize etmenize yardımcı olur. Bunu yapmak, iyi hormonların oluşumunu teşvik eder. Bu nedenle, egzersiz için en az 30 dakika ayırmak önemlidir.

2. Günde 6 saatten fazla uyku

6 saatten daha az bir süre uyumak, östrojenin üretimini azaltır ve dolayısıyla libidonuzu düşürür.

uyku

3. Takviye kullanın

Takviyeler sadece tıbbi gözetim altında alınmalıdır. Östrojenin yanı sıra diğer kadınsı hormonların üretilmesine yardımcı olan protein ve bitkilerden oluşurlar. Takviye alımı son seçenek olmalıdırlar.

Biraz da bilim

Buradaki amaç, düşük östrojen seviyelerinin neden olduğu sonuçları önlemektir. Bu azalma, çoğunlukla kadınlar menopoz dönemine girdiklerinde olur. Yine de önceden önlem alırsanız, daha az risk altında olursunuz.

Bilimsel olarak, bir kadının hayatının bu aşamasında nasıl tepki göstereceğini gösteren bir örnek yoktur. Ancak, bu geçişi kolaylaştırmak için çözümler var. Diyetinize östrojeni dahil etmek de bir çözüm olabilir.

Bunun çok karmaşık olmadığını göreceksiniz. Şüphesiz, mutfağınızda meyve, sebze ve tahıl vardır. Biraz soya ve kuru meyve ekleyin. Sekiz saat uyuyun ve egzersiz yapmak için zaman ayırın. Bunlar sağlığınız için basit ama gerekli adımlardır.

Bu basit bir denklemdir. Zaman ya da mekan almayan daha sağlıklı bir yaşam tarzıdır, ancak size ailenizle birlikte hayat kalitesi katacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Rietjens IMCM., Louisse J., Beekmann K., The potential health effects of dietary phytoestrogens. Br J Pharmacol, 2017. 174 (11): 1263-1280.
  • Martín Salinas C., López Sobaler AM., Benefits of soy in women’s health. Nutr Hosp, 2017. 34: 36-40.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.