Diz Artroskopisini ve Faydalarını Öğrenin

Diz artroskopisi, ameliyat sırasında cerrahların eklemi tamamen görmesine olanak tanır. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinebilirsiniz!
Diz Artroskopisini ve Faydalarını Öğrenin

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Diz artroskopisi, cerrahi bir işlemdir. Travmalar ve ortopedik ameliyatlarda kullanılır. Bu yöntem, teşhis koymayı kolaylaştırır ve pek çok eklem hastalığının tedavisine yardımcı olur.

Diğerlerinden daha az invasiv bir yöntem olmasına rağmen, diz artroskopisinin cerrahi bir işlem olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple, yalnızca ortopedi ve travmatoloji cerrahları bunu uygulayabilir.

Ameliyatlarda görüntü kamerayla toplanır. Görüntüye ulaşmak için hemen hemen hiç iz bırakmayan küçük bir kesik açmak yeterlidir. Bu nedenle, diz artroskopisi hastanede yatış süresini azaltan non-invasiv bir işlemdir.  Vakaların çoğunda hastalar aynı gün eve gidebilir ve iyileşme süreci kolaydır.

Diz Artroskopisinin Kullanıldığı Alanlar

eklem ağrısı

Bu yöntem, uzmanlara az invasiv bir şekilde dizin içini görebilme imkanı tanır. Diz artroskopisi ciddi problemleri ve yaralanmaları tedavi etmek için kullanılır. Farklı hastalıkların ve yaralanmaların eklemlerde etkileyeceği bölgeler aşağıdaki gibidir:

  • Kemik
  • Kıkırdak
  • Bağlar
  • Menisküs
  • Tendonlar
  • Kaslar

Bu yazımızı da okuyun: Aşil Tendoniti için 5 Doğal Çözüm

Ligamentöz yaralanmalar

Çapraz bağ yaralanmaları, doğru teşhis için diz artroskopisi gerektirir. Bu yaralanmalar, ön çapraz bağlar (ÖÇB) ve arka çapraz bağlar (AÇB) olarak ikiye ayrılır. Ön çapraz bağlar aşırı hareketi kontrol eder. Diğer bağla kesiştiği için bu isimle anılır. Diğer bağ ise arka çapraz bağdır ve kaval kemiğinin arka kısmına bağlıdır.

Ligamentöz yaralanmalar çok sık meydana gelir ve genellikle şiddetli burkulmalardan sonra oluşur. Buna ek olarak, menisküs yırtılması, ön çapraz bağlar ve iç ve dış bağ yaralanmaları varsa, “mutsuz triad” olarak bilinir.

Bu rahatsızlığa sahip genç ve orta seviyede aktif bir kişide, bağın tedavisi edilmesi önemlidir çünkü bu tür yaralanmalar dejeneratif eklem hastalıklarına neden olur ve menisküs yaralanmalarına yol açabilir.

Menisküs yırtılması

menisküs yırtılması

Menisküsü yırtık olan insanlarda bu yöntem hem teşhise hem de tedaviye olanak tanır. Menisküs, dizdeki önemli fonksiyonlara yarayan bir fibrokartilajdır. İşlevleri aşağıdaki gibidir:

  • Şok emici bir sistemdir.
  • Kıkırdağı korur.
  • Eklemlerin işleyişini kolaylaştırır.

Yara yeni oluşmuşsa ve mikropsuzsa, uzmanlar menisküsü onarabilir. Diz artroskopisi ile yırtılan menisküsü tamamen onarmak mümkündür. Alternatif olarak, ilaç tedavisi de yapılabilir. Hasar gören menisküsün donör bir dokuyla değiştirildiği menisküs nakli de diz artroskopisi ile yapılabilmektedir.

Artiküler Kıkırdak Dejenerasyonu

Kıkırdak, kalça kemiği, kaval kemiği ve diz kapağı kemiğini koruyan ve kaplayan yumuşak ve esnek bir dokudur. Kıkırdak yaralanmalarının en yaygın sebebi osteoartrittir.

Bununla birlikte, osteokondritis dissekans, enfeksiyonlar, metabolik rahatsızlıklar ve travma da bu yaralanmalara sebep olabilir. Hastanın yaşına, aktivitesine ve isteğine bağlı olarak kıkırdaktaki dokuyu onarmak amacıyla çeşitli cerrahi müdaheleler yapılabilir.

Diz Artroskopisinin Faydaları

diz artroskopisi

Bu yöntem sayesinde, hastaların uzun süre hastanede kalması gerekmez. Bu da iyileşme sürecini hızlandırır. İlk olarak, bu yöntemin avantajı, cerrahın eklemi tamamen görebilmesidir.

Diz artroskopisi, artroskop isimli küçük bir aletle yapılır. Bu yöntemin bir diğer faydası ise sadece küçük bir kesik açmanın yeterli olmasıdır. Böylece ameliyat sonrasında iyileşme süreci de kolay olacaktır.

Neyse ki, bu işlemi yaptıran pek çok hasta aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Dizlerdeki kesik de küçük olacağından, ameliyat sonrası rahatsız edici izler kalmaz.

Bununla birlikte, diz artroskopisinin çeşitli yaralanmalarda veya hastalıklarda uygulandığını göz önünde bulundurmak gerekir. Bu yüzden, hastaların iyileşme süreci ve hastanede kalışı yaralanmanın türüne bağlı olarak değişebilmektedir. Özetle, bu işlemin her hastaya etkisi farklıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Arabia, J. J. M., & Arabia, W. H. M. (2009). Lesiones del ligamento cruzado anterior de la rodilla. Iatreia. https://doi.org/10.5455/medarh.2014.68.350-352
  • Castiella-Muruzábal, S., López-Vázquez, M. A., No-Sánchez, J., García-Fraga, I., Suárez-Guijarro, J., & Bañales-Mendoza, T. (2007). Artroplastia de rodilla. Rehabilitacion. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(07)75532-9
  • Estévez Perera, A., Díaz Hernández, I., Porro Novo, J., Torres Carballeira, R., & Calderón García, A. (2008). Evaluación y entrenamiento isocinético en rehabilitación post artroscópica de rodilla de paciente con Artritis Reumatoide. Revista Cubana de Reumatología: RCuR10(11), 11–19.
  • Gicquel, P. (2009). Artroscopia en el niño. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71601-9

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.