Diz Kapağı Çıkığı Hakkında Her Şey

Diz kapağı çıkığı sıklıkla yere düştüğünüzde bacağınızın ani yönünün değişmesi sonucu oluşur. Bu makalede bunun hakkında daha fazla bilgi edinin.
Diz Kapağı Çıkığı Hakkında Her Şey

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Diz kapağı çıkığı, diz kemiği yerinden çıkmaya zorlandığında ortaya çıkar. Bir düşme ile, dize doğrudan bir darbe sonucu veya döndürüldükten ya da büküldükten sonra ortaya çıkabilir.

Genellikle diz kapağı çıkığı bacağın dışına doğru gerçekleşir. Atletik aktivite sırasında ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Diz kapağı çıkığının nedenleri

diz kapağı ağrısı

Diz kapağı çıkığı sıklıkla bacağın yere değdiğinde ani yön değiştirmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte, dizde doğrudan bir yaralanma olduğunda da ortaya çıkabilir. Neredeyse her zaman kişinin buna yatkınlığı olmasından kaynaklanmaktadır.

Patellanızı veya diz kapağınız çıktığında, eklem kararsız hale gelir ve düşebilirsiniz. Ayrıca, şiddetli ağrı hissedersiniz ve dizinizi bükemezsiniz. Çoğu zaman, insanlar patellalarını yerinde bile görebilir ve dizlerinin deforme olduğunu fark edebilirler. Bununla birlikte, doğrudan travma nedeniyle patellar veya diz kapağı çıkığı meydana gelirse, eklem kapsülünü bile kırabilir.

Diz kapağı çıkığı riskini artıran faktörler

Bazı faktörler diz kapağı çıkığından muzdarip olma riskini artırabilir. Bunlar arasında, aşırı kilolu veya uzun boylu olmak veya daha önce başka bir patella çıkığı veya başka bir diz sakatlığı geçirmiş olmak, bunda rol oynar.

Ayrıca, dislokasyona uğramış bir diz kapağına maruz kalma riskini artıran fiziksel özellikleri de dikkate almalısınız, örneğin:

  • Patella Alta: Aşırı yüksek bir patellaya sahip olmak.
  • Dizleri vurma: X şeklindeki bacaklara sahip olmak, kuadriseps ve patellar tendon arasındaki açıyı arttırır ve patellanın yer değiştirmesini destekler.
  • Lateralize patellar tendon yerleştirme
  • Medial patellofemoral bağ rüptürü: Bu bağ patellayı iç kısımdaki femur ile bağlar. Diz uzatıldığında patella patlamasını önler, yani çoğu durumda çıkık meydana gelir.

Teşhis ve semptomlar

Patellar veya diz kapağı çıkığı tanısı koymak için, doktor patella’ya dokunacak ve dizini farklı yönlerde hareket ettirerek bükecektir. X-ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) kullanarak çıkık diz kapağı ve diğer diz yaralanmalarının görüntülerini görebilirler.

Çıkık bir diz kapağınız varsa, genellikle aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

  • İlk olarak, şişme ve deforme olmuş bir diz.
  • İkincisi, dizinizi bükememe veya bacağınıza ağırlık verememe.
  • Üçüncü olarak, patella diz dışına doğru yer değiştirir.
  • Hassasiyet ve ağrı.
  • Ayrıca, patellar hipermobilite.
  • Son olarak, osteoartrit gelişme riskini artırabilecek kıkırdak yaralanmaları.

Semptomları nasıl iyileştirirsiniz

diz ağrısı

Çıkmış bir diz kapağının neden olduğu semptomları hafifletmek için uzmanlar şunları tavsiye eder:

  • Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar alın. Bu ilaçların kullanımı iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bunları her zaman doktorunuz tarafından belirtilen programa göre almayı hatırlamanız gerekir.
  • Buz uygulayın. Buz iltihabı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur ve dokuya zarar vermeyi önler. Uzmanınızın talimatlarına göre dizinize yerleştirin.
  • Bacağınızı yüksekte tutun. Dizinizi olabildiğince kalbinizin seviyesinden yükseltmeye çalışın. Bu şekilde, ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olursunuz.
  • Fizik Tedaviyi bir düşünün. Bir fizyoterapist size diz hareketini iyileştirmek için egzersizler öğretecektir. Egzersizler sayesinde dizinizi güçlendirir, stabiliteyi arttırır ve ağrıyı hafifletirsiniz.

Sonuç

Bazı durumlarda, patellar veya diz kapağı çıkığı, özellikle fiziksel faktörler sizi bunlardan muzdarip olmaya karşı duyarlı hale getirirse önlenemez. Bununla birlikte, uygun teknikleri kullanarak egzersiz yapın ve dizlerinizi güçlü ve esnek tutmaya çalışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.