Doğru Mu Yanlış Mı? Patlamış Mısır Kilo Aldırır Mı?
Patlamış mısır kilo aldırır mı?
Bu sorunun cevabı kilo almaktan korkanlar veya kilo vermek isteyenler için çok önemlidir.
Bu sebeple, buradaki doğru nedir? Eğer diyet yapıyorsanız patlamış mısır tüketebilir misiniz?
Patlamış mısır hakkında mitler ve karşıt görüşler bulunmaktadır. Ancak, beslenme uzmanları vücut için fayda sağladığından sağlıklı bir seçenek olarak önermektedir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Ayrıca bu yazıyı da okuyun: Kilo Vermek için Deneyebileceğiniz 5 Aperatif
Patlamış Mısır Kilo Aldırır Mı?
Patlamış mısır, bir mısır çeşidinden gelmektedir. Isıya maruz kaldığında, patlamış mısırın içindeki su ve nişasta fazla ısınmaya bağlı olarak patlar. Bu süngerimsi yapı ve karakteristik aroma işte bu şekilde açığa çıkar.
Aslında, kolay oluştuğundan dolayı, birçok ülkede popülerdir, özellikle sinemalarda eşlik etmesi ile veya atıştırmalık olarak idealdir.
Peki ama patlamış mısır kilo aldırır mı?
Aslında, bu duruma göre değişir, ticari patlamış mısır, genellikle, enerji değeri ilave edilmiştir. Evde yapılanlardan farklı olarak, yüksek oranda tuz, şeker, karamel hatta tereyağ içerdiklerini söyleyebiliriz.
Ancak, patlamış mısır evde kendiniz yaptığınızda, sağlıklı bir atıştırmalık olabilir. Aslında Antioxidants isimli dergide yayınlanan bir çalışmaya göre mısırın bileşimi analiz edilmiştir ve 1 bardak ev yapımı patlamış mısırın sadece 30 kalori olduğu tespit edilmiştir.
Patlamış Mısır Kilo Aldırır Mı? Nasıl Yapılırsa Kilo Aldırmaz?
Eğer daha önce hiç patlamış mısır yapmayı denemediyseniz, bu tarifi not edin. 2 çorba kaşığı sıvı yağ, geniş bir kapaklı tencere ve yarım bardak patlamış mısır. 5 dakikadan kısa bir sürede, lezzetli bir sonuç alabilirsiniz!
- İlk önce, tencere koyduğunuz yağı orta ateşte ısıtın.
- Sıcak olduğunu hissettiğinizde, mısırı ekleyin, yağ ile karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.
- Aniden mısırların patlamaya başladığının sesini duyacaksınız. Bu ses kesilene kadar kapağı açmadan bekleyin.
Aroma için şeker, tuz veya zevkinize göre baharatlar ilave edebilirsiniz, veya bu haliyle tüketebilirsiniz. Eğer, doğal bir kalite arıyorsanız, aroma vericileri eklemelisiniz.
Ayrıca bu yazıya da bakınız: Mısır Kaplı Sosis Tarifi
Patlamış Mısırın Sağladığı Besinler Nelerdir?
Pratik ve ucuz bir seçenek olmasına ek olarak, patlamış mısır bir çok besinsel faydası bulunmaktadır. Aslında, karbonhidrat, diyet lifler, yağ ve protein içerir. Dahası vitaminler ve mineraller de içermektedir. Nutrition Data yayınlanan kaynağa göre patlamış mısır aşağıdaki komponentleri içermektedir.
- B1, B3, ve B6 vitaminleri
- E vitamini
- Mineraller, örneğin, demir, manganez, çinko ve bakır
- Fosfor ve potasyum
- Lif
- Polifenoller
Ek olarak, bilim insanlarına göre; yulaf, buğday ve pirince kıyasla mısır en fazla antioksidan kapasitesine sahiptir. Bu durum içerdiği fenolik bileşenler (hücreleri koruyan kimyasal maddeler) sayesindedir. Ne mutlu ki, pişirme işlemi bozulmasına veya azalmasına neden olmamaktadır.
Patlamış Mısır Yemenin Faydaları Nelerdir?
Birçok insanın bunu bilmemesine rağmen patlamış mısır yemek belirli sağlık faydaları sağlamaktadır. Çünkü mısır tam tahıldır. İçerdiği besinler nedeniyle, genel sağlığınız ve sıhhatinizi iyileştirir.
Patlamış mısır yemenin bazı faydaları aşağıda listelenmiştir:
Kilo ve sindirim kontrolü
Patlamış mısır, açlık duygusunu bastırmak isteyen kişiler için iyi bir seçenektir. Bu sebeple, kalorisinin düşük olmasına ek olarak, lif içermesi sebebiyle tokluk hissi verir. Bu yüzden, ara öğün atıştırması olarak, patlamış mısır iştahınızı düşürebilir. Doğal olarak, vücut ağırlığınız üzerinde de bir etkisi olur.
Ayrıca, patlamış mısır tüketen kişilerde bağırsak geçişinin çalışmasını iyileştirir ve böylelikle şişkinliği düşürür.
Hastalıkların önlenmesi
Patlamış mısır içerdiği lifin yanı sıra fenolik bileşenler kandaki kolesterolün düşmesinde rol oynar. Bu, sırayla aterom plaklarının (yağ yumrusu plakları) oluşumunu önler. Aterosklerosis (damar sertleşmesi) oluşumu düşük kardiyovaküler risk oluşturmaktadır ve bunun için patlamış mısır tüketimi koruyucu bir faktördür.
Ayrıca, patlamış mısır tuzsuz olarak tüketildiğinde kan basıncını düşürücü etkisi vardır ve glukoz seviyesini dengeler. Aslında, çalışmalar kardiyak patolojilerini önlemenin, ilave şekerlerin var olmadığı düşünülürse diyabete bağlı risklerin azalması demek olduğunu ifade etmektedir.
Sonuç Olarak, Patlamış Mısır Kilo Aldırır Mı?
Patlamış mısırın size kilo aldıracağını düşünmeyi bırakmanın zamanı geldi. Unutmayın ki, beslenme uzmanları diğer atıştırmalıklara alternatif olarak tamamen sağlıklı bir seçenek olarak görmektedir. Hepsinden iyisi, patlamış mısır düşük kalorilidir ve sağlığınızı destekleyen besinleri sağlamaktadır.
Eğer açlığınızı tatmin etmek, kilonuzu kontrol etmek ve ya hatta anksiyetenizi yatıştırmak istiyorsanız, patlamış mısır mükemmel bir seçenektir. Tabii ki, koruyucular ve katkı maddeleri içermesi sebebiyle markette satılanları tüketmekten uzak durun.
Sonuç olarak, gidin ve kendi ev yapımı patlamış mısır tarifinizi yaratın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gear, J. R. (2006). El cultivo del maíz en la Argentina. Serie de Informes Especiales de ILSI Argentina, Volumen II: Maíz y Nutrición, 4.
- Nguyen, V., Cooper, L., Lowndes, J., Melanson, K., Angelopoulos, T. J., Rippe, J. M., & Reimers, K. (2012). Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal, 11(1), 71.
- Coco, M. G., & Vinson, J. A. (2019). Analysis of Popcorn (Zea Mays L. var. Everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants, 8(1), 22.
- Nutrition Data. Snacks, popcorn, air-popped Nutrition Facts & Calories. Disponible en https://nutritiondata.self.com/facts/snacks/5356/2.
- Bautista-Ramírez, E., Salinas-Moreno, Y., Santracruz-Varela, A., Córdova-Téllez, L., & López-Sánchez, H. (2019). Características físicas y químicas de la raza de maíz Palomero Toluqueño. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 10(2), 441-446.
- Grandjean, A. C., Fulgoni III, V. L., Reimers, K. J., & Agarwal, S. (2008). Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association, 108(5), 853-856.