Down Sendromlu Bir Çocuk Yetiştirmek
Down sendromlu çocuklar da diğerleri ile aynı ihtiyaçlara sahiptir ve onlara da diğer çocuklara davranıldığı gibi davranılmalıdır.
Her çocukta olduğu gibi, iyi bir iletişim Down sendromlu çocukları yetiştirmek söz konusu olduğunda da kilit rol oynar. Buna ek olarak, anne babalar çocukların sağlığını ve beslenmesini yakından takip etmelidir.
Eğer Down sendromlu bir çocuğunuz varsa, becerilerini geliştirmek için aktiviteler yapmalarını teşvik etmelisiniz.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu, iki tane olması gereken 21. kromozomun üç kopyasının olması nedeniyle meydana gelen genetik bir değişimdir. Bu bozukluk, 1.000 bebekten 1’inde görülmektedir ve dünya çapında en yaygın genetik değişimlerden biri olarak bilinmektedir.
Down sendromunun sebepleri net değildir. Bazı vakalarda genetik olabilirken, bazı vakalarda ise annenin yaşıyla ilişkilidir. Bu sendromun bilinen başka bir sebebi yoktur.
Down sendromlu çocuklar, badem göz, büyük dudaklar ve küçük kulaklar gibi benzer fiziksel özellikler gösterir. Bununla birlikte, bu çocuklarda tamamen farklı karakterler görülebilir. Öğrenme şekilleri ve espri anlayışları çeşitlilik gösterebilir.
Kesin olarak bilinen bir şey varsa, o da Down sendromlu çocukların duygusal zekalarının çok yüksek olduğu ve şefkat göstermeyi sevdikleridir.
Bu yazımızı da okuyun: Sevgi Dolu bir Çocuğa Sahip Olmak için 5 İpucu
Down Sendromlu Çocuklar Nasıl Yetiştirilir?
Down sendromlu bir çocuğun ebeveyni olmak, başlı başına bir maceradır. Ayrıca biraz da sıkıntılı olabilir çünkü bu konuda yeterli bilgi yoktur.
Eğer çocuğunuzda bu sendrom varsa endişelenmeyin. Çocuğunuzu destekleyip ona sevginizi gösterdiğiniz sürece, Down sendromlu bir çocuk yetiştirmenin pek farkı yoktur.
Down sendromlu bir çocuğa nasıl davranılması gerektiğine dair pek çok ipuçları vardır. İlk olarak, çocuğunuzun tamamen normal olduğunun bilincinde olmalı ve bu şekilde davranmalısınız. Bunun için, anlayışlı olmak gerekir.
Ayrıca, çocuğunuza onu ne kadar sevdiğinizi de göstermelisiniz. Down sendromlu bir çocuk yetiştirmede size yardımcı olabilecek ipuçlarına bir göz atalım.
İyi bir şekilde iletişim kurun
Çocuğunuzla aranızda iyi bir iletişim olması çok önemlidir. Down sendromlu bir çocukla konuşurken kendinizi ifade etme biçiminize daha fazla dikkat etmelisiniz.
Bu sendroma sahip çocuklarla konuşmak genellikle daha uzun sürer. Benzer şekilde, çocukların dil ve iletişim problemleri olabilir. Bununla birlikte, umutsuzluğa kapılmamalısınız. Sabırlı olmaya ve çocuğunuzla konuşmak için uygun bir yöntem bulmaya çalışın.
Kardeşleriyle ve diğer çocuklarla iletişim kurmaya teşvik edin
Down sendromlu çocuklar, farklı zamanlarda ortaya çıkan gelişim aşamalarına sahiptir ancak bu durum onların başkalarıyla etkileşime girmesini engellemez.
Kardeşleriyle veya diğer çocuklarla etkileşim halinde olmak, çocuğun tamamen veya tatmin edici seviyede gelişmesine olanak tanıyacaktır.
Ayrıca, etraflarındaki yetişkinlerle de iletişim kurmak önemlidir. Çocuğunuzu başkalarıyla konuşmaya ve fikir alışverişi yapmaya teşvik ederseniz, kendisini iyi hissedecektir. Böylece, sizin yakın çevreniz de çocuğunuzun durumu hakkında bilgi sahibi olur.
Çocuğunuzun nasıl bir okula gitmesi gerektiğine karar verin
Bu sendroma sahip bir çocuk, normal bir devlet okuluna gidebilir. Ayrıca, kendisi gibi Down sendromlu olan veya olmayan çocuklarla iletişim kurma fırsatı sunacağı için, devlet okulu tavsiye edilir. Böylece çocuk öz güvenini geliştirebilir ve ilişkiler kurabilir.
Eğitim söz konusu olduğunda, Down sendromlu çocukların diğerlerine kıyasla farklı bir öğrenme temposu olacağını unutmamak gerekir. Bu sorun, anne babanın evdeki yardımı ve öğretmenin desteğiyle çözülebilir.
Down sendromlu çocukların farklı gelişim aşamalarından geçtiklerini her zaman göz önünde bulundurmalısınız.
Çeşitli aktiviteler yapmalarını sağlayın
Hepimizin özel bir yeteneği vardır. Down sendromlu çocuklar da farklı değildir ve onların da belirli alanlarda özel yetenekleri olabilir. Down sendromlu çocuklar, her aktiviteyi etkili bir şekilde tamamlayabilir.
Önemli olan, yeteneklerini keşfedebilmeleri için onları cesaretlendirmektir. Çocukların yapabileceği aktivitelere bir göz atalım:
1. Sanatsal faaliyetler
Resim yapmak, enstrüman çalmak veya dans etmek, Down sendromlu çocukların duygusal zekalarının gelişmesine yardımcı olabilir. Eğer bu sendroma sahip bir çocuğunuz varsa, çocuğunuzu drama, dans ve şarkı söyleme kurslarına yazdırabilirsiniz. Böylece çocuğunuz farklı biçimde düşünmeyi öğrenir.
2. Spor faaliyetleri
Spor yapmanın Down sendromlu çocuklara bir sürü faydası vardır. Fiziksel kondisyonlarını ve takım çalışması kabiliyetlerini bu şekilde güçlendirebilirler. Özellikle kısa süreli sporlar oldukça faydalıdır. En çok tavsiye edilen spor dalları aşağıdaki gibidir:
- Yüzme
- Futbol
- Ritmik jimnastik
- Basketbol
- Masa tenisi
- Dövüş sporları
3. Oyunlar
Her çocuğun, gelişimi için oyunlara ihtiyacı vardır. Bu bakımdan, Down sendromlu çocukların oyun oynaması önemlidir. Oyunlar sayesinde, çocuğunuza istediğiniz her şeyi öğretebilirsiniz.
Çocuğumun Beslenmesine Ayrı Bir Özen Göstermeli Miyim?
Down sendromlu çocuklarda beslenme oldukça önemlidir. Bu bozukluğa sahip çocukların, emmeyi veya biberondan içmeyi öğrenmesi genellikle uzun sürer. Bu nedenle, sabırlı olmaya ve çocuğunuzun yeni yiyeceklere adapte olmasını sağlamaya çalışın.
Çocukluk çağında, çocukların her besin grubundan yiyecekler tüketerek dengeli bir şekilde beslenmesi önemlidir. Bununla birlikte, çocuklar genellikle daha kısa boylu olduğu ve daha az fiziksel aktivite yaptığı için kilo almaya daha yatkındır.
Down Sendromlu Çocukların Sağlığı
Down sendromlu çocukların büyük bir çoğunluğu, kalp sorunlarından muzdarip olabilir. Bu çocukların %45’inin, kalple ilişkili sağlık sorunları yaşadığı bilinmektedir.Benzer şekilde, akciğer sorunları yaşamaya da daha yatkın olan bu çocuklar daha sık soğuk algınlığı yaşayabilir.
Down sendromlu çocuklarda yaygın olan diğer sağlık problemleri ise, duyma bozuklukları ve katarakt, miyop veya strabizmus gibi görme problemleridir. Bazı bebekler bağırsak malformasyonu ile doğduğundan, çocuklar tekrarlayan mide problemleri yaşayabilir.
Bu hastalıkların hepsi tedavi edilebilir olduğundan, endişelenmeye gerek yoktur. En önemlisi hastalıkları önlemektir. Bu nedenle, eğer Down sendromlu bir çocuğunuz varsa, çocuğunuzun sağlığını yakından takip etmeli ve düzenli bir şekilde doktora gitmelisiniz..
Sonuç olarak
Down sendromlu bir çocuk yetiştirmek, bazı aileler için zor olabilmektedir. Bununla birlikte, bu oldukça değerli bir tecrübedir. Sevgi, ebeveynlere her zorluğun üstesinden gelme gücü verir.
Çocuğunuzun gelişimine destek olabilmek için, yukarıda bahsettiğimiz tavsiyeleri uygulamaya özen gösterin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- UN. (n.d.). Día Mundial del Síndrome de Down. Naciones Unidas. https://www.un.org/es/observances/down-syndrome-day
- Nina N. Powell-Hamilton. (n.d.). Síndrome de Down (trisomía 21). MD, Sidney Kimmel Medical College at Thomas Jefferson University
https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-infantil/anomal%C3%ADas-cromosómicas-y-genéticas/s%C3%ADndrome-de-down-trisom%C3%ADa-21 - Moraleda, E. (2011). Análisis del desarrollo morfosintáctico en personas con Síndrome de Down en el periodo infantil y adolescente. Revista de investigación en Logopedia, 1(2), 121-129. https://www.redalyc.org/pdf/3508/350835625003.pdf
- García, M. D. C., Bello, M. A. R., & Martín, M. B. G. (2017). Habilidades cognitivas, conducta y potencial de aprendizaje en preescolares con síndrome Down. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 8(20), 87-110. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1400
- Pineda, A. I. P., & García, B. M. G. Síndrome de Down y deporte. EF Deportes. https://www.guiadisc.com/wp-content/uploads/S%C3%ADndrome-de-Down-deporte-y-beneficios.pdf
- Moreno-Vivot, E. (2012). El recién nacido con síndrome de Down. ReV esp pediatR, 68(6), 404-408. https://www.sindromedown.net/carga/adjuntos/cNoticias/12_1_revista_1.pdf#page=7
- Fundación Española del Corazón. (n.d.). el 45 % de los niños con síndrome de Down sufre una cardiopatía congénita. Fundación Española del Corazón. http://www.fundaciondelcorazon.com/prensa/notas-de-prensa/2355-ninos-sindrome-down-sufre-cardiopatia-congenita-.html