Duygusal Suistimal İçeren İlişki Uyarıları

Gençleri duygusal suistimal içeren ilişkilerde görmek giderek daha yaygın hale geliyor. Yardım aramanın ve toksik ilişkiden çıkmanın zamanı gelip gelmediğini size bildirecek bazı davranış kalıplarını göstereceğiz.
Duygusal Suistimal İçeren İlişki Uyarıları

Tarafından yazılmıştır Raquel Lemos Rodríguez

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Çiftler arasında suistimal, gençler ve ergenlik çağındakiler arasında giderek daha fazla görülmektedir. Genellikle, duygusal suistimal içeren bir ilişki içinde olduklarını fark etmezler. Bu nedenle, bu makalede, bazı uyarı işaretlerini nasıl ayırt edebileceğinizi göstereceğiz.

Bu makaleyi okuyorsanız, duygusal suistimal içeren ilişki içinde olduğunuz için okuduğunuzu düşünebilirsiniz. Belki kendinizi kötü hissediyor olabilirsiniz, ya da belki de partnerinizin zararlı şekillerde hareket ettiğini fark etmiş olabilirsiniz.

Bu durumda, sizi bu durumdan çıkarmak için gerekli araçlara sahip bir uzmana danışmalısınız.

Duygusal suistimal içeren ilişkinin belirtileri

1. Düşmanca Tutum

Bu, duygusal suistimal içeren bir ilişkinin ana belirtilerinden biridir. Aslında, Psikolojik yakın eş şiddeti ve disfonksiyonel ilişkiler arasındaki sınırlar: psikolojik ve adli uygulamalar makalesinde, bunun cinsel ve toplumsal cinsiyet klişeleri nedeniyle olabileceğini belirttiğinden bahsedilmiştir.

Patolojik kıskançlık veya şiddetin çatışmaları çözmenin bir yolu olduğu fikri, duygusal suistimal içeren ilişkinin varlığına da işaret edebilir. Ayrıca, duygusal istismar durumlarında her gün hem fiziksel hem de zihinsel manipülasyon ve saldırganlık meydana gelebilir.

aile içi duygusal suistimal

2. Duygusal Suistimal İçeren İlişkide Öfke Yansıtma

Duygusal suistimal içeren bir ilişkinin bir başka belirtisi öfkenin yansıtılmasıdır. Her zaman kızgın olan insanların bu öfkeyi ifade etme dürtüsü vardır. Sonuç olarak, etraflarındaki insanlara zarar verirler.

Bu öfke patlamalarına sebep olan nedir?

Gerileme, işteki sorunlar veya finansal sorunlar. Ancak, bu asla partnerinizin size zarar vermesine sebep olmamalıdır. Partneriniz, bir profesyonele danışarak öfkesini yönetmeyi öğrenmelidir.

3. İletişim eksikliği

Bu bir anda olan bir şey değildir. Aslında, zamanla aşamalı bir biçimde gerçekleşir. Suistimal eden kişi sessizliği, hoşlandığı veya hoşlanmadığı şeylerle ilgili açıkça iletişim kurmak yerine, bir ceza biçimi olarak kullanmaya başlar.

Daha sonra, suistimal eden kişi sessizliği manipüle etmenin ve bastırmanın bir yolu olarak kullanır. Eşiniz iletişim kurmuyorsa ve sizi kötü hissettirmek için sessizliği kullanıyorsa, suistimal içeren bir ilişki içindesiniz ve ayrılmayı düşünmelisiniz.

4. Suçlama

Duygusal suistimal içeren bir ilişki içinde olduğunuza dair bir başka işaret, suistimal eden kişinin her şeyin sizin suçunuz olduğunu söylemesidir. Sizi herhangi bir şey için suçlayacaktır: bir şey kırılırsa, rahatsız hissediyorsa veya iş yerinde bir sorun yaşıyorsa bile sizi suçlayacaktır.

Sizi suçlayabileceği bazı şeyler saçma sapan bile olabilir.

birbirini suçlayan çift

Bu gibi durumlarda, kendinizi buna kaptırmamaya çalışmanız önemlidir. Ayrıca, suçlanmakta olduğunuz şeyin aslında sizin suçunuz olmadığını anlamalısınız.

Karşınızdaki insana inanmaya devam ederseniz, bu kendinize güveninizi tamamen kaybetmenize neden olabilir.

5. Mutlak Kontrol

Duygusal suistimal içeren bir ilişkiye dair son belirtiler, partnerin mutlak kontrolüne duyulan ihtiyaçtır. Partneriniz paranızı, çocuklarınızı, işinizi veya arkadaşlarla zamanınızı kontrol etmeye çalışacaktır. Bu, bağımsız olmadığınız anlamına gelmez, partnerinizin bir uzantısı olduğunuz anlamına gelir.

Şüphesiz, bu saldırgan veya istismar eden bir kişinin yaptığı bir şeydir. Partnerinize bağımlı olduğunuzda, boyun eğmeniz daha kolaydır. O zaman, istismarcı, size ne isterse yapabilir, çünkü onun insafına kalmışsınızdır.

Duygusal Suistimal İçeren İlişki Nasıl Bırakılır?

Şüphesiz, duygusal suistimal içeren bir ilişki içindeyseniz yapmanız gereken ilk şey profesyonel bir psikologa gitmektir. Bu kişi sizi dinler, durumunuzu analiz eder ve neler olduğunu sağlıklı, olgun ve deneyimli bir bakış açısıyla görmenize yardımcı olur.

Bu, bazı şeyler üzerinde çalışmak için çift terapisine gitmeniz gerekip gerekmediğini size bildirecektir. Örneğin, iletişim üzerinde çalışmanız veya birbirinizin alanına saygı duymanız gerekebilir. Tam tersi, ayrılmanız da gerekebilir.

Bir psikolog görmek neden bu kadar önemlidir?

Başkalarıyla olan ilişkinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Buna ek olarak, sağlıklı bir partnerde ne aramanız gerektiğini öğrenebilir ve deneyimlerinizden bir şeyler öğrenebilirsiniz.

Umarız bu makale suistimal kalıplarını saptamanıza yardımcı olmuştur. Bu sayede harekete geçip ilişkinizi sonlandırabilirsiniz. Yardım aramadıkları müddetçe, istismarcı veya incitici insanlar değişmez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.