Eklem Sorunları İçin Takviye Gıdalar

Gıda takviyeleri, eklem problemlerinin neden olduğu ağrı ve sızıların önlenmesine ve geciktirilmesine yardımcı olur. Yararlı etkileri ağrı kesici ihtiyacını azaltabilir.
Eklem Sorunları İçin Takviye Gıdalar
Franciele Rohor de Souza

Yazan ve doğrulayan Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Son Güncelleme: 19 Haziran, 2021

Gıda takviyeleri, en yaygın dejeneratif eklem sorunları arasında olan osteoartrit gibi rahatsızlıkları iyileştirebilir. Bu durumun ana özelliği, kıkırdağın bozulması ve sinovyal zarın iltihaplanmasıdır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ağrıyı azaltmak için yapılan bazı çalışmalarda gıda takviyeleri ile yapılan tedaviler en üst sıralarda yer aldı.

Bazıları için sürpriz olabilir, ancak iyi bir yaşam tarzı ve doğru beslenme, eklem sorunlarının başlamasını geciktirmeye ve ilerlemelerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, kişinin önleyebileceği, değiştirebileceği veya tedavi edebileceği risk faktörlerini hesaba katmak önemlidir.

Ana semptom, eklemi kullanırken ve gün geçtikçe üzerine baskı uygularken kötüleşen ağrıdır. Ayrıca, diğer belirtiler şunlar olabilir:

  • Dinlendikten sonra sertlik
  • Eklemin hareketle kütlemesi
  • Deformite
  • Sinovyal sıvının şişmesi veya sızıntısı

Kas atrofisi ve kas kontraktürleri de oluşabilir. Sıkışmış sinirler, omurganın osteoartrit durumunda sık görülür ve kollara veya bacaklara yayılan ağrıya neden olabilir.

Eklem problemleri için farmakolojik tedavi

Osteoartrit tedavisi temel olarak ağrıyı gidermeyi amaçlar, ancak bazı ilaçlar kıkırdak dejenerasyonunu yavaşlatabilir. Bu durumun ileri evrelerinde olan bir hasta ameliyat gerektirebilir.

Oral terapi, gıda takviyeleri ve ilaçları içerir

Ağrı kesici olarak kullanılanlardan bazıları şunlardır:

  • Parasetamol, NSAID’ler, opioidler veya kortikosteroidler gibi hızlı etkili analjezikler
  • Ayrıca, yavaş etkili ilaçlar veya kondroitin sülfat, glukozamin sülfat, diaserin ve hyaluronik asit gibi uzun etkili ilaçlar

Eklem içi tedavi

Eklem içi tekniklerde en sık kullanılan ilaçlar hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve gecikmeli etkili kortikosteroidlerdir.

Topikal yol

NSAID’ler, revülsif bitkisel maddeler, kondroitin sülfat ve hyaluronik asit, termal yakılar veya soğuk/ısı teknikleri ile merhemlerin, kremlerin ve jellerin topikal kullanımı ağrı için tamamlayıcı bir tedavi olabilir.

Ameliyat

Bu prosedür konservatif cerrahi ve protez değiştirme tekniklerini içerir.

bacakta ağrı

Eklem sorunları için bir tedavi olarak gıda takviyeleri

Kollajen ve hyaluronik asit

Kişiler bunları tek tek veya birlikte kullanabilirler.

Aslında, kolajen ve hyaluronik asit, bazı durumlarda daha küçük dozlarda glukozamin, kondroitin sülfat veya vitamin ve minerallerle birleşebilir. Bu tür gıda takviyeleri, yapısal ve koruyucu etkileri nedeniyle kıkırdağın bozulmasını önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olur. Çalışmalar, yararlı etkilerinin NSAID’lere olan ihtiyacı azaltabileceğini ortaya koymaktadır.

Tek başına veya yukarıdakilerden herhangi biriyle kombinasyon halinde fitoterapi, ağrı ve/veya iltihaplanma gibi hafif ve orta dereceli semptomların tedavisinde de faydalıdır. Ayrıca, kullanılacak ana bitkiler, aşağıdakiler gibi analjezik ve anti-inflamatuar etkiye sahip olanlardır:

  • Boswellia
  • Zerdeçal
  • Zencefil
  • Söğüt
  • Çayırmelikesi
  • Vitaminler ve besinler

Eklem sorunları için besin takviyeleri grubuna vitamin ve mineraller de dahil edilebilir. Her iki besin de kolajen sentezinde rol oynar. Aslında, C, D ve E gibi vitaminler ve magnezyum, silikon ve kükürt gibi mineraller, kıkırdak metabolizmasının çeşitli süreçlerinin bir parçasıdır.

C vitamini, kolajen ve glikozaminoglikanların üretimini uyarır. Bununla birlikte, D vitamini proteoglikanların sentezine katılır ve E vitamini, kondrositlerin büyümesini artırarak kıkırdak matrisinin korunmasını geliştirir.

Ayrıca B1, B6 ve B12 vitaminlerinden oluşan B kompleksi, parasetamol gibi analjeziklerin ve antienflamatuar ilaçların etkisini arttırır.

Mineraller arasında magnezyum, hücre zarlarının ve kemik yapısının bir parçasıdır. Bir dengesizlik D vitamini sentezini engellediği için kalsiyum ile dengelemeniz gerekir. Ayrıca, silikon elastin ve kollajen sentezine katılır. Bilmiyor olabilirsiniz ama kükürt, tendonları, kıkırdakları ve bağları oluşturan bir element olan kolajenin bir parçasıdır.

Eklem sorunları için gıda takviyeleri, hijyen ve önleme yöntemleri

Eklem sorunlarının gelişmesi için hafif rahatsızlık veya risk faktörleri gösteren kişilerde genel önleyici tedbirlerin alınması önemlidir. Bu önlemler arasında şunlar bulunur:

  • Dengeli beslenme ve dolayısıyla doğru kilo
  • Ayrıca kolajen ve mukopolisakkarit açısından zengin besinler tüketmek.
  • Ek olarak, eklemleri etkileyen aktivitelerden kaçınarak düzenli egzersiz yapmak
  • Ayrıca, duruşları zorlamayın ve uzun süre aynı pozda kalmaktan kaçınmka
  • Kronik durumlarda ısı, akut durumlarda soğuk uygulamak
  • Son olarak, rahatsızlığı gidermek için kıkırdak besinlerine veya fitoterapiye dayalı gıda takviyeleri kullanmak

Sonuç

Kollajen ve hyaluronik asidin tek başına veya birbirleriyle kombinasyon halinde oral gıda takviyeleri sadece eklem problemlerinin önlenmesinde ve hafif ila orta evrelerinde faydalıdır. Sonuç olarak, özel durumunuzda en yararlı olacak takbiyeler hakkında tavsiye almak için bir doktora danışmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • González Iturri, J. J. (1998). Lesiones musculares y deporte. Revista Brasileira de Medicina Do Esporte. https://doi.org/10.1590/s1517-86921998000200002

  • Silva, V. R. L. da, Menezes, A. M. B., & Noal, R. B. (2009). Sintomas articulares crônicos em adultos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil: prevalência e determinantes. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/s0102-311×2009001200005

  • Allona López, S., Cisneros Larrea, L., Marín Labanda, R., Rubio Castañeda, F. J., & Samper Lamenca, B. (2015). Descripción de la movilidad física en una muestra de personas de 65 a 75 años de una zona de salud de Zaragoza capital. Nure Investigación.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.