Diyetinize Jelatin Eklemek İçin Beş Neden
Neden diyetinize jelatin eklemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Jelatin son yıllarda sağlıklı bir tatlı olarak popülerleşti. Kalorisinin çok az olması ve yüksek enerji veren besinleri barındırması sayesinde metabolizmanızı destekleyip kilo vermenize yardımcı olması sanırız bu popülerliği açıklayabilir.
Çok uzun süre jelatinin sağlıksız olduğu düşünüldü. Tartışmasız bunun en büyük nedeni, uzun süre raflarda görmüş olduğumuz sağlığa zararlı birçok madde içeren jelatinler olmuştur. Fakat bugünlerde, doğal halinde jelatini tüketmenin açlık krizleriniz sırasında açlığınızı bastırmanın çok iyi bir yolu olduğu biliniyor.
Keza jelatinin hammaddesi protein bakımından zengindir ve antioksidanlar barındırır. Bu bileşenler vücuda alındığında kaslarınızın biçimlenmesine ve oluşumuna yardım ettiği gibi kilo verme sürecinde de yardımcı olurlar.
Peki, jelatini diyetinize eklemeniz neden öneriliyor? Cevabı bulmak için okumaya devam edin!
Jelatin nedir?
Jelatinin sağlığınıza faydalarını bilgi dağarcığınıza eklemeden önce jelatinin ne olduğunu ve içinde ne tür maddeleri barındırdığını bilmeniz size yardımcı olacaktır.
Tatlandırılmamış jelatin diye de bilinen orijinal jelatin, hayvan bazlı bir kıvam koyulaştırıcıdır. Sığırların ve domuzların bağ dokularının işlem görmesiyle elde edilir.
Marketlerde tatlandırılmamış jelatin tozu bulabilirsiniz. Bu ürünler çoğunlukla tatlı yapımında kullanılır ve onlarca çeşit tarifte kullanılır. İçinde bulunan ana madde kolajendir ama ayrıca karbonhidrat, antioksidan ve su da barındırır.
Jelatini diyetinize eklemeniz için nedenler
Kilo vermek için jelatini diyetinize eklemenizi tavsiye etmemizin birkaç nedeni var. Tabi ki tüm bu durum jelatini nasıl hazırladığınıza bağlıdır.
Eğer jelatini sağlıklı ve doğal malzemelerle kombine ederseniz, sonuçta elde edeceğiniz tatlı, herhangi bir dengeli diyet için ideal olacaktır.
Hadi bu faydalara bir göz atalım:
1. Açlık krizini bastırmanıza yardımcı olur
Diyetinize jelatin eklemenin en göze çarpan faydası, tüketildiği taktirde açlık hissiyatınızı kesin bir biçimde bastırmasıdır. Bu nedenle, jelatini az kalorili bir atıştırmalık olarak kullanıp, açlık krizleriniz geldiğinde aşırı yememek için tüketebilirsiniz.
2. Atletik performansınızı arttırmak için jelatini diyetinize ekleyebilirsiniz
Düşük kalorili bir besin olmasına rağmen, jelatin, protein ve karbonhidrat bakımından zenginliğiyle iyi bir enerji kaynağıdır.
İçindeki mineraller ve vitaminler sayesinde, tek başına dev kadro diyebileceğimiz bir besindir ve atletik performansınızı yükseltir.
3. Kas kütlenizi arttırmanıza yardımcı olur
Arjinin, jelatinde bulunan amino asitlerden biridir. Bu madde vücuda alındığında, kreatin oluşumuna yardımcı olur.
Bazılarının bildiği gibi, bu madde kas kütlesi oluşum sürecinde belirleyici faktör rolünü üstlenir. Diğer proteinlerle birlikte, güçlü ve zinde bir vücudun formülü budur.
4. Sindiriminizi kolaylaştırmak için jelatini diyetinize ekleyin.
Jelatini diyetinizin bir parçası haline getirmek, sindiriminizi kolaylaştıracağı gibi gıdaların emilimini de destekler. Bunun nedeni jelatinde bulunan glisin diye adlandırılan amino asittir. Bu amino asit midedeki hidroklorik asidi tetikler ve sindirimi kolaylaştırır.
Aynı zamanda kabızlığı engeller ve mide ekşimesinin önüne geçer.
5. Kolesterol ve yağ içermez
Diğer diyet tatlılarının aksine, jelatinde yağ ya da kolesterol yoktur. Ekstradan şeker veya benzeri yapay maddeler eklemediğiniz takdirde, fazlasıyla sağlıklı ve kilo almanıza neden olmayan bir atıştırmalıktır.
Jelatin içeren zayıflama menüsü
Jelatinin yararlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için yapabileceğiniz en iyi şey, jelatini en doğal haliyle diyetinize eklemenizden geçer. Marketlerde birçok ek maddeyle doldurulmuş ve ilginizi çekebilecek çeşitli jelatinli tatlılar bulabilirsiniz, ama önemli olan bu kalori bombalarından uzak durup doğal jelatini tercih etmenizdir.
Diyet jelatin tatlıları, gündüz ile öğlen arasında ya da atıştırma aralarınızda tüketilebilir. Kolayca her türlü zayıflama diyetine eklenebildiğinden ötürü, jelatin suyu kullanılması da bol bol önerilir.
İsterseniz örnek verelim:
Kahvaltı
- 1 bardak jelatin suyu (200 ml)
- 1 kupa çay veya kahve (250 ml)
- 2 dilim krem peyniri sürülmüş ekmek
- Bir tane meyve
Öğle Yemeği
- 2 çorba kaşığı esmer pirinç (40 g)
- 1 porsiyon tavuk veya balık (100 g)
- 3 porsiyon haşlanmış sebze
- 1 kase karışık salata
- 1 porsiyon meyve ve sıvı jelatin
Akşam Yemeği
- 1 kase sebze çorbası
- 1 porsiyon diyet jelatin
- 1 kupa yeşil çay (250 ml)
Not: Bu menü, jelatini diyetinize nasıl ekleyebileceğinizi gösteren bir örnekten ibarettir. Günlük diyetinizi yukarıdaki menüye ve yemeklere göre kurmanızı önermiyoruz.
Zayıflamak için jelatin suyu
Kahvaltınızın veya atıştırmalığınızın bir parçası olarak jelatin suyu tüketebilirsiniz. Bu, jelatini kilo vermek için diyetinize eklemenizi oldukça kolaylaştıran, hile gibi kolay ve etkili bir yöntemdir.
Fakat her şeyde olduğu gibi bunun da fazlası zarardır ve aşırı tüketimi müshil etkisi yaratır.
Malzemeler
- 3 çorba kaşığı tatlandırılmamış jelatin (45 g)
- 1 kupa sıcak su (250 ml)
- Meyve parçaları (tat için)
- 1 çorba kaşığı keten tohumu (15 g)
- 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (5 g)
- Buz küpleri (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
- Tatlandırılmamış jelatini, bir kupa sıcak suyla seyreltin.
- Elde ettiğiniz karışımı miksere koyun ve kalan diğer malzemelerle karıştırın.
Tüketim Şekli
- Jelatin suyunu iki farklı porsiyona bölün: Biri sabah için, diğeriyse öğleden sonrasına.
Gördüğünüz üzere, jelatin çok faydalı bir besindir. Birçok tarifinize katabileceğiniz gibi diyetinizde en büyük dostlarınızdan biri olduğunu çok hızlı fark edeceksiniz.
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Coronado H, M., Vega y León, S., Gutiérrez T, R., Vázquez F, M., & Radilla V, C. Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista Chilena de Nutrición. Junio 2015. 42 (2).
- González, I. (2015). Gelatina. FEUM.
- Jäger R, Kerksick Ch. M, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. junio 2017. 14: 20.
- Levine M, Violet P. C. Breaking down, starting up: can a vitamin C – enriched gelatin supplement before exercise increase collagen synthesis? American Journal of Clinical Nutrition. Enero 2017. 105 (1): 5-7.
- Medline Plus. Creatina. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Octubre 2021.
- Roberts J, Zinchenko A, et al. The short-term effect of high versus moderate protein intake on recovery after strength training in resistance-trained individuals. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Noviembre 2017. 14: 44.
- Salvador, A., Suay, F., & Martínez-Sanchís, S. (1995). Deporte y salud: efectos de la actividad deportiva sobre el bienestar psicológico y mecanismos hormonales subyacentes. Psicología General Aplicada. 1995. 48 (1): 125-137.