Ekşi Krema Sağlıklı mı? Besinleri ve Faydaları Hakkında Bilgi Edinin

Size ekşi kremanın besin değerini ve bu tarifi çeşitli bir diyet bağlamında dahil etmenin başlıca faydalarını göstereceğiz.
Ekşi Krema Sağlıklı mı? Besinleri ve Faydaları Hakkında Bilgi Edinin
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 28 Ağustos, 2022

Ekşi krema, fermente edilmiş inek sütünden yapılan ve laktik asit bakterileri içeren bir üründür. Patatesleri süslemek için sıklıkla kullanılır ve belirli besin özelliklerine sahip olabilir.

Ancak tüm soslar gibi ölçülü tüketilmelidir. Birçok yemeğin kalori seviyelerini artırabilir, bu da kilo alımına neden olur.

Başlamadan önce, endüstriyel soslardan ziyade ev yapımı soslara öncelik vermenin her zaman tercih edildiğini belirtmek önemlidir. İkincisi, bağırsak mikrobiyotasına zarar verebilecek yapay katkı maddeleri gibi elementlere sahiptir. Ayrıca genellikle basit şekerler ve hatta trans yağlar içerirler.

Ekşi kremanın besin değeri

Bahsedeceğimiz ilk şey ekşi kremanın besin değeridir. 2 yemek kaşığı başına yaklaşık 60 kalori sağlayan bir tarif.

Yağ, porsiyon başına 5,8 gram ile ana besindir. Proteinler ve karbonhidratlar bu durumda çok temsili değildir. Mikrobesinler açısından, kalsiyum ve A vitamini hakkında konuşabiliriz. İyi bir sağlık durumunu korumak için her iki element de gereklidir.

Bu sostaki lipidlerin çoğunun doymuş tipte olduğunu da belirtmek gerekir. Uzun yıllar boyunca, şimdi değişmiş olmasına rağmen, kronik ve karmaşık patolojiler geliştirme riski daha yüksekti. BMJ’de yayınlanan araştırmalarla kanıtlandığı gibi, kaçınılması gerekenler yalnızca trans yağ asitleridir.

Daha fazlasını öğrenin: 3 Şekersiz Cheesecake Tarifi

Ekşi kremanın sağlığa faydaları

Makul miktarlarda ve çeşitli ve dengeli bir diyet bağlamında ekşi krema çeşitli faydalar sağlayabilir. Aşağıdakiler vurgulanmalıdır.

Ekşi krema.
Ekşi krema tarafından sağlanan yağlar, dengeli bir diyet bağlamında zararlı değildir.

Mikrobiyota yoğunluğunu ve çeşitliliğini artırır

Ekşi krema, içinde mikroorganizmaların varlığını sağlayan bir fermantasyon sürecinden geçer. Bu bakteriler, sindirim sistemini seçici olarak kolonize edebilir, böylece mikrobiyotanın işlevini iyileştirir.

Bu, besinlerin daha iyi sindirilmesine ve emilmesine neden olur. Ayrıca Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırmaları’nda yayınlanan bir araştırmaya göre bağırsak tipi inflamatuar patolojilerin görülme sıklığını azaltır.

Vitamin emilimini arttırır

Bazı vitaminlerin emilmesi için yağa ihtiyacı vardır ve bunlar yağda çözünen vitaminlerdir.

Örneğin A ve D vitaminlerinden bahsedebiliriz. Bu anlamda, ekşi krema tarafından sağlanan lipidler, orta vadede eksiklik durumlarından kaçınarak bu besinlerin mevcudiyetini iyileştirebilir.

Kemiklerin korunmasına yardımcı olur

Süt ürünleri, kalsiyum içeriği yüksek gıdalardır. Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmanın kanıtladığı gibi, kemik sağlığında hayati bir mineralden bahsediyoruz.

Yıllar boyunca kırılmaları önlemek için günlük alım sağlamak önemlidir. Bu işlevi desteklemek için düzenli egzersiz yapmak ve D vitamini düzeylerini optimum aralıklarda tutmak da önemlidir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Füme Somon ve Tartar Soslu Blini Tarifi

Ekşi krema diyete dahil edilebilir mi?

Gördüğünüz gibi, ekşi krema belirli sağlık özelliklerine sahiptir. Ancak, ilgili yönergeler dahilinde ölçülü tüketilmelidir. Çok fazla sos yerseniz, kalori seviyelerinde bir dengesizliğe neden olarak kilo almanıza neden olabilir.

Aşırı kilolardan kaçınmak hayati önem taşır, çünkü bu kronik iç inflamasyonda artışa neden olabilir. Buradan kronik ve karmaşık patolojiler geliştirme riski artar. Ancak ekşi krema, yüksek şeker ve trans yağ içeriğine sahip diğer tariflerden çok daha uygundur.

bir doktorun masasında kemik maketi
Kemik sağlığını geliştirmek ve osteoporozu önlemek için sürekli bir kalsiyum alımı hayati önem taşır.

Ekşi krema: sağlıklı bir diyet için sos

Ekşi krema, ölçülü olarak diyetin bir parçası olabilecek bir reçetedir. Birçok yemeğin tadını ve görünümünü iyileştirecek ve probiyotik sağlayabilir. Ancak bu, yoğurt ve kefir gibi diğer fermente süt ürünlerinin dahil edilmesini engellemez.

Son olarak, amaç iyi bir sağlık durumunu korumak olduğunda, sadece diyete dikkat etmenin yeterli olmadığını akılda tutmakta fayda var. Bir dizi alışkanlığı, özellikle düzenli olarak fiziksel egzersiz yapma ihtiyacını bir bütün olarak düşünmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.