Evde Yetiştirebileceğiniz Şifalı Bitkiler

Evde Yetiştirebileceğiniz Şifalı Bitkiler

Son Güncelleme: 13 Kasım, 2018

Evde yetiştirebileceğiniz şifalı bitkiler, verdiğiniz emeğe değecektir. Sadece birkaç saksıya, bitkilerinizi düzenli olarak sulamaya ve hafif ışık alan bir yerde tutmaya ihtiyacınız var. Aloe vera, nane ve papatya… O kadar çok seçeneğiniz var ki!

Bu bitkilerin her biri sizin ve ailenizin sağlığına destek olacaktır. Çocuklarınız da bu bitkilerin yetişmesini izlemekten büyük zevk alacak ve doğanın sunduğu harikaları öğreneceklerdir. 

Evde Yetiştirebileceğiniz Şifalı Bitkiler

Evdeki şifalı ve tıbbi bitki bahçeniz her an yararlanabileceğiniz küçük bir eczane gibidir. Bu şifalı bitkiler soğuk algınlığı, karın ağrısı veya yaralar için doğal birer çare olabilir.

Doğanın bilgeliği ve muhteşemliği her gün öğrenebileceğiz tedavilerle parmaklarınızın ucundadır. Neden evinizde kendinize ait bir şifalı ve tıbbi bitki bahçeniz olmasın ki? Evinizde kolayca yetiştirebileceğiniz en önemli şifalı bitki türlerini sizler için derledik. Bir kenara not etmeyi unutmayın.

1. Aloe Vera

aloe vera

Evde yetiştirebileceğiniz şifalı bitkiler arasında ilk önerimiz olanAloe vera çok fazla ilgi istemeyen, verimli bir bitkidir. Aloe verayı balkonunuzda bol güneş alan saksılara dikin ve arada bir sulayın. Dolgun yaprakları su, çeşitli enzimler ve hasar görmüş deri hücrelerini yenileyebilen aminoasitler içerir.

Sadece yapraklarını keserek tıbbi bir jel elde edebilirsiniz. Aloe verayı evde yetiştirdiğiniz zaman plastik bir kap yerine, toprak saksıya dikmenizde her zaman fayda vardır.

Saksınızı %50’si turba yosunu olan normal toprakla doldurun ve saksının dibine suyun süzülmesi için iki parmak derinliğinde küçük taşlar koyun. Bitkinin her zaman doğrudan güneş alması ve soğuk kış koşullarından korunması önemlidir.

2. Nane

saksıda nane bitkisi

Kim öğle sonrası demlenmiş nane çayı içmeye karşı koyabilir? Nane, karın ağrıları için mükemmel bir çözümdür ve rahatlatıcı etkisiyle diğer bitkilerle beraber çay karışımlarında kullanmak için birebirdir. 

Nane, küçük bir saksıda yetiştirmeye bayılacağınız şifalı bitkiler arasındadır. Aynı zamanda tatlılarınızı ve yemeklerinizi tatlandırmak için de birebirdir.

Peki nasıl yetiştirmeliyiz? Çok kolay! Naneyi yılın her zamanında yetiştirebilirsiniz. Ayrıca arıları, bitleri, pireleri ve birçok böceği de uzak tutar.

Nane nasıl yetiştirilir?

  • Toprak bir saksı bulun, içine eşit miktarda toprak ve turba yosunu koyun ve saksı tabanını taşla doldurun.
  • Nane yarı güneşli yerleri tercih eder; dolayısıyla doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.

3. Ada Çayı

evde bitki yetiştirmek

Ada çayı (salvia) sağlık veren bir bitkidir. Bu olağanüstü tıbbi bitkiden yararlanmak için toprak bir saksı bulun ve dibinin suyu iyi süzdüğüne emin olun.

Adaçayı bol güneş ışığı ister; bu yüzden balkonunuza veya evin içinde her zaman güneşli olan bir köşeye koyun. Rahatlatıcı, sindirimi düzenleyici, iltihap gidericidir ve hatta baş ağrıları için dört dörtlüktür.

4. Maydanoz

maydanoz

Maydanoz çok güçlü bir detoks bitkisidir. Böbrekleri temizler, ağız kokusunu giderir, bağışıklık sisteminizi korur, yemeklerinizi tatlandırır, ve yüksek oranda demir içerir. Herkesin evde bulundurması gereken bu harika bitkiden her gün birkaç dal tüketmek çok faydalıdır.

Nasıl yetiştirmeli?

  • Maydanoz günde en az 5 saat güneş ışığı ister. Daha sonra gölgeye koyabilirsiniz.
  • Bunun için bir saksı, saksının dibi için taşlar, biraz toprak ve turba yosununa ihtiyacınız var.
  • Olumsuz yanı; büyümesinin uzun sürmesidir. Dolayısıyla hiç tohum vermeyeceğini düşünseniz de sulamaya devam edin. Sonunda tohumlanacaktır.
  • Bir kaç ay sürse de sonunda büyür. Evde yetiştirdiğiniz maydanoz marketlerden aldığınız üründen her zaman daha lezzetlidir.

Unutmayın, marketten satın alıp buzdolabına koyduğunuz maydanoz özelliğini yitirecektir. Ama evinizde yetiştirdiğiniz maydanozdan istediğiniz zaman kesip taze taze kullanabileceksiniz.

5. Papatya

saksı çiçeği

Evde yetiştirebileceğiniz şifalı bitkiler deyince akla ilk gelen seçeneklerden biri de papatyadır. Bu tıbbi bitki, rahatlamanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur, stresi azaltır ve kalp sorunlarına karşı faydalıdır.

Dolayısıyla her zaman elinizin altında bulundurmakta yarar vardır. Bu sayede ihtiyacınız olduğu zaman kendinize bir papatya çayı demleyebilirsiniz.

Nasıl yetiştirmeli?

  • Tohumları her zaman yazın en sıcak zamanında dikmelisiniz.
  • Suyun iyi süzülmesi için biraz humuslu toprak ve kum kullanmanız gerekiyor.
  • Daha sonra saksıyı evinizde güneş gören bir yere yerleştirin.
  • Aşırı ve doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat etmelisiniz.

Unutmayın, papatya çayını demlemek için çiçekleri kullanacaksınız; dolayısıyla çiçekleri toplamak için yaprakları açılana kadar beklemeniz gerekir. Ama çiçekleri toplarken köklerini çekmemeye dikkat etmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
  • Mohd Ali, N., Yeap, S. K., Ho, W. Y., Beh, B. K., Tan, S. W., & Tan, S. G. (2012). The promising future of chia, Salvia hispanica L. Journal of Biomedicine and Biotechnology. https://doi.org/10.1155/2012/171956
  • Villa‐Rodriguez, J. A., Aydin, E., Gauer, J. S., Pyner, A., Williamson, G., Kerimi, A., Mol. Nutr. Food Res. 2017, 61, 1700566. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700566
  • Stallings, A. F., & Lupo, M. P. (2009). Practical uses of botanicals in skin care. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 2(1), 36–40.
  • Ana Vara-Delgado; Rodolfo Sosa-González; Clara Sonia Alayón-Recio; Nismely Ayala-Sotolongo; Giselle Moreno-Capote; Virginia del Carmen Alayón-Recio. 2019. Uso de la manzanilla en el tratamiento de las enfermedades periodontales. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552019000300403&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Duthie, G. (1999). Parsley, polyphenols and nutritional antioxidants. British Journal of Nutrition, 81(6), 425-426. doi:10.1017/S0007114599000768
  • McKay, D.L. and Blumberg, J.B. (2006), A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.) . Phytother. Res., 20: 619-633. doi:10.1002/ptr.1936
  • Chumpitazi, B. P., Kearns, G. L., & Shulman, R. J. (2018). Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders. Alimentary pharmacology & therapeutics, 47(6), 738–752. https://doi.org/10.1111/apt.14519
  • Panahi Y, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A. 2015. Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26742306
  • Ileana Rodríguez Domínguez; Odalis Santana Gutiérrez; Orlando Recio López; Marilín Fuentes Naranjo. 2006. Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0864-03192006000300004&script=sci_arttext&tlng=pt

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.