En İyi Yoga Şekli Hangisidir?
Yoga, Hindistan çıkışlı kadim bir disiplindir. Amacı, denge ve mutluluk bulmaktır. Bunu yapmak için insan, ruhu ile bütünleşebileceği bir şekilde rahatlar. Ama en iyi yoga şekli hangisidir? Ne zaman yapılmalıdır?
Bu makalede, ister bireysel ister bir grup ile en iyi şekilde istifade etmeniz adına bu tekniği daha derinine incelemeniz için size gerekli bilgileri vereceğiz. Hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişim göstermek isteyen insanlar için bir yaşam tarzı haline gelmiş olan yoga furyasına siz de katılın.
Ne Kadar Süre ile Yoga Yapmalısınız?
Yoga yaparken kesin bir kural yoktur. Bu disiplinin gelişimi oldukça bireysel bir meseledir. Amacı akıl, vücut ve ruh arasında bir denge sağlamak olduğu için, bir zaman dilimi belirtmek çok zordur.
Yoga bir yaşam tarzı haline gelebilen uzun bir süreçtir.
Bu nedenle, her bir bir özel duruma saygı duyarak, haftada birçok kez yoga yapmak en iyi seçenektir. Birçok insan, haftada üç kez, 20 ile 30 dakikalık seansları tercih ederken, bu süre zarfları bireyin duruma göre değişir (iş, aile ve benzeri).
Bu yazıya da bakın: Yeni Başlayanlar İçin Yoga Pozları
Yoga Yapmak için En Doğru Zaman Hangisidir?
Birçok insan, günlük işlerine başlamadan önce sabahları yoga yapmayı tercih eder. Yoga, rahatlama, meditasyon ve farklı hareketleri ile hem zihin hem de beden için en uygun enerji kanallarını açar.
Birkaç dakikalığına yoga yapmak için gün sonunu seçmek de bir seçenektir. Bu süre zarfında yapılan yoga, günlük işten güçten yorulan zihni ve bedeni sakinleştirir. Yoga sayesinde milyonlarca insan, uykusuzluk, stres ve anksiyete gibi dertlerden kurtuldu.
Her Zaman Yoga
Rahatlamanın ve meditasyon çalışmalarının en önemli artılarından biri yoganın, zihni kapalı konuma almak için size alan tanımasıdır. Sessiz, sakin ve huzurlu bir akıl, daha düzenli ve uyumlu düşünceler bütününü beraberinde getirecektir. Ama aklınızda birçok şey olduğu zaman üretken olmanız söz konusu bile değildir.
Yoga, enerjinizi alıp götüren tüm o zihinsel gelgitleri susturur. Yoga, hiçbir şey düşünmemek ve sadece vücudunuza odaklanmak demektir. Bu sayede, kendiniz ile bütünleşebilir ve hatta kendi kalp atışınızı bile duyabilirsiniz.
Bu yazımızı okuyun: Yoga Yapmanın 6 Psikolojik Yararı
Adım Adım İlerleyin
İlk birkaç gün içerisinde kimse sizden guru olmanızı beklemiyor. Aşağıda ifade ettiğimiz fiziksel artılarının görülmesi biraz zaman alır:
- Gelişmiş kardiyovasküler sağlık
- Daha çok esneklik
- Daha dengeli kaslar
- Gelişmiş sinir sistemi
- Kalori yakımı
- Gelişen eklem sağlığı
Bu nedenle, yoga yaparken sabırlı olmanızda ve sakin kalmanızda yarar var. Bunu bir yaşam tarzı olarak görmeli ve günlük rutininize dahil etmelisiniz.
Yoga Yaparsanız Su İçin
Yoga dışarıdan bakıldığında basit bir egzersiz olarak görülen, az bir efor ile tamamlanabilen bir spor olarak görülebilir. Ama durum hiç de öyle değildir. Yaptığınız yoga türüne göre, vücut kalori, yani yağ yakar.
Bu nedenle, özellikle yoga yaparken su içmeli ve bu miktar günde iki litre suyun altına düşmemelidir. Bu sayede, dokularınız ve organlarınız daha iyi çalışır ve susuzluktan kaynaklanan incinmelerden de kaçınmış olursunuz.
Bu disiplinin vücudu temizlediği de düşünülür. Bu sayede, su içmek vücuttaki kiri pası atmaya yardımcı olur. Eğer sabahları yoga yaparsanız, vücudu aktif hale getirirsiniz. Gece yaparsanız, detoks sürecine katkıda bulunursunuz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Brito, Cristian. (2010). Yoga en el Tratamiento de Adicciones: La Experiencia de Dos Años de Práctica de Yoga con Pacientes del Centro de Rehabilitación Takiwasi. Psicoperspectivas, 9(2), 253-278. https://dx.doi.org/10.5027/psicoperspectivas-Vol9-Issue2-fulltext-90
- Telles, S., Gaur, V., & Balkrishna, A. (2009). Effect of a Yoga Practice Session and a Yoga Theory Session on State Anxiety. Perceptual and Motor Skills, 109(3), 924–930. https://doi.org/10.2466/pms.109.3.924-930
- Bal, B.S.; Kaur, P.J. (2009). Effects of selected asanas in hatha yoga on agility and
flexibility level. Journal of Sport and Health Research. 1(2):75-87. - Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian Journal of Physiology and Pharmacology. 52. 164-70.
- A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Yoga in Prevention and Therapy. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
- Jennifer Warner. 2005. Meditation May Soothe Stressed Hearts. WebMD. https://www.webmd.com/heart-disease/news/20050304/meditation-may-soothe-stressed-hearts#:~:text=March%204%2C%202005%20%2D%20The%20benefits,the%20risk%20of%20heart%20disease.
- Medina González, I. 2016. Programa de intervención “juegos psicomotores (yoga y mindfulness) para una mejor predisposición al aprendizaje”. Universidad de Granada. https://digibug.ugr.es/bitstream/handle/10481/45951/MedinaGonzalez_TFGPsicomotricidad.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Sam Dworkis, Peg Moline. 1994. ExTension: The 20-Minute-a-Day, Yoga-Based Program to Relax, Release & Rejuvenate the Average Stressed-Out Over-35-Year-Old Body. Simon and Schuster. https://books.google.com.ar/books?hl=es&lr=&id=Fc-9GNkaiUcC&oi=fnd&pg=PT20&dq=yoga+lesson+extension&ots=0WbPIiR9It&sig=FEDd997fvrh-6JYkvdiJA4kWvyg&redir_esc=y#v=onepage&q=yoga%20lesson%20extension&f=false