En Sağlıklı Yağsız Ekmek Hangisidir?
Ekmek geleneksel olarak dünyadaki en çok tüketilen gıdalardan biridir. Pratikliği, onu herhangi bir öğün için mükemmel bir destek yapar ve yemek zamanları için kolay bir seçenektir. Gün boyunca herhangi bir yemekle birlikte yenebilir ve çok fazla çeşit ekmek olduğu için, soru hangi tür ekmeğin en sağlıklı ve yağsız ekmek olduğu konusunda kalır.
Bir kişi kendisi ya da bir beslenme uzmanının tavsiyesiyle, ekmek yemeyi bırakmaya karar verdiğinde, ekmeğin yerini dolduracak seçenekleri arayacaktır. Özellikle kilo almaktan kaçınmaya çalıştığınızda, piyasada hangi ekmeğin en iyisi olduğu hakkında sorularınız olması normaldir.
Besin maddeleri ve malzemeleri
Beslenme uzmanlarının aslında ölçülü ekmek tüketimini tavsiye ettiklerini bilmek önemlidir. Bunun nedeni ekmek, besin piramidinde bulunan birkaç besini birden içeren bir yiyecek olmasıdır. Besin ve vitaminlerle doludur.
Temel bileşenleri buğday unu, su, maya ve tuzdur. Malzemelerin geri kalanı ekmeğin türüne bağlıdır ve piyasada çok çeşitli ekmekler vardır. Yukarıda belirtilen tüm içerikler belirli besinler ve vitaminler içerir: karbonhidratlar, lif, B3 vitaminleri ve E vitamini. Ayrıca kalsiyum ve demir gibi mineralleri de içeriğinde barındırırlar.
Dünya Sağlık Örgütü’nün beslenme uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Bu temel olarak ekmekte bulunan iki bileşenden kaynaklanır: lif ve karbonhidratlar. Aslında, iyi bir beslenme dengesini sürdürmek için karbonhidrat tüketimi gereklidir, bu yüzden ekmek yemeyi bırakmak yerine yağsız ekmek yiyebilirsiniz.
Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Kilo Almanıza Neden Olan 6 Şaşırtıcı Sabah Alışkanlığı
Lif
Lif, ekmek tüketiminin faydalarından biridir. Bağırsak geçişini düzenler ve kolesterol seviyelerini azaltır. Karbonhidratlardan alınan kalori alımının %50’si bir kişi için bir gün için gereklidir. Ekmek, iyi miktarda karbonhidrat sunar.
Peki, ekmek gerçekten şişmanlatır mı? Daha fazla analiz ederseniz, ekmeğin kilo vermek için hiç de iyi olmayan malzemeler içerdiğini göreceğiz. Örneğin, ekmek genellikle glüten, nişasta ve un içerir. Kilo alımı, her bireyin bedenine bağlı olacaktır.
30 gramlık bir dilim ekmek 80 kalori içerebilir. Bu nedenle, ekmek her zaman makul miktarlarda tüketilmelidir. Aksi takdirde, ekmeğin faydaları, insanların yağ yapmasına neden olan sağlıksız sakıncalarla gölgelenecektir. Eğer bir kişinin diyetinde karbonhidratlardan kalori alması gerekiyorsa, aşırıya kaçmaması iyi olacaktır.
İdeal olarak bir kişi, bu karbonhidratları, unun haricinde diğer kaynaklardan alarak, diyetlerindeki gerekli kaloriyi alabilir. Bir kişi ekmek nedeniyle günlük kalori alımını aşarsa, egzersiz bile ekstra kaloriyi yakmasına yardımcı olmaz.
Bu makaleye de bakın: Süt, Un ve Şeker Kullanmadan Enerji Veren Bir Kahvaltı Nasıl Hazırlanır
Hangi tür yağsız ekmek en sağlıklısıdır?
Hepimiz pazarda çok çeşitli ekmekler olduğunu biliyoruz. En ünlüleri arasında beyaz ekmekler, buğday ekmekleri, çörekler ve fırınlanmış ürünler bulunur. Ama en sağlıklı olanı seçme söz konusu olduğunda, buradakiler bu iyi seçeneklerin bazıları olacaktır:
- Yulaf ekmeği: Bu çok sağlıklı, hafif bir seçenektir. Lif bakımından yüksektir, kolesterolü düşürmeye ve kaloriyi en aza indirmeye yardımcı olur.
- Çok tahıllı ekmek: Bu ekmek türü yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Kas performansını optimize eden yüksek lif içeriği sayesinde diyet yapmak için mükemmeldir.
- Tam tahıllı ekmek: Normal beyaz ekmeklerin aksine, bu ürünün yapıldığı un, tam tahıllardan gelir. Bu vücut ve daha az kalori için birçok sağlıklı yararlar anlamına gelir.
- Çavdar ekmeği: Kesinlikle en sağlıklı ekmeklerden biri. Bu ekmeğin içindeki buğday, daha az yağlı olmasına izin veren çok yoğun şekildedir.
- Daha az sağlıklı ekmek: Çörekler ve sandviç ekmeği en az sağlıklı olanlardır. Endüstriyel ürünler olduklarından, daha uzun ömürlü olan yapay malzemeler ve kimyasallar ile üretilirler. Bu yüksek yağ anlamına gelir ve ekmeğin sunabileceği herhangi bir besin değerini ortadan kaldırır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science, 56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
- Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
- Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology, 59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052