Kilo Almanıza Neden Olan 6 Sabah Alışkanlığı

Kilo vermekte güçlük mü çekiyorsunuz? Sabah rutininiz bu yola taş koyuyor olabilir. Kilo almaya ve hedeflerinize ulaşmanızı engellemeye yol açabilecek 6 sabah alışkanlığı hakkında bilgi edinin.
Kilo Almanıza Neden Olan 6 Sabah Alışkanlığı
Elisa Morales Lupayante

tarafından incelendi ve onaylandı. beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bazı alışkanlıklar kilo almanıza sebep oluyor olabilir. Gelin, kilo almanıza sebep olan bu 6 sabah alışkanlığı nelermiş, birlikte öğrenelim!

Kilo Almanıza Neden Olan 6 Sabah Alışkanlığı

Dengeli bir beslenme şekline sahip olmanın ve düzenli olarak spor yapmanın aşırı kilo ile baş edebilmenin en etkili yollarından olmaları bir sır değildir.

Fakat buna rağmen, bazı insanlar asla bekledikleri sonuçları elde edemezler.

Zaman içerisinde cesaretleri kırılır, çünkü çalışmalarının hepsinin boşuna olduğunu düşünürler.

Bu iyi uygulamaları günlük rutininize dahil etmenin yanı sıra, sabah alışkanlıklarınızdan bazılarını düzeltmek önemlidir.

Bu 6 sabah alışkanlığı zararsız görünüyor olabilir, fakat aslında kilo vermeye engel oluşturuyor olabilir.

Fark etmesi kolay olmasa da, normal metabolik faaliyetlerinize müdahale eder. Ayrıca gün boyunca optimum enerji miktarını tüketmenizi de engeller.

Bu nedenle, bu alışkanlıkları tanımlamayı öğrenmek ve normal yaşam biçiminizin bir parçası haline gelmesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapmanız çok önemlidir.

Birçoğunun ne olduğunun bile farkında olmadığınızın farkındayız, bu yüzden onları sizinle detaylı olarak paylaşmak istiyoruz.

1. Çok fazla uyumak

Yedi saatten az uyumak, kilo alma ile ilişkilendirilmiştir. Fakat, çok fazla uyumak da en iyi seçenek değildir.

2014’te yapılan araştırmalar, üst üste 10 saatten fazla uyuyanların vücut kütle endeksinde artış olduğunu göstermiştir.

Çok fazla uyumak da kortizol seviyenizi artırıyor gibi görünüyor. Bu, strese neden olmanın yanı sıra aşırı yemeye yol açan bir hormondur.

Uzmanlar, optimal uyku kalitesini elde etmek için gece boyunca kesintisiz olarak yedi ila sekiz saat arasında uyku çekmeyi önermektedir.

2. Yeterli güneş ışığı almamak

Bunun kilo almakla ilgisi var gibi görünmeyebilir, ancak güneş ışığının günün erken saatlerinde metabolizmayı aktive etmesine yardımcı olduğuna dair işaretler vardır.

Araştırmalar, sabahki UV ışınlarının sağlıklı olduğunu göstermiştir. Metabolik aktiviteleri tetiklerken, vücuda da enerji sağlarlar.

Sabahları 20 ila 30 dakika arasında güneş ışığına maruz kalmak, vücut kitle indeksi üzerinde olumlu etkiler sağlamak için yeterlidir.

3. Kahvaltıda çok az yemek

Kilo almayı en çok etkileyebilecek bu 6 sabah alışkanlığı arasında, besin değerleri bakımından düşük bir kahvaltı yapmaktır.

Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Bazı insanlar bu gerçeği göz ardı etmeyi tercih ederken, aslında vücudunuza gün içinde çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlamanız önemlidir.

Kahvaltınız aşağıdaki kaynaklar arasında dağılmış 500-600 kalori içermelidir:

  • Karbonhidrat
  • Protein
  • Antioksidanlar
  • Sağlıklı yağlar
  • Vitaminler
  • Mineraller

4. Kahvaltı etmek için çok beklemek

Uyandığınız an ile kahvaltı ettiğiniz an arasında çok fazla zaman geçmesi de kilo almayı etkileyebilir.

Vücudunuz fonksiyonlarını etkinleştirmek için enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Genellikle gece boyunca rezerve sahip olsanız da, bunların önemli bir kısmı tükenmektedir.

Buna ek olarak mideniz boş hisseder ve yanıt olarak asitli suların üretimini arttırır. Bu enflamasyonu ve gastrit semptomlarını tetikleyebilir.

Bu nedenle kalktıktan sonraki bir saat içinde yemek iyi bir fikir olacaktır. Mümkünse, çay veya limon sulu ılık su gibi sağlıklı şeyler için.

5. Çok fazla şey yapmak ve bunları acele ile yapmak

meşgul olmak

Uyandığınız andan itibaren başlayan çoklu etkinliklere sahip olmak, zamanınızın sınırlı olduğu hissi verebilir. Böylece, her şeyi acele ile yapmaya başlarsınız.

Bu, işlerin zamanında yapılmasına yardımcı olsa da, düzenli olarak bu seviyede çalışmak anksiyete hissini artırır. Bu da, vücut ağırlığınızı etkiler.

Sadece 20-30 dakika önce uyanmak, bunun önüne geçmek için iyi bir yoldur.

Bu yazımızı da ziyaret edin: Depresyonun başlıca 3 sebebi

6. İşlenmiş atıştırmalıklar yemek

Birkaç kalori yaktıktan sonra ortaya çıkan açlık duygusu ile mücadele etmek için sabah ortası atıştırmalıkları harika olacaktır.

Fakat sorun şudur ki; çok fazla insan piyasadaki işlenmiş ürünleri tercih etmektedir.

Çok lezzetli olabilirler, ancak bu seçenekler kalori ve diğer maddelerle doludur.

Açlığınızı kontrol etmek yerine, onun aslında görünüşünü değiştirirler. Bu, daha fazla yemek yeme isteğinizi artırır.

Onları yedikten sonra birkaç dakika doymuş gibi hissedersiniz. Fakat şeker ve yağ içeriği yüzünden, yakın bir zamanda tekrar karnınız acıkır ve yemek yemek istersiniz.

İşte bu nedenle aşağıdakiler gibi sağlıklı alternatifleri seçmek en iyisidir:

  • Bir avuç dolusu kuruyemiş
  • Bir porsiyon meyve
  • Bir bardak çay veya smoothie
  • Bir bardak doğal, sade yoğurt

Gördüğünüz gibi, vücut ağırlığınızdaki artışını etkileyen belirli günlük alışkanlıklar vardır.

Şu andan itibaren bunlardan kaçınmaya çalışın ve bunları hem vücudunuz hem de genel sağlığınız için daha sağlıklı seçeneklerle değiştirin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635.
  • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.