En Sık Görülen Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, dünyadaki yaygın hastalıkların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunlardan bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Bu yazıda size onlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
En Sık Görülen Sindirim Sistemi Hastalıkları

Son Güncelleme: 17 Ekim, 2020

Neredeyse geçici semptomlar gibi kendi kendine ortaya çıkan ve kaybolan sindirim sistemi hastalıkları vardır. Örneğin, bazı gıda zehirlenmeleri 24 saat boyunca ortaya çıkma ve sonra kaybolma eğilimindedir.

Bununla birlikte, kolon kanseri gibi semptomları ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olana kadar belirgin hale gelmeyen kronik olanlar da vardır. Araştırmacılar tespitinde ilerleme kaydetmiş olsalar da, en yaygın tümörlerden biri olmaya devam ediyor.

Bu kadar çok sindirim hastalığının olmasının bir nedeni de, sindirim sisteminin yolculuğu boyunca değişken olması ve çeşitli organları içermesidir; kendi mikro ortamıyla ağızdan kalın bağırsaklara, insülin salgılayarak hormonal işlevleri de yerine getiren pankreas gibi bağırsağa bağlı bezlere kadar. En sık görülen sindirim sistemi hastalıkları nelerdir? Öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Gastroenterit

Çocuklar arasında gastroenterit yaygın bir hastalıktır. Bunlar, özellikle okul ortamlarında, neredeyse her zaman diğer çocuklarla temastan kaptıkları enfeksiyonlardır.

Çocukluk çağındaki en büyük ishal tehlikesi dehidrasyondur. Gastroenterit uzadığında ve agresif olduğunda, gevşek dışkı ile birlikte bol miktarda kusmayı teşvik ettiğinde, suyla birlikte elektrolitler de vücuttan kaçar.

Bu nedenle gastroenterit için temel tedavi hidrasyondur. Ebeveynler, sıvıları mide bulantısını zorlamadan ve özellikle sodyum ve potasyum olmak üzere tuzları da yenileyerek çocuklara doğru şekilde vermelidir.

Bazı ülkelerde ishal çok büyük bir ölüm nedenidir ve yetersiz çevresel sanitasyonla ilişkili bir halk sağlığı sorunudur. El yıkamayı da içerebilen basit hijyen, gastroenterite neden olan mikroorganizmalara karşı zaten güçlü bir engeldir.

Mide ağrısı yaşayan çocuk
Küçük çocuklar ishalin ana kurbanlarıdır. Bu durumdan kaynaklanan ana komplikasyon dehidrasyondur.

2. Gastroözofageal reflü hastalığı

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), mide asidinin geri kaçıp yemek borusuna çıktığı hoş olmayan bir durumdur. Hastalar genellikle göğüs ağrısı, mide ekşimesi ve hatta öksürükten şikayet ederler.

Mideden gelen hidroklorik asit, vücudun diğer bölgelerine zarar vermemesi için sadece midenin içinde olmalıdır. Diğer organlara ilerlediğinde onları zedeler ve bu tam olarak asitliği almaya hazır olmayan yemek borusuna olan şeydir.

GÖRH’nin gastrit veya mide fıtığı (hiatal herni) ile ilişkili olması yaygındır. Gastrit, mide zarının iltihaplanmasıdır ve mide fıtığı, diyaframın üzerinde yer alan midenin fundusunun uygunsuz pozisyonudur.

Durumu tedavi etmek için doktorlar genellikle antiasitler ve değişen beslenme alışkanlıklarını reçete ederler. Hasta her öğünde yediği besin miktarını azaltmalı ve yaklaşık 4 saatte bir yemelidir.

3. Hemoroid

Yetişkinlerde hemoroid en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Rektal bölgede varis haline gelen damarlardır, yani şekillerini kaybederler ve kanayana kadar iltihaplanırlar.

Aslında, yaygın bir semptom dışkıda kan görülmesidir. Kişi kaka yapar ve tuvalette küçük kan damlacıklarını görebilir. Bir kişi hemoroid iltihabından muzdarip olduğunda, anal kaşıntı da yaşayabilir.

Çoğu zaman, bir doktor hemoroidleri çıplak gözle gözlemleyebilir ve tanı hızlıdır. Diğer durumlarda, bunlar içeridedir, bu nedenle doktor, rektoskopi (proktoskopi) veya anoskopi adı verilen bir prosedürde bir cihazla gözlem yapar.

4. Kolon kanseri

Muayene olan adam
Kolon kanseri hala dünyadaki en yaygın kanserlerden biridir. Ek olarak, ölüm oranı hala yüksek.

Kolon kanseri ciddi bir hastalıktır ve maalesef çok yaygındır. Akciğer ve göğüs kanserinden sonra dünyadaki en yaygın üçüncü tümördür. Bazı ülkelerde erkek ve kadın sayılarını tanı ile birleştirirseniz ikinci sıraya yükselmiştir.

En yüksek vaka sayısı 70 yaşında olsa da, 50 yaşından itibaren duyarlılık ve risk artar. Bu nedenle doktorlar, polipleri kötü huylu hale gelmeden önce tespit edebilmek için o yaştan itibaren düzenli kolonoskopi yaptırmanızı önerir.

Günümüzde kolon kanseri için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Ancak yine de ciddi bir sorundur. Aslında tedavinin temeli erken teşhis etmektir. Bu nedenle, izleyici endoskopileri teşvik eden kampanyalar şarttır.

En yaygın sindirim hastalıkları tedavi edilebilir

İshal, gastroözofageal reflü, hemoroid ve kolon kanseri tedavi seçenekleri olan sindirim sistemi hastalıklarıdır. Bilim, uygun önleme ve tedavi biçimlerini belirleyebilmemiz için yeterince ilerlemiştir.

Her birinde bireysel ve sosyal sorumluluk önemlidir. Uygun hijyen, sağlıklı beslenme, erken bir konsültasyon planlamak ve tarama testleri yaptırmak için yeterli farkındalık, en yaygın sindirim hastalıklarıyla mücadele etmek için elimizdeki araçlardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dalby-Payne JR, Elliott EJ. Gastroenteritis in children. BMJ Clin Evid. 2011;2011:0314. Published 2011 Jul 26.
  • Rivera-Dominguez G, Castano G, Ekanayake LS, et al. Pediatric Gastroenteritis. [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499939/
  • Anigilaje EA. Management of Diarrhoeal Dehydration in Childhood: A Review for Clinicians in Developing Countries. Front Pediatr. 2018;6:28. Published 2018 Feb 23. doi:10.3389/fped.2018.00028
  • Oliveira, Rhaiany Kelly Lopes de, et al. “Influencia de condiciones socioeconómicas y conocimientos maternos en la auto-eficacia para prevención de la diarrea infantil.” Escola Anna Nery 21.4 (2017).
  • Manes G, Pieramico O, Uomo G, Mosca S, de Nucci C, Balzano A. Relationship of sliding hiatus hernia to gastroesophageal reflux disease: a possible role for Helicobacter pylori infection?. Dig Dis Sci. 2003;48(2):303-307. doi:10.1023/a:1021927526790
  • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105-112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105
  • Rodríguez Hernández, Niurka, et al. “Percepción sobre factores de riesgo del cáncer de colon.” Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río 22.4 (2018): 34-44.
  • Marley AR, Nan H. Epidemiology of colorectal cancer. Int J Mol Epidemiol Genet. 2016;7(3):105-114. Published 2016 Sep 30.
  • Murúa, Alejandro. “Hemorroides. Conceptos actuales.” Cuadernos de Cirugía 14.1 (2018): 55-58.
  • Vega, Jean Marcel Castelo, et al. “Reflujo gastroesofágico: características clínicas y endoscópicas, y factores de riesgo asociados.” Revista de Gastroenterología del Perú 23.1 (2017).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.