Evde Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları

Evcil hayvan sahibi olmak her çocuğun yetişkinliğinde hatırlayacağı bir tecrübedir. Bize karşılıksız sevgi verdikleri gibi, çocuklara da pek çok şey öğretirler.
Evde Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları
Leidy Mora Molina

tarafından incelendi ve onaylandı. hemşire Leidy Mora Molina.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Evcil hayvan sahibi olmak çocukların gelişimi için çok faydalıdır; aile bireyleri ve evcil hayvan arasında kurulan bağ sevgi ve sorumluluk duygularını geliştirir. Ayrıca, hem güven verirler hem de ailenin tüm üyeleri için iyi birer arkadaştırlar.

Evde evcil hayvana sahip olmanın faydaları nelerdir?

1. Çocuklara sorumluluk duygusunu kazandırır

Bu minik dostunuz ailenin bir üyesi haline geleceği için, evcil hayvan sahiplenmenin zaman ve sorumluluk gerektirdiği unutulmamalıdır. Hayvanın bakımı ve beslenmesi konusundaki sorumluluk sadece ebeveynlere ya da sadece çocuklara ait olamaz.

Bu sebeple, ebeveynler hayvanın bakımıyla ilgili her şeyi çocuklara öğretmelidir. Örneğin, hayvanın yıkanması esnasında ebeveynler bu işi mutlaka çocukların yardımı ile gerçekleştirmelidir ki böylece çocuklar bakımın ne kadar titizlilik gerektirdiğini gözlemleyebilsin ve farkedebilsin.

Bunun amacı, çocukların ilerde ebeveynlerinin yardımı olmadan bunu yapabilmesini sağlamaktır. Aynı şekilde, beslenme gibi kolay görevlerde çocuklara sorumluluklar verilebilir. Ancak, ebeveynler çocuklara mutlaka konu ile ilgili hatırlatmalar yapmalı ya da onu besleyip beslemediğini sormalıdır.

Çocukların, evcil hayvanı gereken zamanlarda beslemeyi kendi kendilerine hatırlayacakları güne kadar bunun yapılması gereklidir.

İlginizi çekebilir:  Evde Pire Gidermenin 4 Yolu

2. Çocukların yeni bilgiler edinmelerini ve öğrenmelerini sağlarlar

kedi köpek

Ailenin sahiplendiği evcil hayvana bağlı olarak, çocuklar o hayvan hakkında bilgi sahibi olacaktır. Aile eğer bir kaplumbağaya sahip ise, var olan kaplumbağa türleri, neyle beslendikleri, doğal yaşam ortamları, ne kadar yaşadıkları ve nasıl çoğaldıkları konularında bilgi edineceklerdir.

Çocuklar evcil hayvan ile büyüdüğünde, tıpkı insanlar gibi hayvanların da hastalanabildiklerini, üşümüş ve aç hissedebildiklerini öğrenirler. Buna ek olarak gelişimin farklı aşamalarını da görürler (doğum, üreme ve ölüm).

3. Çocukların sağlığına katkıda bulunurlar

Köpek, kedi ya da tüylü bir hayvan ile büyüdüklerinde, çocuklar alerji ve astıma sebep olan patojenlere karşı bağışıklık geliştirirler. Evcil hayvanların varlığı tansiyonu azaltır ve kalp sağlığına iyi gelir.

Hayvanlar hayatlarımızı daha sağlıklı bir hale getirirler. Bunun sebebi, onları okşadığımızda vücudumuz, stres, kaygı ve üzüntüyü azaltan endorfinleri, nörotransmitterleri salgılamaya başlar.

4. Çocukların duygusal gelişimlerine katkıda bulunurlar

ailecek köpek sevmek

Evcil hayvanların çocuklara sunduğu arkadaşlık, çocukların iyi bir tutum ve özsaygıya sahip olmalarını, özgüvenlerini geliştirmelerini ve kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar. Çocuklar bir evcil hayvanla birlikte, onun mutlu, yorgun, mutsuz ya da sakin olup olmadığını öğrenebilmek için empatik olmayı öğrenir.

Ayrıca çocuklar başkalarına saygı göstermenin, umursamanın, şefkatin ve paylaşmanın önemini öğrenirler. Bunun yanı sıra, evcil hayvanlarının hikayenin önemli bir parçası olduğu fanteziler yaratabilir ve bu da onları mutlu eder. Ek olarak bu, onların yaratıcılıklarını uyarır.

5. Çocukları rahatlatırlar

Bazen sessiz olmak ve tüm üzüntümüzü boşaltmak isteriz. Böyle anlarda, evcil hayvanlar genellikle koşulsuz sevgilerini vererek ve sessizce bize eşlik ederek bizi rahatlatırlar. Yalnız olduğumuzda, evcil hayvanlar harika destektirler. Onların dostluğu ve desteği yalnızlığa göğüs germemiz için bize güç verir.

6. Tüm aile üyelerinin formda olmasına yardımcı olur

köpekli aile

Eğer aile, köpek gibi hareket halinde olmayı seven bir hayvan sahiplenmeye karar verirse, bu herkesin formda olmasına yardımcı olacaktır çünkü onunla oynamaları, yürüyüşe çıkmaları ve her yere koşmaları gerekecektir.

7. Aile bağlarını güçlendirmeye yardımcı olur

Evcil hayvan aile tarafından gerçekleştirilen bir aktiviteye dahil edildiğinde ilgi odağı haline gelir. Bu, özel anlara ve dolayısıyla güzel aile anılarına yol açar.

Aileler için en uygun evcil hayvanlar

içeri bakan kedi köpek

Evcil hayvan sahiplenmek hafife alınamayacak kadar önemli bir karardır. Evcil hayvan seçerken, ona ayrılacak zamanın uygunluğu, hayvanın karakteri, yaşına bağlı olarak çocuğun gelişimine ve birlikte yaşamasına ne kadar uygun olacağı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

En yaygın evcil hayvan türleri şunlardır;

  • Köpek. Diğerleri arasında en çok tercih edilen cinsler; beagle, boxer, collie, saint bernard, poodle, schnauzer’dır.
  • Kedi
  • Kuş
  • Kaplumbağa
  • Balık
  • Tavşan
  • Hamster

Yansıma

Eğer evcil hayvan olarak bir köpek seçecekseniz, eve her gittiğinizde sizi büyük bir neşe ve mutlulukla bekleyen sevgi dolu bir varlığın olacağını unutmayın. Hangi hayvanı seçerseniz seçin, size unutulmaz deneyimler katacaktır. Sizi o kadar çok sevecekler ki ailenizin bir üyesi olacaklar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.