Farklı Burun Şekli Türleri: Sizinki Hangisi?
Estetik açıdan bakıldığında, yüzün merkezi yüz hatlarının uyumlu hale getirilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle, insanların yüzleri büyük ölçüde burun şekli ile ilgilidir.
Tabii ki, bunun ötesinde, burun nefes almanıza, kokuları algılamanıza olanak tanır ve gözlüklerinizi tutar. Bu yazımızda, özellikle burun şekli türlerine odaklanacağız.
Sizin burnunuzun şeklinin ne olduğunu biliyor musunuz?
Okumaya devam edin: Septoplasti Nedir ve Ne Sebeple Yapılmak Zorunda Kalır
Farklı Burun Şekli Türleri
Yüz özelliklerinin geri kalanında olduğu gibi, her kişinin burnu da farklıdır ve farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, hepsi farklı olsa da, her zaman yüzü uyumlu hale getirdiklerini söyleyebiliriz.
Burnun anatomik tasarımı temeldir: havanın içinden geçtiği burun delikleri ya da burun boşlukları, bu boşlukları kaplayan iki burun kanadı, septum ve uç. Bunlar da burun şekli türlerini belirleyen unsurlardır.
Ancak bir burun ile diğeri arasında pek çok fark olabilir. Burunlar, diğer hususların yanı sıra; köprünün şekli, yüksekliği, genişliği ve burun boşluklarının açıklığına göre değişir. Bu, onları genel şekillerine göre büyük gruplar halinde sınıflandırmayı mümkün kılar.
Yassı ya da Küt Burun
Yassı bir burun; kısa, batık bir köprüye sahip olması ile karakterize edilir. Burun delikleri yanlara doğru uzatılmıştır. Ayrıca ucu düzdür.
Adını yandan çukur ya da basık bir görünüme sahip olması dolayısıyla alır. Başka bir deyişle, nazal uzantı yüzden fazla çıkıntı yapmaz.
Sarı ve siyah ten tonlarına sahip popülasyonlarda yassı ya da küt burunlar yaygındır. Asyalılarda, Afrika özelliklerine sahip insanlardan daha az yaygındır.
Kalkık Burun
Bir öncekinden farklı olarak, kalkık burnun çıkıntılı bir ucu vardır. Septum, uca doğru biraz kıvrılsa da genellikle düzdür. Bu nedenle burun boşlukları ileriye dönük görünmektedir.
Bu burun türü Kuzey Avrupa’dan gelen insanlarda yaygındır. Bununla birlikte, diğer nüfus gruplarında da baskındır. Bu tip burun, insanların soğuk havayı daha iyi solumasına izin veren bir adaptasyondan kaynaklanmıştır.
Yandan bakıldığında kalkık burunlar, bazı çizgi roman karakterlerininki gibi sivri görünür. Rinoplastilerde en çok talep edilen burun şekillerinden biridir. Ancak, tüm yüzlerin buna aynı şekilde uyum sağlamadığını belirtmemiz gerekir.
Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin: Yüzde Bir Sağlık Problemine İşaret Eden 13 Belirti
Burun Şekli Türleri: Geniş Burun
Geniş bir burnun ayırt edici özelliği, düz septumdan uca doğru sürekli genişlemedir. Ünlü basketbolcu Lebron James bu tür bir burun şekline sahiptir.
Burun boşlukları gibi burun kanatları da genişler. Afrika kökenli Amerikalı, Doğu Asyalı ve Hispanik etnik kökenlerde yaygın olduğu için buna Nübye burnu da denir. Sudan da dahil olmak üzere diğer Kuzey Afrika popülasyonlarında ve Afrikalı Amerikalılarda da yaygındır.
Kemerli Burun ya da Romalı Burnu
Kemerli burun yüksek, uzun ve belirgin bir köprüye sahiptir. Septum uçta içe doğru kıvrılır. Kuş gagasını andırdığı için kanca burun olarak da bilinmesinin nedeni budur. En çok yandan bakıldığında fark edilir.
Belirli Güney Avrupa etnik gruplarına (İspanya, İtalya, Fransa ve Portekiz) özgüdür. Ayrıca, Araplar ve geçmişte bir noktada işgal ettikleri bölgeler ile Slav halklarında da yaygındır.
Grek Burnu
Bir Grek burnu oranları bakımından dengelidir. Köprüsü düzdür, septum çok az çıkıntı yapar ve burun delikleri küçüktür. Böylece burun kanatları fazla genişlemez. Yunan profili denen görüntü için mükemmel bir tamamlayıcıdır.
Bu burun şekli türünü klasik Greko-Latin resim ve heykel çalışmalarında görebilirsiniz. Bu tip burun şekli, sadece orası olmasa da Akdeniz Havzası’nın Avrupa ülkelerinde hakimdir.
Burun Şekli Türleri: Bombeli Burun
Adından da anlaşılacağı gibi bu burun bir ampul gibi görünür. Yuvarlak, geniş bir burun ucuna sahiptir. Aslında burun kanatları o kadar dışarı çıkmaz.
Tabii ki, burun boşluklarını çevreleyen kısmın genişlemesinin yanı sıra yuvarlak ya da top şeklindeki uç da dikkat çekicidir. Bu tür burun şekli siyah tenli kişilerde, Afrika kökenli insanlarda ve karışık ırk Amerikalılarda yaygındır.
Küçük Burun
Küçük burunlar kalkık görünür. Köprü ve septum bölgelerinde çok daha kısadır. Tabanda yuvarlak olabilir. Ayrıca, genellikle çok geniş değildir ve küçük kanatlara ve küçük burun boşluklarına sahiptir.
Kaşın kemerinden burun deliklerinin altına kadar olan mesafe diğer burun şekillerine göre kısadır. Bu burnun insanın yüzünde bu kadar küçük görünmesinin nedeni de budur.
Burun Şekli Türleri: Büyük ve Kalın Burun
Bu burun, bir kişinin yüzünün büyük bir bölümünü kaplar. Orantılı veya kemerli olabilir ya da yuvarlak veya yumrulu uçlu geniş burun kanatları olabilir.
Bu burun türü, yandan olduğu kadar önden de belirgindir. Ünlü edebi karakter Cyrano de Bergerac, büyük ve belirgin bir burnu olan bir kişinin sembolik bir örneğidir.
Bu burun türü, belirli bir popülasyon grubunda baskın değildir. Yine de Asyalılar ve Kuzey Avrupalılar arasında daha az yaygındır.
Dengesiz, Çarpık ya da Asimetrik Burun
Bazı insanların burunları biraz dengesiz olabilir. Bir tarafı diğerinden farklıdır. Önden bakıldığında S şeklindeki bir eğriye de benzeyebilir. Düzensizlik ya da asimetri travmadan kaynaklanmış olabilir.
Oyuncu Owen Wilson’ın bu tür bir burnu vardır.
Çeşitli Burunlar
Burun, yüzün en çok dikkat çeken kısmıdır. Burun şekillerinin her biri farklı ve çok kişiseldir. Ancak herkes burnundan memnun değildir. Bu nedenle pek çok insan burun estetiği yaptırmayı burun şeklini iyileştirmek ya da değiştirmek için bir seçenek olarak görür.
Ancak, cerrahi bir prosedüre duyulan ihtiyaç; bir sağlık sorunu, septum deviasyonu ya da konjenital bir malformasyondan da kaynaklanıyor olabilir.
Genel olarak konuşmak gerekirse, burun şekli pek çok şeyi yansıtır. Örneğin atalarımız, kültürümüz ve coğrafi konumumuz. Aslında burun şekli türleri de bize kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi söyleyebilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
- Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
- Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
- Vargas H. Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea]. Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
- Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
- Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.