Fiziksel Egzersizin Psikolojik 7 Yararı
Çoğu insan fiziksel görüntüsünü güzelleştirmek için spor salonlarına gider veya evde spor yapmaya başlar. Peki ya size fiziksel egzersizin aynı zamanda zihniniz için de çok iyi olduğunu söylesek?
Bugün fiziksel egzersizin birçok psikolojik faydasını ortaya döküyoruz, o yüzden okumaya devam edin!
Fiziksel egzersiz zihniniz için çok sağlıklıdır
Fiziksel egzersizin tabii ki de birçok psikolojik yararı vardır, hafızayı güçlendirmek, stresi rahatlatmak, anksiyeteyi azaltmak ve öğrenme kabiliyetini iyileştirmek bunlardan bazılarıdır. Fiziksel egzersizin daha bilmediğimiz birçok faydası vardır.
Bugün bu faydalardan 7sini konuşacağız, fakat bundan daha fazlasının bu listeye dahil edilebileceğini de bilelim.
Siz de eklemek ister misiniz? Eğer öyleyse, eklemeye değer olanları düşünüp bizimle paylaşın!
1. Fiziksel egzersiz sizi daha mutlu bir insan yapar
Fiziksel egzersiz yaptığınız zaman vücudunuz endorfin salgılayarak öforik ve tamamıyla mutlu hissetmenizi sağlar. Bu yüzden depresyon şikayeti olan kişiler için fiziksel egzersiz önerilmektedir.
Aynı şekilde, stres veya anksiyete probleminiz varsa, egzersiz yapmak vücudu ve zihni yoran gerginliği salmanıza yardımcı olur. Bu sizi rahatlatır, daha iyi uyumanızı sağlar ve günlük yaşamınızda daha üretken olursunuz.
2. Özsaygıyı artırır
Egzersiz kendinizi daha sağlıklı ve daha mutlu görmenizi sağlar. Bu da özsaygınızın artması için harika bir motivasyondur, böylelikle kendinize daha fazla değer verirsiniz.
Eğer kendinizi kabul etmekte problemleriniz varsa, egzersiz yapın! Bu kendinizi daha iyi bir ışıkta görmenizi sağlayacak ve daha iyi hissedeceksiniz. Ayrıca kendinizin en iyi halini tecrübe edeceksiniz.
3. Sosyal ilişkileri güçlendirir
Kendiniz hakkında daha iyi bir algıya sahip olmak, mutlu hissetmek, kendinizi sevmek ve kendinize değer vermek sosyal ilişkilerinizi de iyileştirecek. Kendinize güveniniz artacak ve diğer insanlarla daha derinden ve kolayca bağ kurabileceksiniz.
İlginizi çekebilir: Mükemmel İlişki
Ayrıca grup aktivitelerine katılmak için kendinizi daha motive hissedeceksiniz, grup sporları oynamak veya tanımadığınız biri ile konuşmak daha da kolaylaşacak çünkü kendinizi daha iyi ve daha sosyal hissediyor olacaksınız. Bu harika ve pozitif hissetmenizi sağlayacak.
4. Zihinsel bozulmayı önler
Alzheimer gibi zihinsel bozulma ile alakalı hastalıklardan endişeli iseniz, fiziksel egzersizin bunları önlemenizde yardımcı olabileceğini bilmelisiniz. Bu yüzden, 25-45 yaş arası, düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Gelecekte kendinize teşekkür edeceksiniz.
5. Bağımlılıkları kontrol etmeye yardımcı olur
Eğer uyuşturucu, alkol, tütün veya herhangi başka bir şeye bağımlılığınız varsa, fiziksel egzersiz yapmak bunu kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Hatta bazen bu bağımlılıkları tamamen yok etmenizde de size yardımcı olabilir. Peki bunu nasıl yapıyor?
Bağımlılık genellikle dopamin hormonu ile yakından ilişkilidir. Bu hormon aynı zamanda egzersiz yaparken salgılanır. Bu yüzden egzersiz bağımlılıkları kontrol etmek için inanılmaz etkilidir.
6. Hafızanızı güçlendirir
Egzersiz hipokampüsteki hücrelerin üretimini arttırır, bu da hafıza ve öğrenmeden sorumludur. Bunun sayesinde, hafızanız iyileşecek, bir şeyleri daha etkili bir şekilde hatırlayabilecek ve öğrenebileceksiniz. Hareketsiz bir yaşam tarzı hafızanız için hiç iyi değildir.
7. Sizi daha üretken bir insan haline getirir
Fiziksel egzersizin sizi daha da yoracağını düşünebilirsiniz, bu yüzden işte veya başka aktivitelerde daha kötü bir performans sergileyeceğiniz düşüncesine kapılabilirsiniz. Fakat bu gerçek değildir.
Egzersiz yapmak daha fazla enerjinizin olmasına yardımcı olacaktır çünkü inanmasanız da, bu sizi bütün gün boyunca aktif tutar. Bu da “düşük” zamanları engeller, işteki dikkat kaybını azaltır.
Hareketsiz bir yaşam mı sürüyorsunuz? Düzenli egzersiz yapıyor musunuz? Fiziksel egzersizin sağlayabileceği daha bir çok fayda vardır. Eğer kötü hissediyorsanız, üretken değilseniz, egzersiz yapmak bunların hepsini iyileştirir. Bazen kısacık bir egzersiz yapmak bile birçok probleminizi çözebilir.