Fonksiyonel Dispepsi: Nedenleri, Semptomları Ve Çareleri

Ruhsal durumunuzun gastrit probleminizi etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Çok fazla endişelenmek ve stres veya kaygı duymak gastrik asit üretiminizi artırabilir ve sindirim mukozanıza zarar verebilir.
Fonksiyonel Dispepsi: Nedenleri, Semptomları Ve Çareleri

Tarafından yazılmıştır Óscar Dorado

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Fonksiyonel dispepsi, mideyi etkileyen ve mide mukozasının iltihaplanmasına neden olan stres veya endişenin yarattığı bir hastalıktır. Birçok insanı etkileyen ve duygusal bir tabana sahip mide ekşimesi, mide bulantısı, mide yanması veya mide ağrısı gibi semptomlarla karakterize edilir.

Fonksiyonel dispepsi akut veya kronik olabilir. Akut gastrit aniden ortaya çıkar ve yoğundur. Bununla birlikte, kronik gastrit tedavi edilmezse yıllarca varlığını sürdürebilir.

Hastalığın daha az yaygın olan formu, aşındırıcı gastrit, genellikle çok fazla iltihaplanmaya neden olmaz ancak mide astarında kanamalara ve ülserlere neden olabilir.

İltihaplanma enfeksiyon, stres, yaralanmalar veya bağışıklık sistemi bozuklukları gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çeşitli çalışmalar, duygusal stres ve depresyonun fonksiyonel dispepsi gibi gastro-intestinal bozuklukların gelişimini etkileyebileceğini doğrulamıştır.

Neyse ki, bu hastalığın neden olduğu semptomlar bazı doğal reçetelerle tedavi edilebilir.

Fonksiyonel dispepsinin nedenleri nelerdir?

Fonksiyonel dispepsi, aşağıdaki faktörlerden herhangi birinden kaynaklanabilir:

  • Stres
  • Anksiyete
  • Gerginlik
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Kusma
  • Alerji ve virüslerin neden olduğu iltihaplanmalar
  • Safra reflüsü
  • Kötü beslenme

Bununla birlikte, yukarıda verilen faktörlere ek olarak, fonksiyonel dispepsi esas olarak Helikobakter pilori isimli bir bakteri nedeniyle oluşur ve söz konusu semptomlarla derecesi ilerler. Ayrıca, birey olmanın sorumluluklarıyla dolu günlük rutinlerden bunalmak da bu durumu kötüleştirebilir.

Bu bakteri, insanların midelerinin %60 ila %80’inde yaşar. Genellikle semptomlara neden olmaz ancak koruyucu mide mukozasının sağladığı bariyere zarar verebilir.

Fonksiyonel dispepsinin semptomları nelerdir?

fonksiyonel dispepsi

Fonksiyonel dispepsi semptomları bireyler arasında değişkenlik gösterebilir. En yaygın olanlar arasında:
  • Kusmak
  • Siyah dışkı
  • Midede yanma hissi
  • İştah kaybı
  • Karın ağrısı
  • Hazımsızlık
  • Mide bulantısı
  • Huzursuz mide
  • Mide yanması

“Sağlık satın alabileceğimiz bir şey değildir. Ancak, aşırı derecede değerli bir tasarruf hesabı olabilir.”

– Anne Wilson Schaef

Fonksiyonel dispepsi tedavisi

Bu hastalığı tedavi etmek için, semptomlarını kontrol altına almak adına hafif ve sağlıklı bir beslenme planını takip etmeniz gerekir. Bu sebze, meyve, et, balık, çorba, pirinç ve sağlıklı pek çok alternatifin yanı sıra bol suyu günlük yaşamınıza dahil etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Aynı zamanda, gastriti tedavi etmek istiyorsanız duygusal olarak hayatınızda iyi bir noktada olmanız gerekir. Dengeli bir ruhsal durum, vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur ve böylelikle beden ve zihnin uyum içinde ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır.

Bu nedenle, başka pek çok şeyin yanı sıra, stresinizi kontrol altına almayı öğrenmelisiniz çünkü stres gastrik asit üretiminin artmasına neden olabilir ve bu şekilde midenin mukoza zarı bozulur. Ancak, egzersiz, stresi ortadan kaldırmak ve endorfin üretimini desteklemek için faydalanabileceğiniz en iyi çözümdür.

Ayrıca, ağrı kesici ilaç tüketiminize bir sınır koymanızı öneririz. Eğer fonksiyonel dispepsi semptomları karşısında reçetesiz satılan ilaçlardan satın alırsanız, bu size geçici bir rahatlama sağlayabilir. Ancak, asıl yapmanız gereken şey, size asit salgılarını azaltan ve mukoza zarını koruyan ilaçları barındıran bir reçete yazması için bir uzmana görünmektir.

Hangi reçeteler fonksiyonel dispepsiyi rahatlatır?

yeşil çay

Ev ortamında yapabileceğiniz en önemli şey diyetinizi kontrol etmek ve stresi hafifletmektir.

Gıdaların, fonksiyonel dispepsi tedavisinde önemli bir rol oynadığını unutmayın. Yiyecekler sadece kısa vadeli faydalar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda problemli midelere uzun vadede koruma sağlar. Alkol, işlenmiş gıdalar, asitli yiyecek ve içecekler, süt ürünleri, şekerli ya da baharatlı yemeklerden uzak durun.

Sindirimi iyileştirmeye ve düzenli sindirim hareketlerini uyarmaya yardımcı oldukları için probiyotik içeren gıdaları diyetinize dahil etmenizi öneririz. Söz konusu gıdalar, Helikobakter pilori bakterilerinin yayılmasını durdurmaya yardımcı olan ve sindirim sistemine iyi gelen bakterileri devreye sokar.

  • Ayrıca, araştırmaların da gösterdiği gibi, haftada en az bir kez ballı yeşil çay içmek, Helikobakter pilori sayısındaki artışın nüksetme riskini önemli ölçüde azaltır
  • Ayrıca bir kaşık karbonat (9 g) tüketmeyi de deneyebilirsiniz, çünkü fonksiyonel dispepsinin neden olduğu mide ekşimesine son verebilir.
  • Ayrıca, yanıkları iyileştirmek için sık sık kullanılan bir bitki olan aloe vera, ayrıca fonksiyonel dispepsinin sonuçlarını en aza indirmeye katkıda bulunur.
  • Nane veya zencefil gibi uçucu yağlar mideyi pozitif yönde etkileyebilir.

Son olarak, stresin fonksiyonel dispepsiye neden olabileceğini ve durumu daha da kötüleştirebileceğini unutmayın. Bu nedenle, anksiyete seviyelerinizi azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişikliklerini göz önünde bulundurmanız önerilir. Büyük olasılıkla, egzersiz yapmaya, sağlıklı bir diyeti takip etmeye ve iyi uyumaya başlarsanız, kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • 1. Angós R. Gastritis. Med. 2016;
    2. Rugge M, Pennelli G, Pilozzi E, Fassan M, Ingravallo G, Russo VM, et al. Gastritis: The histology report. Dig Liver Dis. 2011;
    3. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;
    4. Soriano Izquierdo A, Sans Cuffí M, Elizalde Frez JI, Bessa Caserras X. Gastritis y gastropatías. Med – Programa Form Médica Contin Acreditado. 2000;
    5. Lane EP, Miller S, Lobetti R, Caldwell P, Bertschinger HJ, Burroughs R, et al. Effect of diet on the incidence of and mortality owing to gastritis and renal disease in captive cheetahs (Acinonyx jubatus) in South Africa. Zoo Biol. 2012;
    6. Lobetti R, Picard J, Kriek N, Rogers P. Prevalence of helicobacteriosis and gastritis in semicaptive cheetahs (Acinonyx jubatus). J Zoo Wildl Med. 1999;
    7. Valdivia M. Gastritis y gastropatías. Rev Gastroenterol Perú. 2011;
    8. Fox JG, Correa P, Taylor NS, Lee A, Otto G, Murphy JC, et al. Helicobacter mustelae-associated gastritis in ferrets. An animal model of Helicobacter pylori gastritis in humans. Gastroenterology. 1990;
    9. Fox JG, Otto G, Taylor NS, Rosenblad W, Murphy JC. Helicobacter mustelae-induced gastritis and elevated gastric pH in the ferret (Mustela putorius furo). Infect Immun. 1991;


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.