Gastriti Yatıştırmak İçin Yiyebileceğiniz 9 Yiyecek
Midenin enflamasyonu, daha çok bilinen adıyla gastrit, pek çok farklı sebeple ortaya çıkabilen kronik bir durumdur. Neyse ki gastriti yatıştırmak için başvurabileceğiniz pek çok doğal yöntem vardır.
Bugün size beslenmenizle ilgili çok yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler vereceğiz.
Gastritin Bazı Olası Nedenleri
Öncelikle gastritin ortaya çıkmasının en sık rastlanan nedenlerinden biri ağrı kesici ve aspirin gibi ilaçların kullanımıdır. Çünkü bu durum mide astarında negatif bir etkiye yol açabilir.
İkincisi alkolün aşırı miktarda veya sık sık kullanılması da gastritin ortaya çıkmasını güçlü bir şekilde etkiler.
Ayrıca sürekli çay ve kahve içmek ve yemekten önce limon suyu mide astarını tahriş edebilir. Bu da kronik veya uzun dönemli gastrite yol açabilir.
Son olarak bir tetikleyici olmasa da çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler yemek de gastriti kötüleştirebilir. Mide astarına değdiklerinde tahrişe ve ağrıya neden olabilirler.
Bunu da okuyun: Gastritle Savaşmak İçin Bu Doğal Çözümleri Deneyin
Semptomlar
Aşağıda bahsettiğimiz semptomlarla karşı karşıyaysanız hemen bir gastroentrologla görüşmelisiniz. Çünkü akut gastrit sorunu yaşıyor olabilirsiniz:
- Özellikle sabahları iştah kaybı.
- Yanma veya ekşime hissi.
- Göbekte veya kaburgada ağrı.
- Kusma (bazen kanlı).
- Dışkıda kan.
Gastriti Yatıştırmak İçin Yiyebileceğiniz 9 Yiyecek
Eğer bir doktor gastritiniz olduğunu onaylarsa veya gastriti olan bir akrabanız veya tanıdığınız varsa bu bilgiler çok işinize yarayabilir. Aşağıda gastriti yatıştırmak için tercih edebileceğiniz en iyi yiyeceklerden bazılarını sıraladık.
1. Bal
Balın için mide astarını güçlendirmeye yardımcı olabilecek pek çok antioksidan bileşen vardır. Bu yüzden riski azaltmaya ve gastriti yatıştırmaya yardım edebilir.
- Bu amaçla her gün aç karnına içinde iki kaşık bal bulunan ılık bir bardak su içebilirsiniz.
- Çok kısa zamanda ekşimenizin önemli ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.
2. Zeytinyağı
Zeytinyağı da anti-enflamatuvar özellikleri sayesinde mide astarındaki enflamasyonu rahatlatmaya yardımcı olabilir.
- Zeytinyağının faydalarından yararlanmak için bir yemek kaşığı zeytinyağını bir bardak ılık suyun veya ılık sütün içine dökün.
- Her gün aç karnına için. Tahrişi azaltmaya yardım eder.
3. Soğan
Soğan da gastriti yatıştırmak için iyi bir seçenek olabilir. Bazı çalışmalara göre soğan, helikobakter pilorinin kökünü kurutmaya yardımcı olabiliyor. Bu, gastritin ortaya çıkmasına yol açan bakterilerden biridir.
Ancak soğan çok güçlü bir sebze olduğu için aşırı miktarda tüketmemelisiniz. Ayrıca soğan bazı insanlarda mide bulantısına, kusmaya ve mide gazına da yol açabilir. Bu yüzden soğan tüketmeye başlamadan önce her zaman doktorunuza danışmalısınız.
- Özelliklerinden faydalanmak için her gün çeyrek çay kaşığı soğan tüketin.
- Eğer bulabilirseniz mor soğanı tercih edin. Çünkü mor soğanın içindeki vitamin ve mineral miktarı daha fazladır.
4. Yulaf
Vücudu arındırmaya yardımcı olan antioksidan özellikleri nedeniyle gastriti yatıştırmak için bir başka harika seçenek de yulaftır.
Her gün kahvaltıda ballı yulaf yiyebilirsiniz.
5. Papaya
Mide sağlığınız için papaya tohumlarının çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Bunun sebebi yiyeceklerdeki proteinleri kırmaya yardımcı olan papain isimli bir enzim içermeleri ve böylece mide asidini nötr hale getirmeleridir. Bu yüzden gastritin rahatlamasını sağlayabilirler.
Özelliklerinden faydalanabilmek için öncelikle papayanın çekirdeklerini çıkarın ve güneşte kurutun. Kuruduklarında onları toz haline getirin. Sonra birkaç dilim ananasın üzerine biraz bu tozdan serpin ve bunları kahvaltıda tüketin.
Hemen bir rahatlama olduğunu hissedeceksiniz.
6. Tohumlu Yiyecekler
- Önce eşit miktarda rezene, yeşil kakule ve tarçın tohumundan oluşan bir karışım yapın. Bu tohumların hepsinin içinde sindirimi kolaylaştıran vitaminler ve mineraller vardır.
- Sonra onları bir kızartma tavasının içinde 30 saniye boyunca kızartın.
- Daha sonra toz haline getirin. Bu tozdan yemeklerden sonra birer çay kaşığı alabilirsiniz.
- Ancak bu tohumları aşırı miktarda tüketmemelisiniz. Aşırı miktarda yediğinizde her şey zararlı hale gelebilir.
7. Siyah Tuz
İki ay boyunca her yemekten sonra iki veya üç çay kaşığı siyah tuz tüketin.
Siyah tuzun içinde sıradan sofra tuzuna göre daha az iyodin vardır. Ayrıca anti-enflamatuvar özelliklere de sahiptir. Bu yüzden gastrit semptomlarını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.
8. Maydanoz
Gastriti yatıştırmak için bir diğer iyi seçenek de maydanozdur. Bunun sebebi idrar söktürücü özellikleri ve içinde potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin olmasıdır.
- Özelliklerinden faydalanmak için önce biraz maydanoz suyu sıkın.
- Sonra içine biraz siyah tuz ve karabiber ekleyin.
- Bu şuruptan her yemekten sonra 3 yemek kaşığı için.
9. Zencefil
Zencefil mideyle ilgili tüm rahatsızlıkları ve hastalıkları rahatlatmaya yardımcı olabilir. Bunun sebebi içerdiği antioksidan özelliklerin mideyi arındırmaya yardım etmesidir.
Gastrit ve ülser için zencefilli ve soğanlı bir infüzyon hazırlayabilirsiniz. Bu infüzyon enflamasyonu ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Ancak her iki malzeme de oldukça güçlü olduğu için aşırıya kaçmamanız çok önemlidir.
Gastriti Olan İnsanlar İçin Uygun Bir Diyet
Gastrit sorununuz varsa yukarıda açıkladığımız yöntemleri tamamlayan bir beslenme programına uymalısınız.
Aksi takdirde bahsettiğimiz çözümler etki etmeyebilir veya umduğunuz kadar faydalı olmayabilirler. Ayrıca beslenme programınıza az yağlı yoğurdu, meyveleri, hindistan cevizi suyunu ve az yağlı yiyecekleri dahil edebilirsiniz.
Gastriti Yatıştırmak İçin Nelerden Uzak Durmalısınız?
Gastrit sorunu yaşayan insanlar için zararlı olabilecek pek çok yiyecek vardır. Çünkü bu yiyecekler enflamasyonu kötüleştirebilirler. Bu nedenle eğer gastritiniz varsa aşağıdaki yiyeceklerden kaçınmalısınız:
- Alkol
- Kahve ve çay
- Meşrubat veya pastörize içecekler
- Kakao ürünleri
- Turunçgil suları
- Kırmızı et
- Baharatlı yiyecekler
Diğer Tavsiyeler
Aç olmasanız bile yemek yemek için fazla beklememelisiniz. Mideniz boşken daha fazla tahriş olacaktır ve gastritiniz kötüye gidecektir. Aç hissetmeseniz bile iyi bir kahvaltı yapmaya çalışmalısınız.
Öte yandan gün boyunca 8 bardak su içmeyi unutmayın. Bu midede yaşayan ve gastriti kötüleştiren bakterilerin yok olmasına yardımcı olacaktır.
Son olarak, özellikle akut gastrit söz konusu olduğunda düzgün beslenmenin yeterli olmadığını unutmayın. Düzgün beslenmek semptomları yatıştırsa da en iyisi her zaman tıbbi danışmanlığa başvurmaktır. Böylece beslenme programınız bir uzmanın yazdığı reçeteyi mükemmel bir şekilde tamamlayabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gupta, E. (s.f.). GERD Diets: foods that help with acid reflux (heartburn). Johns Hopkins Medicine. Consultado el 31 de mayo de 2024. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn
- Mayo Clinic. (2024). Gastritis. Consultado el 5 de junio de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
- Medrano, L. American Heart Association News. ( 2023). Papaya’s milky texture packed with nutrients. Consultado el 5 de junio de 2024. https://www.heart.org/en/news/2023/10/13/papayas-milky-texture-packed-with-nutrients
- Mount Sinai. (s.f.). Gastritis. Consultado el 31 de mayo de 2024. https://www.mountsinai.org/health-library/condition/gastritis
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2019). Gastritis y gastropatía. Consultado el 30 de mayo de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gastritis-gastropatia/definicion-hechos
- Sreeja, S. R., Le, T-D., Eom, B. W., Oh, S. H., Shivappa, N., Hebert, J. R., & Kim, M. K. (2022). Association between the dietary inflammatory index and gastric disease risk: findings from a Korean population-based cohort study. Nutrients. 14(13): 2662. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268659/