Gece Terlemesinin Sebebi Olabilecek 6 Sağlık Sorunu
Terlemek vücudunuzun kendi ısısını düzene sokmaya çalıştığı bir süreçtir. Ayrıca üre, esansiyel amino asit ve çeşitli işlemlerden arta kalan diğer maddelerin vücuttaki düzeyini de düzenler. Genellikle egzersiz ya da fazla fiziksel efor gerektiren bir eylem yapınca ortaya çıkar. Bununla birlikte, aşırı gece terlemesi sorunu olan bir çok insan vardır.
Terlemek vücudun normal bir tepkisi olsa da bazen uykunuzu bölebilir ve bir uyku problemine dönüşebilir. İlk başta gözden kaçırmanız kolay olabilir. Ancak tekrarlayan bir durum haline geldiyse artık bazı sağlık problemlerini hesaba katmanın vakti gelmiş demektir.
Birçok kişi aşırı terlemenin altında yatan sebepleri göz ardı eder. Bu yüzden rahatsızlığınızla ilgisi olabilecek altı faktörü sizinle paylaşmak istiyoruz.
1. Menopoz
Menopoz kadınlarda gece terlemesi sebeplerinden en sık rastlananıdır. Özellikle de östrojen seviyesindeki ani hormonal değişimler başlıca tetikleyicidir. Bu problemden muzdarip kadınlar için terlemek bunaltıcı bir his yaratabilir. Bu da uyumalarına engel olur ve kalp atışını değiştirir.
- Bu semptomlarla başa çıkmak için hormonal aktivitenizi düzene sokacak takviyeler almanız gerekir.
- Genel olarak doğal iplikten yapılan çarşaflar kullanmak ve serin bir ortamda uyumak iyi bir fikir olcaktır. Ayrıca rahat giysiler giymeyi unutmayın.
Bu yazımızı da okuyun: Sağlıklı bir menopoz mümkün mü?
2. Bazı ilaçlar
Tedavi sebebiyle kullandığımız bazı ilaçların yan etkisi olarak da bu semptom yaşanabilir. Anksiyete ve depresyon için alınan ilaçların zaman zaman gece terlemesine yol açtığı bazı araştırmaların ortaya sürdüğü bir bulgudur.
Bu durumla ilgili diğer tedaviler:
- Hormon terapisi
- Kan şekerini düşüren ilaçlar
- Kortizon: enflamasyonu tedavi etmek ve ağrıyı azaltmak için kullanılan bir steroid hormon
3. Tüberküloz
Gece terlemesiyle ilgili çoğu faktör ciddi ya da tedavi edilmesi zor bir problem değildir. Ancak, tüberküloz gibi kronik bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir. Bu hastalık akciğerlerin sağlığını son derece tehlikeye atmakla birlikte neredeyse her zaman terleme vakalarıyla sonuçlanır.
Semptomlarınıza bunlar eşlik edebilir:
- Yüksek ateş
- Göğüs ağrısı
- Kanlı öksürük
- Nefes almakta güçlük çekmek
4. Nörolojik problemler
Anksiyete ve sinir vücut ısınızı artırabilir. Bu da vücudunuzu normal ısı seviyesine geri dönmek için termeleye zorlar. Bu tamamen doğal bir tepkidir ve sadece geceleri yaşanmaz.
Ancak terlemek geceleri tekrarlayan bir problem haline geldiyse Parkinson hastalığı gibi nörolojik sisteminizle ilgili bir hastalık sorunundan kaynaklanıyor olabilir.
- Bu tür hastalıkların yol açtığı hasar yüzünden sinir sisteminizin ter bezlerine gönderdiği sinyallerde bazı kesintiler meydana gelebilir. Sonucunda da bu semptom ortaya çıkabilir.
5. Kronik hiperhidroz
Hiperhidroz aşırı terlemeyi tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir. Genetik olması dışında başka bir sebebi olmayan yaygın bir rahatsızıktır, fakat kronik olarak kabul edilir. Belli sebeplerden dolayı hiperhidrozdan muzdarip hastalar bunaltıcı noktaya gelen gece terlemeleri yaşar.
- Bu hastaların dinlenebilmesi için daha serin bir ortam gereklidir çünkü çoğu kişinin “normal sıcaklık” anlayışı onlara fazla sıcak gelir.
- Bu ciddi bir sağlık probleminin göstergesi değildir. Ancak, hasta için rahatsız edici ve kimi zaman başa çıkması güç bir durum haline gelebilir.
Bu yazıyı da okuyun: Gece terlemelerinin en yaygın 5 sebebi
6. Hipertiroidi
Hipertiroidi tiroid bezinizin normal seviyenin üstünde hormon üretmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Doğal olarak bu durum metabolizmanızı etkiler ve rahatsızlık duymaya, vücudunuzda bazı değişimler fark etmeye başlayabilirsiniz.
- Gün içinde kuvvetli bir yorgunluk hissi ve geceleri aşırı terleme yaşıyorsanız vücudunuz bir problem olduğu konusunda sizi uyarıyor demektir.
- Hipertiroidi sıcağa karşı intolerans ile ilgilidir. Bu yüzden dinlenebilmek için yatak odanızın sıcaklığını düşürmeniz gerekecektir.
- Diğer semptomları ise kilo değişimleri, el titremesi ve aşırı saç kaybıdır.
Terlemediğiniz için uykunuz bölünüyor mu? Bu durum tedavi edilmediği takdirde insomniaya (uykusuzluk) sebep olabilecek can sıkıcı bir semptomdur. Gece terlemesi her zaman bir sağlık problemine işaret etmiyor olsa da semptomlarınızı aşırı derecede ve uzun süredir yaşıyorsanız en iyisi doktorunuzla bir görüşün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
- James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
- Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
- Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.