Glutensiz Diyet Uygulamaya Başlamadan Atmanız Gereken 7 Adım
Glütensiz diyet yulaf, çavdar ve benzeri diğer tahılları içeren yiyeceklerden uzak durulan bir diyet modelidir. Glüten, günlük beslenme düzeninde ihtiyaç duyulmayan, bu yüzden de diyet listesinden sorunsuzca çıkarılabilecek bir tür proteindir. Ancak, bu tür bir diyet genellikle glüten intoleransı, hassasiyeti ya da alerjisi olan insanlar için önerilir.
Birkaç yıl öncesine kadar glütensiz diyetler yalnızca bu tür rahatsızlıklar için uygulanmaktaydı. Ancak, kilo verme sürecine katkısı sebebiyle birçok insan günlük beslenme düzenini glütensiz bir diyete göre ayarlamaya başladı. Çünkü diğer rejimlerin aksine, glütensiz diyet metabolik sorunlara ya da yan etkilere sebebiyet vermeyen dengeli bir plan sunar. Ayrıca, tüm besin gruplarını bünyesinde barındırdığı için de sürdürmesi oldukça kolaydır.
Glütensiz diyet hakkında daha fazla bilgi almak için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Glütensiz diyet uygulamak için birkaç sebep
Glütensiz diyet uygulamak için çölyak hastalığı dışında birçok başka sebep bulunmaktadır.
Tahıllar besin piramidinin zeminini oluşturabilir ancak, bu diyet glütensiz ve sağlıklı alternatifleri bulmanızı sağlayacaktır.
Bu diyet glüten içermeyen, mikro ve makro besin ögelerinin dengeli bir kompozisyonundan oluşan doğal ürünlerden meydana gelmektedir. Örneğin; suni tahıllar, balık, sebze ve meyveler gibi.
İşlenmiş gıdaların tüketimini sınırladığından, sağlıklı kilo vermek isteyenler için ideal bir seçenektir. Ayrıca, enflamasyonu kontrol altına almaya yardımcı olarak çeşitli rahatsızlıkların önlenmesini sağlar.
Glütensiz diyetin temel yararları şöyledir:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enflamasyonu azaltır ve sindirim sistemini düzenler.
- Diyabeti kontrol altına alır.
- Romatizmal eklem iltihabı belirtilerini kontrol altına alır.
- Tiroid bezi iltihabının tedavisine yardımcı olur.
- Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.
- Bazı cilt rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Keşfedin: Glütensiz Diyetler Neden Zararlıdır?
Glütensiz diyet uygulamaya başlamadan önce atılması gereken adımlar
Glütensiz diyet uygulamaya başlamadan önce kesinlikle doktorunuza ya da diyetisyeninize danışmanız gerekmektedir. Güvenli bir diyet modeli olmasına rağmen glütensiz diyet yaşınıza, sağlık durumunuza, kilonuza ve diğer kişisel ihtiyaçlarınıza göre şekillendirilmelidir.
Ancak, bu diyete başlamadan önce kendi kendinize atabileceğiniz birkaç basit adım da vardır.
Atmanız gereken en temel 7 adım aşağıdaki gibidir:
1. Glüten içeren tahıllardan uzak durun
Glütensiz diyetin temel mantığı, bu proteini içeren tüm tahıllardan uzak durmaktan geçer. Sağlıklı olduğunu düşünseniz bile, glüten içeren tüm gıdaları diyet listenizden çıkarmalı ve yerine glütensiz alternatifler koymalısınız.
Glüten içeren bazı gıdalar şunlardır:
- Yulaf
- Arpa
- Çavdar
- Buğday
- Tritikale
- Nişasta
- İrmik unu
- Ekmek, makarna, kurabiye, pasta türevleri
2. Alacağınız gıdaların etiketlerini kontrol edin
Eğer glütensiz diyet uygulamaya başlayacaksanız, eser miktarda da olsa glüten içeren tüm ürünlerden uzak durmanız gerektiğini bilmeli ve alacağınız gıdaların etiketlerini kontrol etmelisiniz. Birçok gıda firması piyasa sürdüğü ürünlerin üzerine “glüten içermez” etiketi basarak bu işi tüketiciler için oldukça kolay bir hale getirmektedir.
3. Kendi yemeğinizi kendiniz pişirin
Kendi yemeğinizi kendiniz pişirirseniz, ne yediğinizi bilmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Bu şekilde, bu proteini içermeyen organik gıdalar tükettiğinizden de emin olursunuz.
Ne yazık ki, birçok restoran et yemekleri de dahil bir çok tarifte glüten içeren unlar kullanmaktadır.
4. Bazı yiyeceklerde gizli glüten bulunabilir, nasıl tanıyacağınızı öğrenin
Dikkatli olun! Glüten yiyeceklere gizlenebilir ve bunu fark etmek epey zor olabilir. Satın alacağınız üründe un, tahıl, malt özü, kıvam arttırıcı, nişasta ve türevleri olmadığından emin olmak için ürün etiketini dikkatlice inceleyin.
5. Kahvaltıda tükettiğiniz ürünleri inceleyin
Kahvaltıda tüketilen çoğu yiyecek glüten içermektedir. Bu yüzden, mısır gevreği ya da enerji barı gibi nişasta ve un içeren ürünlerden uzak durmalısınız.
6. Mısır ve pirinç yerine başka malzemeler kullanın
Market raflarında kolaylıkla bulabileceğiniz, mısır ve pirinç gibi malzemelerin yerine kullanılan birçok suni tahıl ürünü bulunmaktadır. Kinoa, akdarı ve karabuğday en besleyici ve en popüler suni tahıllara örnek gösterilebilir.
Keşfedin: Tahıl Yemeyerek Kolayca Kilo Verin
7. Bazı içeceklerde de glüten bulunabileceğini unutmayın
Tahıldan yapılmış bazı içeceklerde ya da malt özü içeren arpa suyu, bira ve bazı makine kahvelerinde de glüten bulunmaktadır. Bu detayı atlamayın çünkü birçok insan sadece katı gıdalarda glüten olduğunu düşünmeye meyillidir.
Glüten içermeyen bir diyete mi başlayacaksınız? Tüm önerilerimizi dikkate alın ve yararlarının tadını çıkarın. Ek olarak da, aşırı sınırlayıcı ya da düşük kalorili olmayan dengeli bir diyet izlediğinizden emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Saturni, L., Ferretti, G., & Bacchetti, T. (2010). The gluten-free diet: Safety and nutritional quality. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2010016
- Niewinski, M. M. (2008). Advances in Celiac Disease and Gluten-Free Diet. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2008.01.011
- Caio, G., Volta, U., Tovoli, F., & De Giorgio, R. (2014). Effect of gluten free diet on immune response to gliadin in patients with non-celiac gluten sensitivity. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-14-26
- Kupper, C. (2005). Dietary guidelines and implementation for celiac disease. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2005.02.024