Göz İçi Lens Ameliyatı: Ne Zaman Gereklidir?
İnsan gözü, farklı kırılma yollarına sahip anatomik bir yapıdır ve kristal lens bunların en önemlisidir. Birçok sağlık sorunu göz yapılarını etkileyebilir, bu nedenle düzeltici önlemler almalıyız. Mevcut tedavilerden biri göz içi lens ameliyatı olarak bilinir.
Kırıcı ortamın ana işlevi, maksimum görme keskinliği elde etmek için ışık ışınlarının retina üzerinde belirli bir noktaya çarpmasını sağlamaktır. Kornea veya kristal lens ile ilgili bir sorun olduğunda, ışık yanlış noktaya çarparak etkilenen kişide çeşitli görme sorunlarına neden olur.
Göz içi lens cerrahisi, kırılma ve katarakt problemlerini çözmek için tercih edilen tıbbi tedavidir. Prosedür, tüm kristal merceği düzeltmek veya değiştirmek için göze şeffaf bir doğal merceğin yerleştirilmesinden oluşur. Birçok uzmanın birçok ilerleme ve yenilik yaptığı bir alandır.
İlginizi çekebilir: Dijital Göz Yorgunluğu: Ekranlar Bizi Nasıl Etkiliyor?
Lensin işlevini ne değiştirebilir?
Lens, ışığı retinaya yönlendirmeye odaklanan ana yapıdır. Lensin işlevi değiştirildiğinde, insanlarda gözle görülür görme sorunları ve diğer oküler semptomlar olacaktır.
Çeşitli türlerde hastalıklar bu yapıyı etkileyebilir, en sık görülenlerden biri katarakttır. Katarakt, kristal lenste çok değişken büyüklükte olabilen bir opaklığın varlığıdır.
Yaşlılarda daha sık görülen, yaşla ilişkili bir sağlık sorunudur. Kristal merceğin işlevini etkileyen diğer hastalıkları şunlardır:
- Presbiyopi
- Kapsüler opasite
- Psödoeksfolyatif sendrom
Öte yandan, lensi doğrudan etkilemese de işlevini değiştirebilen bozukluklar vardır. Bunlar arasında miyop, hipermetrop ve astigmat öne çıkar. Tüm bu koşullar, ışığın retinaya çarptığı noktayı değiştirerek bulanık görmeye neden olur.
Göz içi lens ameliyatı ne zaman gereklidir?
Göz içi lens ameliyatı, doktorların uzun yıllardır kırılma sorunlarını düzeltmek ve gözlük veya kontakt lens bağımlılığını ortadan kaldırmak için kullandıkları bir tekniktir. Geçmişte doktorlar bu ameliyatı sadece ciddi problemlerde tavsiye ediyorlardı. Bununla birlikte, son yıllarda orta yoğunluktaki bozuklukları düzeltmek için de kullanıyorlar.
Bu tedavinin kullanıldığı iki karakteristik durum vardır: Refraktif hastalıklar ve katarakt. Bu anlamda kullanılan lens ve genel olarak yapılan işlem sağlık sorununa göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kırılma sorunları
Genel anlamda uzmanlar bu ameliyatı gözle görülür kırılma sorunu yaşayan herkese önermektedir. Ayrıca korneanın yüzeysel veya derin katmanlarında lazer cerrahisi için aday olmayan hastalara da reçete edilir.
Kırılma problemi olan hastalarda kullanılan lensler fakik göz içi lensleridir. Uzman, bu özel türü, kristal merceği çıkarmadan gözün ön veya arka bölgesine yerleştirir. Bu şekilde cihaz ışığı yeniden yönlendirecek ve retinanın en yüksek görme keskinliğine odaklayacaktır.
Katarakt
Mercekte bulanıklığın varlığı ışığın mercekten geçmesini engelleyecektir, bu nedenle kataraktı olan bir kişi körlük yaşayabilir. Ulusal Göz Enstitüsüne göre, gözlük kullanımı erken evrelerde yardımcı olur, ancak ileri vakalarda mevcut tedaviler daha invazivdir.
Katarakt hastalarında en sık kullanılan tedavilerden biri göz içi lens ameliyatıdır. Bu durumda doktorlar, sorunu düzeltmek için kristal lensin çıkarılmasını ve değiştirilmesini içeren psödofakik lensler kullanacaklardır. Bu operasyon, presbiyopisi olan 45 yaş üstü hastalarda da faydalıdır.
Ayrıca okuyun: Katarakt Ameliyatı: Nasıl Bir Yöntem?
Göz içi lens ameliyatı nasıldır?
İşlem çok hızlıdır ve herhangi bir komplikasyon yoksa genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. Ameliyat için hazırlık, göz doktorunun göz içi basıncının artmasını önlemek için gözün ön kısmı ile lens arasında küçük lazer delikleri açmasıyla ameliyattan bir hafta önce başlar.
Komplikasyonları önlemek için antibiyotik ve antienflamatuar ilaçlarla tedavinin birkaç gün önce başlaması da mümkündür. Genel olarak göz içi lens ameliyatı prosedürü şu şekildedir:
- Hasta sırt üstü yatacak ve doktor gözün duyusal innervasyonunu engellemek için lokal anestezi uygulayacaktır. Hastayı sakinleştirmek için sakinleştirici verilebilir.
- Doktor daha sonra göz çevresindeki mikropları temizleyecek ve göz kapaklarını oftalmik spekulum adı verilen özel bir aletle açmaya devam edecektir.
- Yaralanmayı önlemek için kornea üzerine kayganlaştırıcı sürülmelidir. Daha sonra göze küçük bir kesi yapacak ve göz içi merceğini yerleştireceklerdir.
- Son olarak uzman kornea kayganlaştırıcıyı çıkaracak ve çok ince dikişlerle kesiyi kapatmaya devam edecektir.
- Dikiş bittiğinde, oküler yüzeye kayganlaştırıcı yağlar yerleştirilir ve göz bir bantla kapatılır.
Ameliyatın faydaları
Hastaların işaret ettiği en büyük fayda, cihaz göze yerleştirildikten sonra görme keskinliğinde önemli iyileşmedir. Ayrıca, camlar o kadar incedir ki fark algılanamaz ve herhangi bir rahatsızlık vermez.
Göz içi lens ameliyatının diğer faydaları ise şu şekildedir:
- Geleneksel gözlük camlarının iyileştiremeyeceği zorlu koşulları iyileştirebilir.
- Gece görüşünü önemli ölçüde iyileştirir.
- Gözlük veya kontakt lens bağımlılığını ortadan kaldırır.
- Gerekirse çıkarılabilirler.
- İyileşme hızlıdır ve genellikle göz kuruluğu olmaz.
Olası riskler ve komplikasyonlar
Tüm cerrahi tedavilerde olduğu gibi göz içi lens cerrahisinde de riskler vardır. Ancak bu risklerin görülme sıklığı çok düşüktür.
Öte yandan, en ciddi komplikasyonlardan biri merceğin göz içinde dönmesidir. Neyse ki, bu çok nadirdir. Diğer komplikasyonlar şunları içerir:
- Kornea ödemi
- Ameliyat sonrası enfeksiyonlar
- Glokom ve görme keskinliği kaybı
- Retina dekolmanı
Ameliyatın bir başka komplikasyonu da arka katarakt oluşumudur. Bununla birlikte, insidansı da düşüktür ve yaşla ilişkili değildir. Çalışmalar, incelenen toplam 1653 vakadan sadece 46’sında bu duruma rastlamışlardır.
Göz içi lens cerrahisi: Düşük riskli bir çözüm
Söz konusu cerrahi prosedür, bazı ciddi katarakt ve kırılma sorunları vakalarında tercih edilen tedavi yöntemidir. Çok az risk ve komplikasyon ile hızlı, minimal invaziv bir tekniktir. Ayrıca hastalar için çok az kısıtlayıcıdır ve doktorlar bu operasyonu yaşlı yetişkinlerde uygulayabilir.
Göz içi lens cerrahisinin sınırlamalarından biri, hastaların lensin durumunu ve altta yatan sağlık sorununu kontrol etmek için 2 yılda bir uzmana başvurmaları gerekmesidir. Ancak, bu hızlı ameliyatın sağlayabileceği faydalarla karşılaştırdığımızda bu bir sorun gibi görünmüyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
- Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
- Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
- Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
- Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
- Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.