Göz Sulanması: Nedenleri Nelerdir?
Adından da anlaşılacağı gibi göz sulanması, aşırı sulanmayı içerir. İster inanın ister inanmayın, vücudun bu bölgesinde gerekenden daha fazla sıvı olması mümkündür.
Hepimiz gözün sağlıklı kalmak için yağlanması gerektiğini biliyoruz. Ancak bazen gözyaşı bezlerinin ürettiği sıvı dışarı çıkamaz. Bunun sebebi buruna giden gözyaşı kanalının tıkanmasıdır. Bu, sıvının, göz kapaklarının üzerinden taşmasına neden olur.
Göz sulanması: Farklı türleri nelerdir?
Göz sulanması türlerini, bu durumdan etkilenen nüfusa göre sınıflandırabiliriz. Genel olarak bebekler ve yetişkinler aşırı sulanma sorunuyla karşılaşma olasılığı en yüksek olanlardır.
Bebeklerde göz sulanması
Bu durum bebeklerde çok yaygın olmasına rağmen daha fazla komplikasyonu önlemek için dikkatli olmak önemlidir. Genellikle, bebeklerde göz sulanmasının nedenleri gözyaşı kanalının hafif tıkanması veya konjonktivitin ortaya çıkmasıyla ilişkilidir.
Ancak bebeğinizde soğuk algınlığı veya alerji olduğunda ya da gözlerinde bir çizik olduğunda da bu durum oluşabilir. Bu nedenle sulanma devam ederse çocuk doktorunuza danışmalısınız. O tüm şüpheleri giderecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Daha az sıklıkla olsa da bu bozukluk küçük çocukları da etkileyebilir. Bu durumda, aşırı sulanmaya gözlerin kırmızımsı bir renk alması da eşlik ediyorsa korneal değişiklikler yaşayabilirler.
Yetişkinlerde göz sulanması
Yetişkinler söz konusu olduğunda, gözlerde sulanmanın nedenleri çeşitlidir. Ancak gözyaşı kanalının tıkanıklığı en sık görülen nedendir. Bunun yanında ilişkili diğer durumlar vardır:
- Teknolojik cihazların aşırı kullanımından kaynaklanan göz yorgunluğu.
- Gözün aşırı kuruluğunu telafi etmek için gözyaşı oluşumunun uyarılması.
- İleri yaşla ilişkili zorluklar.
Göz sulanmasının nedenleri
Bu bozukluğun neden olduğu sürekli sulanma durumu can sıkıcıdır. Bunun nedeni genellikle göz kapağı kızarıklığını, iritasyonu, şişmeyi ve bölgede yanmayı da içermesidir. Yine de önemli olan belirli bir tedaviye başlamak için daha fazla komplikasyonu ekarte ederek nedenin belirlenmesidir.
Gözyaşı kanalının tıkanması
Yazının başında da belirttiğimiz gibi gözyaşı üretiminden gözyaşı bezleri sorumludur. Onların işlevi gözü temiz ve yağlanmış tutmaktır. Herhangi bir aşırı sıvı durumunda, burun içinde biten gözyaşı kanalı ile tahliye edilmelidir.
Bu yol tıkandığında, gözyaşlarını tahliye etmek için bir yol kalmamış olur ve göz yaşları göz kapaklarının üzerinden taşarlar. Gözlerimiz sebepsiz yere sulandığında işte bu durum gerçekleşmektedir.
Uzmanlar bu patolojiyi kronik dakriyosit olarak bilirler. Bu, sonradan edinilmiş bir durum olabilir ve yaşlanma nedeniyle kanalların daraldığı anlamına gelir. Ayrıca sıklıkla bebekleri etkileyen bir konjenital varyantı vardır.
Kuru göz sendromu
Kadınlarda kuru göz sendromunun kökeni hormonal değişikliklerdedir. Aynı zamanda hava kirliliğinin yüksek düzeyde olmasından kaynaklanabilir. Yanma, kaşıntı, fotofobi, gözün kirli olduğu hissi ve göz kapaklarında ağırlık belirtilerden bazılarıdır.
En sık görülen belirtilerden bir diğeri -bu hastalık yetersiz gözyaşı ile ilgili olmasına rağmen- sulu bir gözdür. Bunun sebebi bezlerin, bir koruma mekanizması olarak aşırı uyarılmış olmasıdır. Bu durumda sıvı fazlalığı ortaya çıkar.
Göz yorgunluğu
Göz yorgunluğu sendromu olarak da bilinen bu bozukluk meslek hastalıkları kategorisine girer. İçerisinde göz sulanmasının da bulunduğu çeşitli semptomları vardır.
Aynı zamanda elektronik cihazların aşırı kullanımı ile ilişkilidir. Evden çalışmanın gelişiyle bugünlerde çok yaygın görülen bir durumdur. Bu durum dijital görme sendromları içinde kataloglanmıştır ve bol sulanma üreterek oküler yüzeyi etkileyebilir.
Bunu da okuyun: Gözlerinizin Şişmesinin 7 Muhtemel Sebebi
Konjunktivit
En sık görülen göz hastalıklarından biridir. Hayatın herhangi bir aşamasında insanları etkileyebilir ve biraz rahatsızlığa neden olsa da tedavisi çok kolaydır.
Konjonktivayı (gözü kaplayan belli belirsiz zar) etkileyen bu patolojinin en yaygın belirtileri arasında göz sulanması, iltihap, kızarıklık ve ayrıca burun akıntısı salgısı veya birikimi vardır.
Fotofobi
Fotofobi, yapay ya da doğal olsun, ışığın yoğunluğuna dayanamamanın neden olduğu bir işarettir. Albinizm hastalığı olanları ve açık renkli gözleri olan insanları büyük ölçüde etkileyen bir patolojidir.
Göz sulanması, gözleri kapalı tutma ihtiyacı, yanma ve kızarıklık belirtileri arasındadır. Hatta baş dönmesine, baş ağrısına, mide bulantısına ve kusmaya bile yol açabilir.
Diğer yaygın ve hafif sebepler
Yukarıda belirtilen durumların yanında, göz sulanması, rinit gibi alerjilerle de ilişkilidir ama aynı zamanda grip, kahkaha, esneme ve hatta kusmayla da ilişkili olabilir. Bu durumların herhangi birinde, gözyaşı fazlalığı bir endişe değildir çünkü harici bir reaksiyondan kaynaklanmaktadır.
Ne zaman bir medikal profesyonele danışılmalı?
Göz sulanmasının nedenlerinin konjonktivit ile ilişkili olduğu gözlemlendiğinde tıbbi yardım almak önemlidir. Çünkü bu durum viral ve bulaşıcı da olabilir. Ayrıca belirgin bir neden olmadığında ve rahatsızlık bir haftadan fazla devam ettiğinde de doktora gidilmesi önemlidir. Aynı şey belirtilerin sürekli mevcut olması halinde de geçerlidir.
Tüm bu durumlarda, bu göz sorununu kontrol etmek kolaydır. Bu nedenle gereken tedaviyi başlatmak için tıbbi yardım istemek önemlidir. Aşırı sulanma sadece yaşam kalitesi açısından bir engel teşkil etmekle kalmaz aynı zamanda görüşümüzü de etkiler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barrau, C., Cohen-Tannoudji, D., Villette, D. “Un nuevo reto científico: La preservación del riesgo.” (2014).
- Naranjo Escobar, M., Macas Quevedo, C., Pacheco Buitron, M., Piedrahita León, J. “Obstrucción del conducto nasolagrimal: abordaje quirúrgico endonasal versus externo”. Revista Científica Mundo de la Investigación y el Conocimiento (2019).
- Prado Montes, A., Morales Caballero, A., Molla Cassia, J. “Síndrome de Fatiga ocular y su relación con el medio laboral”. Med. segur. trab. [Internet]. 2017 Dic [citado 2020 Sep 17] ; 63( 249 ): 345-361. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0465-546X2017000400345
- Aguilera Mosquera, H., Valarezo Paccha, L. “La pantalla digital y sus alteraciones visuales”. [Machala]: Universidad Técnica de Machala, 2015. [consultado 16 sep 2020]. Disponible en: http://186.3.32.121/handle/48000/13713
- Gálvez Tello, JF., Lou Royo, MJ., Andreu Yela, E. “Ojo seco: diagnóstico y tratamiento”. (1998).
- Clement Corral, A., Dureau, P., Clement Corral, S., Valls Ferran, I., Andrés Domingo, M.L. “el ojo rojo en la pediatría”. (2018).
- Morales Marín, D., Zepeda Ortega, B., Mendieta Alcántara, G. “Epidemiología y tratamiento de conjuntivitis alérgica en un hospital pediátrico”. (2010).
- Agramonte Centelles, I., Herrera Soto, M., Gómez Cabrera, C., Padilla González, C. “Efectividad de la cirugía ambulatoria en la dacriocistitis crónica”. Rev Cubana Oftalmol [Internet]. 2004 Jun [citado 2020 Sep 16] ; 17( 1 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21762004000100004
- Mayorga MT. Película lagrimal: estructura y funciones. Cienc Tecnol Salud Vis Ocul. 2008;(11): 121-131. Disponible en: https://ciencia.lasalle.edu.co/svo/vol6/iss11/13/
- Pérez, Valentín Viqueira, Dolores de Fez, and Francisco M. Martínez Verdú. “La ergonomía visual en el puesto de trabajo: rendimiento y seguridad visual.” Gestión práctica de riesgos laborales: Integración y desarrollo de la gestión de la prevención 27 (2006): 42-45.
- Alcubierre, R. “Fotofobia.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.2 (2018): 3.