Gün Boyu Kronik Yorgunluğa Sebep Olan 6 Şey
Kronik yorgunluğa sebep 0lan şey fiziksel ve ruhsal çaba gerektiren aktiviteleri gerçekleştirebilmek için gerekli gücün eksik olmasıdır. Sebeplerine ve hastanın fiziksel kapasitesine bağlı olarak az ya da yoğun görülebilir.
Hareketsiz bir hayat sürenler, özellikle obeziteyle savaşanlar bu rahatsızlığı ufak bir yürüyüşe çıktıklarında bile daha şiddetli hissedebilirler.
Fakat, buna rağmen fiziksel olarak sağlam olsanız dahi bu yorgunluğu tetikleyen başka bazı etmenler de vardır. Bu makalede, eğer kronik yorgunluktan muzdaripseniz bunu anlayabilmeniz için 6 muhtemel sebebi açıklayacağız.
1. Hipotiroidizm
Hipotiroidizm, tiroid bezleri vücut metabolizmasını yönetebilmek için yeteri kadar hormon üretemediği zaman ortaya çıkan bir durumdur. Sizi zayıf ve dinlenirken dahi gönülsüz hissettiren yorgunluğun başlıca sebeplerindendir. Tiroidin fonksiyonundaki değişiklikle alakalı şüphelenmemize sebep olacak iki ana etmen vardır:
- Hasta az fiziksel etki yaratan aktiviteler için dahi çaba sarf etmek istemiyorsa
- Herhangi çaba sarf edilecek bir durum olmadığında dahi isteksizlik ve enerji eksikliği hissediyorsa
Bunu da okuyun: Tiroid Sağlığınızı İyileştirmek İçin 4 Diyet Alışkanlığı
2. Kansızlık
Kansızlık kandaki kırmızı kan hücrelerinin düşüşünün gerçekleştiği bir bozukluktur. Bu hücreler kandaki oksijenin tüm vücuda taşınmasıyla görevli hücrelerdir.
Sıklıkla, dokuların ve beynin oksijenlenme süreci zorlaşır ve hasta yorgun ve fiziksel ve ruhsal olarak zayıf hisseder.
Yorgunluğa ek olarak, hasta şöyle belirtiler de gösterebilir:
- Ciltte solgunluk
- Çok dingin kalp ritmi
- Kırık tırnak ve saçlar
Bunu da okuyun: Saç Uçlarındaki Kırıklardan Kurtulmak İçin 9 Tavsiye
3. Kalp Yetmezliği
Kalp yetmezliği kalp vücudun diğer kısımlarına yeterince kan pompalayamadığı zaman ortaya çıkar. Dolaşımı engellediği için hücresel oksijenlenme düşer. Bu yüzden, bu hastanın zayıf ve yorgun hissetmesin sebep olur.
Başlangıç aşamalarında, hasta yalnızca basit aktiviteler yaparken yorgun hisseder. Fakat zaman ilerledikçe, kronik yorgunluk vücudu ele geçirmeye başlar ve diş fırçalamak kadar basit günlük aktiviteler dahi çok zor bir hal almaya başlar.
Kalp yetmezliğinden kaynaklı yorgunluk genede şu belirtilerle birlikte ortaya çıkar:
- Eklemlerin şişmesi (ödem)
- Fiziksel aktivite ya da dinlenme sırasında nefes alışverişinin sıklaşması
- Büyük ya da küçük hiçbir çaba sarf etmek istememek
- Yüksek tansiyon
- Dolaşımsal zorluklar
- Bacaklarda ağırlık hissi
- Göğüste ağrı ya da sancı
4. Şeker Hastalığı
Şeker hastalığı kanda aşırı derecede glukoz bulunmasından kaynaklanır. İnsülin eksikliğinde ya da direncinde, madde hücrelerde enerji yaratmak için kullanılamaz.
Yeterince şeker olmadığında hücreler “acıkır” ve eğer görevlerini yerine getiremezlerse acı verici belirtileri tetiklerler. Sürekli yorgunluğun yanı sıra şunlar gibi belirtiler görüldüğünde hasta şeker hastalığından şüphelenebilir:
- Susama
- Ani kilo kaybı
- İdrarda değişiklik
- Bacaklarda zayıflık
5. Uyku Rahatsızlıkları
Gece uykusundan sonra kişinin fiziksel yorgunluk hissetmesi ve konsantre ve zihinsel olarak aktif kalmakta zorlanması garip bir durum değildir.
İyi bir gece uykusu almak (Günde kesintisiz 7 saatten az olmamak kaydıyla) vücudunuzun enerjisini toparlaması için gereklidir.
Eğer gecelerce uyku uyumakta güçlük çekiyorsanız ya da uykunuz bölünüyorsa, o halde kronik yorgunluğa dikkat etmelisiniz.
Bu durumda, şunları da deneyimliyorsanız yaşadığınız şey kronik yorgunluğa işaret edebilir:
- Gün içinde uyku sersemliği
- Uyku apnesi
- Geve uykuya dalmakta zorlanma
- Uykunun vücudunuzu yenilemeye yetmediğini hissetme
6. Depresyon
Depresyon psikiyatrik bir hastalıktır ve ana belirtisi ruh halindeki ani değişimdir. Depresyon hastaları mutsuz olmaya, düşük özgüven ve düşük enerjiye sahip olmaya eğilimlidirler. Bu durum yalnızca kötü zamanlar geçirdiğinizde deneyimlediğiniz normal mutsuzluktan farklıdır.
Depresyonu hiçe saymak, onu fiziksel, ruhsal ve duygusal sonuçları olan kronik bir hastalığa dönüştürebilir. Bu durum kronik yorgunluğa ek olarak şunları deneyimliyorsanız dikkate değerdir:
- İsteksizlik
- Düşük özgüven
- Aşırı mutsuzluk
- Stres ve anksiyete
- Sosyal olarak uzaklaşma
- Günlük aktivitelere ilginin azalması
Sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Günlük işlerinizi yapmak için gerekli enerjinizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? Eğer bu belirtileri gösteriyor ve başka tür rahatsızlıklar da hissediyorsanız bunun herhangi bir hastalıkla ilgisi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza başvurun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Englander, J., Bushnik, T., Oggins, J., & Katznelson, L. (2010). Fatigue after traumatic brain injury: Association with neuroendocrine, sleep, depression and other factors. Brain Injury. https://doi.org/10.3109/02699052.2010.523041
- Dunn, D., & Turner, C. (2016). Hypothyroidism in Women. Nursing for Women’s Health. https://doi.org/10.1016/j.nwh.2015.12.002
- Balducci, L. (2015). Anemia, fatigue and aging. In Management of Hematological Cancer in Older People. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-2837-3_2
- Kemp, C. D., & Conte, J. V. (2012). The pathophysiology of heart failure. Cardiovascular Pathology. https://doi.org/10.1016/j.carpath.2011.11.007
- Fritschi, C., & Quinn, L. (2010). Fatigue in patients with diabetes: A review. Journal of Psychosomatic Research. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2010.01.021
- Reynolds, A. C., & Banks, S. (2010). Total sleep deprivation, chronic sleep restriction and sleep disruption. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53702-7.00006-3
- Jason, L. A., Evans, M., Brown, M., & Porter, N. (2010). What is Fatigue? Pathological and Nonpathological Fatigue. PM and R. https://doi.org/10.1016/j.pmrj.2010.03.028