Kimyasal Madde: Günlük Yaşantınızdan Çıkarın
Eğer bir dakika durup günlük hayatımızda kaç tane kimyasal madde kullandığımızı düşünsek dehşete düşebiliriz. Bir sonraki adımımız ise bu kimyasal maddelerin yerine, sağlımıza ve çevreye zarar vermeyecek doğal alternatiflerin var olup olmadığını bulmak olur.
Bu yazımızda; hem sağlığımız hem de gezegenimiz için yararlı doğal alternatifleri olan maddeleri ele alacağız. Günlük hayatımızda kimyasal madde kullanımını önlemek için neler yapılması gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin!
Bunu da okuyun: Ağır Kimyasallar Kullanmadan Havluları Beyazlatmanın 5 Yolu
Ev temizlik ürünlerinde kimyasal madde kullanımı
Yerleri silerken, bulaşık yıkarken ve kıyafetleri temizlerken kullandığımız zararlı kimyasal ürünlerin yerine rahatlıkla limon, karbonat ve sirke gibi basit ve yararlı maddeler kullanabiliriz.
Kişisel Temizlik
Her gün kullandığımız kimyasal madde içeren ürünlerle vücudumuzun pH dengesini alt üst ediyoruz. Bazı ürünler tıpkı cildimiz gibi 5.5 nötr pH değerine sahip olduklarını iddia etseler de, gerçekte yalnızca doğal ürünler yararlıdır.
Her gün toksinler, ağır metaller, petrol ya da alüminyum türevleri ve daha fazlasını içeren ürünleri kullanıyoruz. Bu maddeler gözenekler ve mukus zarları aracılığı ile vücudumuza girip zamanla birçok hastalığa neden olan toksinler üretirler.
Kısa dönemde ise cilt problemleri, alerjiler ve kist gibi birçok sağlık sorunlarına yol açabilirler. Neyse ki bu ürünlerin hepsi için size doğal alternatifler önerebiliriz:
Şampuanlar
Şampuanlar, gittikçe daha sofistike doku ve kokular içermeye başladı. Ancak bu şampuanlara daha fazla kimyasal madde eklenir. Bu zararlı maddelerin kullanımı saçlarımızın iyi görünmesini sağlar; ancak bu kısa vadeli bir etkidir.
Bu zararlı maddeler yerine saponin veya Hindistan cevizi gibi doğal maddelerle yapılmış şampuanlar kullanmanızı, hatta mümkünse saçlarınızı şampuan kullanmadan yıkamayı öğrenmenizi öneriyoruz.
Sabunlar
Deterjanlar da dahil olmak üzere sabunlar cilde zarar veren, kurutan ve yaşlanmayı hızlandıran maddeler içermektedir. Bunun yerine gliserin veya Hindistan cevizi sabunları kullanabilir; hatta kendi sabunlarımızı evde kendimiz de yapabiliriz.
Diş macunları
Günümüzde kullandığımız diş macunları ağzın doğal pH değerini ve yararlı bakteri florasını değiştirir. Bu nedenle evde yapılmış, tamamen doğal bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalamanız sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.
Deodorantlar
- Çoğu deodorant, sağlık için çok zararlı olduğu bilinen, nörodejeneratif hastalıklara yol açan ve ağır bir metal olan alüminyum içermektedir.
- Özellikle kadınlar için koltuk altının göğüs bölgesine yakınlığı göze alındığında, uzun süreli kullanımı çok ciddi rahatsızlıklara, hatta o bölgelerde kistlerin oluşmasına dahi neden olabilmektedir.
- Alüminyum içermeyen deodorant barları veya ev yapımı deodorant kullanımı bu rahatsızlıkları önlemek için en iyi yöntem olacaktır.
Nemlendiriciler
Nemlendiriciler ve besleyici cilt losyonları aslında parafin ve diğer petrol türevlerinden ve bazen de zararlı parabenlerden yapılmaktadır. Hindistan cevizi yağı, argan yağı, badem yağı, susam yağı, shea yağı gibi tamamen doğal ürünleri kullanmak çok daha faydalıdır.
Kadın hijyen ürünleri
Son zamanlarda tampon ve ped gibi ürünlerin gelişiminin görüldüğü kadın hijyeni alanı aslında çamaşır suyu ve diğer zararlı toksik maddeler içeren ürünlerle doludur.
Bunların yerine, menstrüal kap ya da kumaş veya diğer organik malzemelerden yapılmış pedleri öneriyoruz; bunlar hem tekrar tekrar kullanılabilirler, hem de temizlenmeleri gerekse de uzun dönemde çok daha sağlıklı ve daha ekonomiklerdir.
Makyaj ürünleri
Makyaj ürünleri de genelde yüksek miktarda zehirlidir; çünkü onlara dayanıklılıklarını veren kimyasal maddeler içerir. Bu maddeler ağır metaller ve petrol türevleri olabilir.
Bunun yerine kozmetik alışverişinizi doğal ürün mağazalarından yapabilirsiniz. Örneğin, sebze boyalarından yapılmış maskaralar, bitkisel yağlar ve doğal boyalarla yapılan rujlar veya Hindistan’a özgü koyu renkli bir mürekkep olan ve gözlerdeki kirleri de temizleyen kohl adı verilen madde ile yapılan göz kalemleri kullanabilirsiniz.
Bu doğal ürünler diğer yaygın kullanılan kozmetik ürünlerden biraz daha pahalıdır. Fakat sağlımıza öncelik verdiğimizde, bu doğal ürünler uzun vadede zararlı ürünlere göre maddi açıdan daha uygun olacaktır. Günlük yaşantımızda zararlı kimyasal madde içeren ürünlerden nasıl uzak durabileceğimizi anlatan bu yazı umarız ki ilginizi çekmiştir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Diamanti-Kandarakis, E., Bourguignon, J. P., Giudice, L. C., Hauser, R., Prins, G. S., Soto, A. M., … Gore, A. C. (2009). Endocrine-disrupting chemicals: An Endocrine Society scientific statement. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2009-0002
- Gilden, R. C., Huffling, K., & Sattler, B. (2010). Pesticides and health risks. JOGNN – Journal of Obstetric, Gynecologic, and Neonatal Nursing. https://doi.org/10.1111/j.1552-6909.2009.01092.x
- Fay, M., Brattin, W. J., & Donohue, J. M. (1999). Public Health Statement. Toxicology and Industrial Health. https://doi.org/10.1177/074823379901500802